Gürpınar’da kaymakamlık ve belediye bünyesinde toplanan yardımlar deprem bölgelerine ulaştırılmaya devam ediliyor. Kaymakam Fatih Kayabaşı ve Belediye Başkanı Hayrullah Tanış başkanlığında tüm kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşların desteği neticesinde toplanan gıda, kişisel bakım, kışlık kıyafet, su ve acil ihtiyaç malzemeleri deprem bölgesine sevk edildi. Malatya'ya 8 kamyon ve 1 tır acil ihtiyaç malzemesi gönderen kaymakamlık ve belediye, kültür merkezinde yardım kampanyasını sürdürmeye devam ediyor.
“NORDUZ SOFRASINDA HAZIRLANAN 20 BİN KUMANYA BÖLGEYE GÖNDERİLDİ”
Belediye Başkanı Hayrullah Tanış başkanlığında belediye meclisi ise deprem bölgeleri için aynı gün 500 bin TL ayni ve nakdi yardım kararı aldı. Yine AFAD koordinasyonunda çalışmak üzere Gürpınar Belediyesi tarafından 4 iş makinası ve personel bölgeye görevlendirildi. Kaymakamlık ve belediye tarafından depremzedelere ulaştırılmak üzere aile destek merkezlerinde çalışan kadınlar tarafından Norduz Sofrasında hazırlanan 20 bin kumanya bölgeye gönderildi. Toplanan yardımlarda duygusal anların yaşandığına şahit olan görevliler ise 7'den 70'e her yaştan gelen yardımları özenle paketliyor.
“GÜRPINAR'DA BÜYÜK BİR YARDIM SEFERBERLİĞİ YÜRÜTÜLÜYOR”
İlçedeki kamu kurum ve kuruluşlarını deprem bölgelerine toplanacak yardımlar hususunda koordinasyonu sağlayan Kaymakam Kayabaşı ve Başkan Tanış, Gürpınar'da büyük bir yardım seferberliği yürütüldüğünü söylediler. İlçedeki muhtarlar, STK'lar ve vatandaşlarla dayanışma içinde hareket ettiklerini belirten Kaymakam Kayabaşı ve Başkan Tanış, Gürpınar'ın depremzedeler için tek yürek olduğunu ve tüm ilçede yardım seferberliği ruhuyla hareket edildiğini söylediler. Deprem nedeniyle büyük bir dayanışma gösteren vatandaşlara teşekkür eden Kaymakam Kayabaşı ve Başkan Tanış, depremin yaralarını sarmak için çalışmalara devam edeceklerini söylediler.
VAN’DA DEPREM BÖLGESİ İÇİN EKMEK PİŞİRİLDİ
Vanlı kadınlar 40 tandır yakarak depremzedeler için ekmek pişirildi. Özalp Kaymakamlık ve belediyesi tarafından başlatılan yardım kampanyası için vatandaşlar seferber oldu. Bir hayırsever tarafından gönderilen parayla alınan 650 kilogram unun ekmek yapılması için kadınlar hamur yoğurup tandırları yaktı. İstasyon Mahallesi'nde bir grup kadın yaktıkları tandırlarda 2 bin 500 adet ekmek yaparak yetkililere teslim etti.
“EKMEK PİŞİRMEK İÇİN 40 AYRI YERDE TANDIR YAKILDI”
Songül Durmaz isimli kadın, iki günden beri depremzedeler için ekmek pişirdiğini belirterek, “Allah yardımcıları olsun. Bizler elimizden geleni yapıyoruz. Annem ve yengemle birlikte 2 bin 500’e yakın ekmek yaptık” dedi. Ekmeklerin yapılmasında katkısı olan Mehmet Tak, bir hayırsever tarafından gönderilen para ile 650 kilogram un aldığını belirterek, “Özalp ilçe merkezi ve kırsal mahallerindeki ailelere bu unu dağıttık ve 40 ayrı yerde tandır yakılarak ekmek yapıldı” ifadelerini kullandı.
VAN ESNAFI DEPREM BÖLGESİNE 70 EKMEK GÖNDERDİ
Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) bünyesinde bulunan Van Fırıncılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından deprem bölgesine 2 tır dolusu 70 bin ekmek ve bin adet su gönderdi. İlk tırın uğurlama törenine katılan VANESOB Başkanı İsa Berge, “Ne yazık ki depremlerde binlerce insanımızı kaybettik ve yine binlerce insanımız da yaralandı. Halen enkaz altında kalan insanlarımız var. Devletimiz ve milletimiz deprem bölgeleri için seferber oldu. Bizler de Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak teyakkuza geçtik. Esnafımıza yaptığımız destek çağrısı karşılık buldu. Çok sayıda esnafımız hazırladıkları yardım kolilerini deprem bölgelerine ulaştırılmak üzere devletimizin ilgili birimlerine teslim etti. Şimdiye kadar çok sayıda yardım malzemesini lojistik noktalara teslim ettik” dedi.
DEPREM BÖLGESİNE 70 BİN EKMEK VE BİN ADET SU
VANESOB bünyesinde bulunan Van Fırıncılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile birlikte deprem bölgelerine gönderilmek üzere organizasyon yaptıklarını söyleyen Başkan Berge, “Tırlarla ekmek ve su göndermeye devam ediyoruz. 70 bin ekmekten oluşan 2 tır ve bin adet suyu hazırladık. İki tırı da deprem bölgelerine uğurladık” şeklinde konuştu. Devlet ve millet olarak her zaman dayanışma örneği sergilediklerini belirten VANESOB Başkanı Berge, “Ülkemizin dört bir yanından deprem bölgelerine yardımlar gönderiliyor. Bizler de Van olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Gün ülkemiz için tek yürek olma günüdür. Başta esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere duyarlılık gösteren Van Fırıncılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanımız Şakir Engül’e ve fırıncı esnafımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Depremzedelerin yanında olacaklarını söyleyen Van Fırıncılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Şakir Engül ise “Fırıncı esnafımız olarak dayanışma örneğini sergileyerek deprem bölgelerine ekmek ve su gönderiyoruz. Depremi yaşayan bir şehir olarak depremzedelerin yaşadığı sıkıntıları en aza indirmeye çalışıyoruz. Her zaman depremzedelerin yanında olacağız” dedi.
ROKA MARKETTEN DEPREM BÖLGESİNE GIDA HİJYEN MALZEMESİ
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremler Türkiye’yi derinden yaralarken; yurdun dört bir yanından harekete geçen belediyeler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve iş adamları tarafından da afet bölgesine yardımlar gönderiliyor. Deprem bölgesine gıda yardımında bulunan Roka AVM Yönetim Kurulu Başkanı Turan Avcı, “Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan büyük bir afet yaşandık. Van’da bu acıyı yaşayan memleketin çocukları olarak bizde gücümüz yettiğince bu acıyı paylaşmak adına gıda ve hijyen malzemesi yardımında bulunuyoruz. Tüm vatandaşlarımızın bu noktada duyarlılığını görüyoruz. Allah herkesten razı olsun. Rabbim bu afetleri def etsin. Ülkemize çok geçmiş olsun. Ölenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz” dedi.
İPEKYOLU’NDA YARDIMLAR SÜRÜYOR
İpekyolu’nda da vatandaşlar deprem bölgesine yardım için seferber olurken Van Atatürk Lisesi Spor Salonu ve Zaferler İlk Öğretim Okulu Spor Salonuna vatandaşların getirdiği battaniyeler, kıyafet ve gıda maddeleri gibi yardım malzemeleri depremden etkilenen bölgelere gönderilmek üzere yola çıkıyor. Gelen yardımlar içerisinde bazı vatandaşların kıymetli eşyalarını da göndermesi duygulu anların yaşanmasına neden oluyor. Bir koli içerisinde altın bileziklerini gönderen ve ismi belli olmayan yardımsever vatandaşın desteği koordinasyon merkezinde çalışanların duygulu anlar yaşamasına neden oldu. Konu ile ilgili bir açıklamada bulunan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan V. İhsan Emre Aydın, “Ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz. 7’den 70’e tüm halkımız canla başla deprem bölgesine yönelik yardım çabası içinde. Bizlerde burada hem kurum yetkilileri hem STK temsilcileri hem de gönüllü toplum kuruluşlarımızla birlikte yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bu gün itibariyle içinde acil ihtiyaç malzemelerinin olduğu 75 tırı deprem bölgesine sevk ettik. Depremi yaşayan duyarlı Vanlı hemşerilerimizin destekleri aralıksız olarak devam ediyor.
“KUMBARASINI DEPREM BÖLGESİNE BAĞIŞLADI”
Kaymakamlığı koordinesindeki deprem bölgesi için başlatılan yardım kampanyasına miniklerden gelen destekler yürekleri ısıtıyor. Kahramanmaraş’ta merkezli ve 10 ilde etkili olan deprem bölgesi için yürütülen yardım kampanyaları devam ediyor. Deprem bölgelerine gönderilmek üzere vatandaşların teslim ettiği kutu içerisinden kağıt ve madeni para dolu kumbara da çıktı. İsmi belli olmayan minik yardımseverin davranışı, duygu dolu anlar yaşanmasına neden oldu.
“YARDIM KAMPANYASINA YOĞUN İLGİ”
Erciş’te kaymakamlık ve belediye öncülüğünde başlatılan yardım kampanyasına vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. 2011 depreminin yaşandığı Erciş’te vefa örneği gösteren vatandaşlar elinden geldiğince yardım kampanyasına destek oluyor. Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların getirdiği elektrikli soba, kullanılmamış kıyafet, battaniye, gıda, su ve kişisel hijyen malzemeleri, 12 Dev Adam Kapalı Spor Salonu'nda toplanarak burada ise gönüllüler tarafından paketlenerek tırlar ve kamyonlara yüklendikten sonra deprem bölgesine gönderiliyor.
ERCİŞ’TEN DEPREM BÖLGESİNE YARDIM
Yardım koordinasyon merkezinden görevli Erciş Ağaç ve Demir İşleri Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Rıdvan Fener, deprem yaşanan bölgelere erzak yardımında bulunmak üzere görevli olduklarını belirterek, “2011’de Erciş depremini yaşadığımız için oradaki insanların halini en iyi biz anlıyoruz. Erciş halkı olarak biz bu taşın altına elimizi değil vücudumuzu koyduk, devletimizin yanındayız. Erciş Kaymakamlığı ile koordineli bir şekilde yardım kampanyamız devam ediyor. Duyarlı halkımızı yardım kampanyasına davet ediyoruz. Deprem bölgesine ulaştırılmak üzere 10'un üzerinde yardım tırı çıktı, şu an 2 tır daha var ve onları da dolduracağız. Erciş'te şu an 3 yerde yardım toplama merkezi kurulmuştur. Biz tüm Türkiye'nin yanındayız. Herkese geçmiş olsun” dedi. Yardım toplama merkezinde gönüllü çalışan Fırat Sağlam ise daha önce deprem yaşadıklarını hatırlatarak, “Gönüllü olarak burada çalışmaktayım. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Sınıf arkadaşım da şu an Kahramanmaraş’ta depremi yaşamış. Allah tüm depremzedelerin yar ve yardımcıları olsun” ifadelerini kullandı.
EDREMİT VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN DEPREM BÖLGESİNE PERSONEL VE MALZEME DESTEĞİ
Van Büyükşehir Belediyesi ve Edremit Belediyeleri depremin yaşandığı günden bu yana bölgeye iş makinesi ve malzeme desteğini sürdürmeye devam ediyor. Van Büyükşehir Belediyesi 219 iş makinesi ve araç ile 703 arama kurtarma, yerel destek ve yardım dağıtım personeli gönderdi. 6 Şubat günü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi ile Elbistan ilçesinde yaşanan ve 10 ilde yıkıma neden olan iki yıkıcı depremin ardından deprem bölgelerine yardımlar devam ediyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’dan da depremin ilk saatlerinden itibaren bölgeye çok sayıda arama kurtarma personeli ile iş makineleri ve yardım malzemeleri gönderildi. Van Büyükşehir Belediyesi ise Malatya’ya şu ana kadar 703 arama kurtarma, yerel destek ve yardım dağıtım personeli ile günlük 10 bin kişilik yemek kapasiteli mobil aşevi tırı başta olmak üzere 4 itfaiye arama-kurtarma aracı, 2 adet aşevi aracının da yer aldığı 219 iş makinesi gönderdi. Öte yandan, bugün de Van Büyükşehir Belediyesinin önünden 57 kişilik yardım ve destek personeli daha Malatya’ya doğru yola çıktı.
EDREMİT BELEDİYESİNİN TIRLARI DEPREM BÖLGESİNE ULAŞTI
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Edremit’te de depremin ilk saatlerinden itibaren bölgeye çok sayıda arama kurtarma personeli ile iş makineleri ve yardım malzemeleri gönderildi. Tüm birimleri ile teyakkuza geçen Edremit Belediyesi, depremin yaşandığı ilk günden itibaren şu ana kadar 171 bin 605 koli gıda, 3 bin 375 battaniye, 423 ısıtıcı, 1000 adet yorgan, 4 bin 349 koli kışlık kıyafet, giyecek ve ayakkabı, 5 adet çadır, 11 kişilik arama kurtarma ekibi, 2 koordinatör, 17 destek personeli, 27 iş makinası (itfaiye, kırıcı-yükleyici, vinç, yardım tırı ile diğer araçlar), bin 496 koli çocuk bezi, 56 koli hijyen paketi, seyyar mutfak, 30 adet tüp, 3 adet yemek kazanı, 2 adet ocak, 7 adet halı, 2 yakıt tankeri, 3 adet fırın, 1 adet kazan, 2 adet konteyner sevk etti. Deprem bölgesine gönderdiği seyyar mutfak ve gereçlerle çorba ikramlarına da başlayan Edremit Belediyesinin 27 araçtan oluşan yardım filosu ise 8 tır, 7 kamyon, 5 kamyonet, 2 transit, 2 yakıt tankeri, 1 minibüs, 1 pikap ve 1 adet ise çekici-dorseden oluştu. Öte yandan, depremzedeler için ‘Kardeş Aile Projesi’ de başlatan Edremit Belediyesi, vatandaşlara yardımlarını belirlenen noktalara teslim etmeleri konusunda ise çağrını sürdürüyor. Yardımların Şabaniye Mahallesi Şabaniye Parkı, Erenkent Mahallesi Aile Toplum Merkezi ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bırakabilecekleri vurgulandı.
YÜZLERCE DEPREMZEDE VAN'DAKİ OTELLERE YERLEŞTİRİLDİ
Yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları son sürat devam ederken, evleri hasar alan depremzedeler ise ikametlerine giremedi. Kahramanmaraş, Gaziantep ve Malatya başta olmak üzere deprem bölgesinden gelen yüzlerce depremzede, Van'daki farklı otellere yerleştirildi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde 10 ilde binlerce bina yıkıldı. Depremin evleri hasar alan depremzedeler evlerine giremedi. Bu çerçevede, Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü koordinasyonunda oteller depremzedelere açıldı. Diyarbakır ve Malatya başta olmak üzere deprem bölgesinden gelen yüzlerce depremzede, Van'daki farklı otellere yerleştirildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kültür ve Turizm İl Müdürü Erol Uslu, Kahramanmaraş merkez üssü olan depremin Türkiye ve dünyada hiç karşılaşılmayan bir afet olduğunu ifade ederek, depremde hayatını kaybedenlere Allah'a rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Depremde evi hasar gören ve dışarda kalan vatandaşlara yardımcı olabilmek ve bir nebzede olsa acılarını dindirmek amacıyla onları misafir ettiklerini ifade ederek, “Bir nebze olsun yanlarında olduğumuzu onlara hissettirmek açısından konaklama sektörleri ile yaptığımız görüşmeler neticesinde depremzede vatandaşlarımızı burada misafir edeceğiz. Tabi otellerimizin daha önceden rezervasyonlarını göz önünde bulundurarak belli bir dönem ve belli bir kapasitede bunu gerçekleştireceğiz. Oteller kapasitelerine ve doluluk oranlarını göz önünde bulundurarak kimi 3, kimi 5 kimi de 10 oda yardımında bulunacaklarını söylediler. Bizler de gelen liste çerçevesinde hem emniyet hem de AFAD Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde bu vatandaşlarımızı belli bir süre misafir edeceğiz. Tabi bunu yaparken de tamamen süre ve zaman zarfı açısından sınırsız bir olanak sağlamak mümkün değil. Şuan şubat ayı sonuna kadar bir çalışma yürüttük” dedi.
"KÜLTÜR VE TURİZM İL MÜDÜRLÜĞÜNE MÜRACAAT ETSİNLER"
Konaklanmanın sadece Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne yapılacak olan müracaatlar neticesinde yapılacağına dikkat çeken Uslu, “Sınırlı kontenjanlar ve imkanlar dahilinde bir çalışma sürecine girdik. Van'da bütün oteller konaklama açısından vatandaşlara açıldı olgusu oluşmasın. Çünkü dediğim gibi otellerin rezervasyon süreçleri ve otellerin doluluk oranına göre bir çalışma yürütülecek. Bunu tüm kamuoyunu duyurmak istiyorum. Devletimiz, milletimiz bu işin bilincindedir. Gece gündüz demeden acıları dindirmek için uğraş veriyor. Depremzede vatandaşlarımız Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüze başvursunlar. Bizlerde otellerle irtibat halinde olacağız. Şuan 40'a yakın otelle böyle bir çalışmamız olacak. Onların dışındaki diğer oteller böyle bir çalışmaya girişmeyecek. Şunu da ifade etmek istiyorum. Kültür ve turizm logomuz ile daha önce bir konaklama listesi paylaşıldı. O listenin şuanda geçerliliği yok. Çünkü o listeler otellerin doluluk oranına göre sürekli güncelleniyor. Kapasite olarak yaklaşık 520 odalı bir taahhüt almışız. Bu sınırsız bir sayı değil ve otellerin doluluk oranına göre güncellenebilecektir” ifadelerini kullandı.
"100 DEPREMZEDE VAN’DAKİ OTELLERE YERLEŞTİRİLDİ"
Diyarbakır ve Malatya başta olmak üzere Van'a gelen yaklaşık 100 depremzedenin farklı otellere yerleştirildiğini de sözlerine ekleyen Uslu, “Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak bunun koordinatörlüğünü yapıyoruz. Depremzede vatandaşlarımızın müdürlüğümüz ile iletişime geçmeleri neticesinde gerekli yardımlar yapılacaktır. Bugün itibariyle on otelimizde yaklaşık 100 depremzede vatandaşımızı misafir ettik. Onların tüm ihtiyaçları bu otellerimiz tarafından karşılanmaktadır. Ben tekrar depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum” şeklinde konuştu. 8 kişilik ailesi ile birlikte Malatya'dan gelen Gökhan Sömek isimli depremzede ise yaşananların acı olduğunu belirterek kendilerine kucak açan herkese teşekkür etti.
“BÜTÜN İLLERDE BU UYGULAMA HAT SAFHAYA ÇIKMALI”
Van'daki 2011 depremlerini yaşayan otel sahibi Bülent Harman gazetecilere yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin bundan önceki depremlerin çok üstünde bir deprem olduğunu söyledi. Otelin kapılarını depremde etkilenenlere açtıklarını ifade eden Harman, “Şu an itibariyle Gaziantep, Malatya, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan gelen misafirlerimiz var. Şu an 21 depremzedeyi otelde ağırladık. Telefonla arayıp gelecek 25 kişi daha var. Gönül isterdi ülkede herkes depremzedeleri misafir etsin. Geçici de olsa onlara sıcak bir yemek ve ortam sunabilirsek ne mutlu bizlere. Bu çadırlarda idare edilecek bir durum değildir. Depremden etkilenmeyen bütün illerde bu uygulama hat safhaya çıkmalıdır” dedi.
“BÜYÜK BİR KAOS YAŞANDI”
Ailesiyle birlikte Kahramanmaraş'tan gelen Ali Dönmez de İstanbul'dan Kahramanmaraş'a gelirken otogarda depreme yakalandıklarını belirterek, "Enkaz altında kalmaktan çok korktuk. Hızlıca açık alana çıktık. Şehir merkezindeki evimize gitmeye çalıştık fakat yollar kapalıydı. Güvenlik güçleri merkeze girmemize izin vermedi. Evimizin durumu nedir bilmiyorum. Kapılarını biz depremzedelere açtıkları için başta otel sahibi olmak üzere tüm Vanlılara teşekkür ederim. Bu konuda herkesin duyarlılık göstermesini bekliyoruz” diye konuştu.
DEPREMZEDEDEN VANLILARA TEŞEKKÜR
Yaşadıklarını gözyaşları içinde anlatan 62 yaşındaki Ahmet Aydın ise "Gaziantep'ten gelinim ve çocuklarımla geldim. Binamız 14 katlıydı. 13. kattaki evimizde depreme yakalandık. Uyuyorduk, eşimin bağırmasıyla kalktık. Yaşadıklarımızı anlatamıyorum. Çok zordu. Kendimizi ancak dışarıya attık. Çok şükür bize bir şey olmadı. Evimiz yıkıldı mı hasarlı mı bilmiyoruz. Zor zamanda bize kucak açan Vanlılara teşekkür ederim. Allah kimseye bu acıları bir daha yaşatmasın” şeklinde konuştu. İki ablası üç yeğeniyle Malatya'dan gelen Cemile Algedik, depremin etkisinden hala kurtulamadıklarını bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uykudayken depreme yakalandık. İlk başta hafif sallandı daha sonra hızlandı. O an kaçmaya çalıştık fakat her taraf dökülmeye başladı. Büyük bir korku yaşadık. Kaçmaya çalıştıkça düştük, kaydık, sağa sola savrulduk. Çocukların bağrışmaları vardı. Herkes canını kurtarmaya çalışıyordu. O korku, psikolojimizi bozdu. Yakınlarımızla görüşemiyoruz. Birçok akrabamız il dışına çıktı. Hiçbir şey alamadan buraya geldik. Vanlılardan Allah razı olsun.”