VAN

Van’ın deprem risk haritası oluşturulacak!

Deprem ülkesi olan Türkiye’de Van’ın depremselliği de sık sık gündeme geliyor. 2011 yılında iki büyük depremle sarsılan ve sık sık artçı depremin yaşandığı Van’ın deprem tehlikesi sürerken Şehrivan'ın da daha önce birçok kez gündeme aldığı ve işin uzmanlarının sık sık vurgu yaptığı ‘Van’ın deprem risk haritası’nın ortaya çıkarılması konusunda büyükşehir meclisi harekete geçti.

Abone Ol

On binlerce ağır hasarlı binanın bulunduğu Van’da 2011’deki depremde büyük bir yıkım yaşamıştı. Sık sık da artçı depremler meydana gelirken deprem uzmanlarından da uyarılar gelmeye devam ediyor. Bu kapsamda; binlerce hasarlı binanın bulunduğu Van’da ‘Van’ın deprem risk haritası’nın ortaya çıkarılması için büyükşehir meclisi harekete geçti.

MECLİS TOPLANTISINDA ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI

Van Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı Temmuz ayı 1. Olağan Meclis Toplantısı 34’üncü birleşimi Eşbaşkan Abdullah Zeydan başkanlığında yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı 1. Meclis Toplantısı 34’üncü birleşimi Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı. Eşbaşkanlar Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan’ın katıldığı toplantıda önemli kararlar alındı. Önemli kararların alındığı toplantıda, özellikle depreme dayanıklı yapılara geçiş için yürütülecek çalışmalara ilişkin alınan karar Meclis’in temel gündem maddesi olarak ön plana çıktı.

3 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLDÜ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Eşbaşkan Abdullah Zeydan, kent genelinde son günlerde yaşanan sel ve su taşkınları ile ilgili yapılan çalışmalara değinerek, selden etkilenen yurttaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Açılış ve yoklama ile başlayan Mecliste, yapılan konuşmanın ardından 3 gündem maddesinin görüşülmesine geçildi. Van Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) tüzel kişilik kazanabilmesi için müteşebbis heyette görev alacak kurucu kurumlardan biri olan Büyükşehir Belediyesi’nin 3 asil ve 3 yedek üyesi belirlendi.

‘DEPREME DAYANIKLI KENT’ İÇİN ÖNEMLİ ADIM: VAN'IN DEPREM RİSK HARİTASI OLUŞTURULACAK!

Kent Estetiği ve Yerinde Dönüşüm Komisyon Raporunun görüşülmesi ile devam eden toplantıda, Büyükşehir Belediyesi yapıların deprem dayanıklılığı ve yapı stokunun analiz edilmesi, riskli alan ve yapıların tespit edilmesi ve gerekirse yerinde dönüşüm uygulamalarının yapılması konusunda yapılan çalışmalar değerlendirildi. Ayrıca mevcut yapı stokunun deprem dayanıklılığı analizlerinin yapılması ve denetlenmesi, riskli yapıların tespit edilmesi, rezerv yapı alanlarının tespit edilmesi ve tespit edilen riskli alanlarda kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarının belirlenmesi, tespit edilen riskli yapılarda yeniden dönüşüm uygulamalarının yapılması, deprem risk haritalarının oluşturulması ve çalışmaların devamı için Meclis’ten onay alındı.

Avrupa Birliği Belediye Başkanları İklim ve Enerji Sözleşmesi kapsamında sözleşmeye dair tüm iş ve işlemlerin ürütülmesi için Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan ve süreçle ilgili işlemleri yürütmek için İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Elif Fırat'ın yetkilendirilmesi Meclis’e sunularak oy birliğiyle kabul edildi. Meclis’in 35’inci birleşimi yarın saat 15.00’te devam yapılacak.