ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ

Türkiye’nin tek yürek olup 11 il için seferber olduğu deprem o tarihten beri hiç unutulmazken, depremin yıl dönümünde acılar kadar dayanışma da konuşuluyor. Bu anlamda en büyük dayanışma örneğini ortaya koyan Van’ın Malatya ve diğer illerdeki dayanışması ise hala hafızalardaki yerini koruyor. Türkiye’de, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde, Elbistan ilçesinde ise saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Türkiye’yi yasa boğan depremde Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ da etkilendi ve depremde 53 bin 537 kişi hayatını kaybederken, 107 bin 213 kişi de yaralandı.

Deprem nedeniyle Türkiye, uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verdi ve ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edildi. Depremin ardından ülkeye hüzün ve üzüntü çökerken, ülkede depremin ilk anından itibaren inanılmaz bir birlik ile dayanışma başladı. Yaklaşık 13 yıl önce iki büyük deprem yaşayan Van da depremin ilk anından itibaren deprem bölgesi için seferber oldu. Van aylarca deprem bölgesi için dayanışma içerisinde olurken, bu durumun en yakın şahidi olan isimler Şehrivan’a kentin deprem konusunda verdiği sınavı değerlendirdi. 

VAN, DEPREMİN İLK ANINDAN İTİBAREN 11 İL İÇİN KENETLENDİ

Türkiye’yi yasan boğan ahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin üzerinden 1 yıl geçti. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremin ardından ülkenin dört bir yanı o bölge için kenetlenirken, Ülkede herkes deprem bölgesi için kenetlenirken, 2011 yılında yaşanan depremle yıkılan Van da depremin ilk gününden itibaren depremzedeler için seferber oldu. Van’dan deprem bölgesine ilk günden itibaren yardım yapılırken, Van bu konuda tam bir dayanışma örneği gösterdi.

DEM Parti İlçe Belediye Eş Başkanları göz altına alındı! İşte detaylar… DEM Parti İlçe Belediye Eş Başkanları göz altına alındı! İşte detaylar…

 

DEPREMZEDELERİN YARDIMINA KOŞANLAR O GÜNLERİ ANLATTI

Depremin ilk anından itibaren hazırlık yaparak Maraş’a giden ekipten olan Danyal Yıldız, depreme dair gözlemlerini ve deneyimlerini Şehrivan aracılığıyla paylaştı. Yıldız, deprem bölgesi için 35 kişilik ekiple Maraş’a gittiklerini aktararak, “Depremin olduğu günün akşamında biz 35 gönüllü olarak; içerisinde battaniye, çadır, tulum, yastık, yorgan, giysi, iç çamaşır, hijyen ürünleri, gıda ürünleri, sıcak çorba, su gibi ihtiyaç malzemelerinin olduğu 7 araçla yola çıktık. Gece 01:00’de yola çıktık, sabah 10:00’da Kahramanmaraş’a vardık. Orada hemen Piyaza AVM’nin orada çadırımızı kurduk. Oradaki insanların 24 saatten fazla süredir aç ve susuz olduğunu öğrendik. İlk etapta oraya gelen aç olan güvenlik güçleri, AFAD ve UMKE’nin ilk yardım ekipleri, sağlık ekiplerine çorba dağıttık, ekmek dağıttık. Çadır dağıttık” dedi.

YILDIZ: 24 SAAT ESASLI OLARAK ÇALIŞTIK

Yıldız, 24 saat esaslı olarak çalıştıklarını dile getirerek, “Başka arkadaşlarla orada irtibat kurup jeneratör kurup elektrik tesisatı kurduk. Akşam neredeyse sadece bizde elektrik vardı. Kendi aramızda gönüllü gitmemize rağmen çok komplike olarak orada hizmet sunmaya başladık. Orada dönüşümlü olarak 1 ay kaldık. Sayımız da çoğaldı. Koordineli bir şekilde çalışınca orada yardım yapmak isteyen firmalar, insanlar bütün yardım kolilerini bize teslim ettiler. Kamyon kamyon sular geldi. İstanbul’dan, İzmir’den, Türkiye’nin dört bir yanından gelen insanlar vardı. En sonda bir açık market oluşturduk. İnsanlar ihtiyaçları doğrultusunda bize gelip kıyafet, yiyecek, temizlik malzemesi alıyorlardı. İnsanlar buradan ihtiyaçlarını karşılıyorlardı. 24 saat esaslı hiç durmadan çorba kaynattık. Bir kazanda çorba bitmek üzereyken diğer kazanda çorba yapımına başlıyorduk. Sıcak yemek yapmaya başlamıştık” ifadelerini kullandı.

“VAN BU KONUDA GÜZEL BİR SINAV VERDİ”

Van’ın deprem bölgesiyle tek yürek olmasını değerlendiren Yıldız, “Biz 2011’de Van Depremini yaşamış insanlarız. Oraya giderken bir kaos ortamı olacağını düşünmüştük. Fakat bu denli büyük bir depremi gördüğümüzde Van Depreminin çok da büyük olmadığını hissettik. Maraş yıkılmıştı. Binalar enkaz halindeydi ve her tarafta durum böyleydi. Bu acı tabloyla karşı karşıya kalınca herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini düşündük. Yanı başımızda cesetler çıkarken biz çorba dağıttık çünkü üzerimize düşen görev buydu. Mental sağlığımızı da korumak zorundaydık. Çok acı verici görüntülere şahit olduk. Bu acı deprem hadiseyi hala zihnimizin bir köşesinde. Tüm Türkiye deprem bölgesinde kilitlenmişti ancak Doğu’daki insanlar maddi yardımın yanı sıra beden işçisi olarak aylarca deprem bölgesinde gönüllü olarak çalıştı. Buradaki insanlar Van’dan geldiğimizi duyunca çok şaşırıyordu. Oturup ağlayan bile oldu. Çok güzel bir tablo oluşturmaya çalıştık. Oradaki insanlar bunu fark ettiler. Van bu konuda güzel bir sınav verdi. Bu deprem hafızalardan uzun süre silinmeyecek olsa da Van’ın deprem bölgesiyle tek yürek olması da uzun süre yer edinecek” diye aktardı.

“VAN’DA AFAD GÖNÜLLÜ SAYISININ ARTTIRILMASI GEREKİYOR”

Yıldız, deprem konusunda önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, “Ülkede acı, keder olduğunda hepimiz bir araya gelebiliyoruz. Bu koordinasyonu kurabiliyoruz. İnsanlık daha ölmedi diyebiliyoruz. Bunu kaybetmememiz gerekiyor. Van deprem yaşamasına rağmen 13 yıldır kentte hâlâ hasarlı binalar var. Depremden ders almıyoruz. Türkiye deprem bölgesi olduğu için AFAD’ın hızlı bir şekilde koordinasyon kurup kişi sayısını arttırması lazım. Van’ın nüfusu 1 milyonu aşıyor. Van’da AFAD gönüllü sayısının arttırılması gerekiyor. Depreme alışkın olmamız gerekiyor. Afet ile mücadele için insanların eğitilmesi, bilinçlendirilmesi gerekiyor. Depremde iletişimin ne kadar önemli olduğunu gördük. Deprem gibi büyük çaplı afetlerde iletişimin kesilmemesi için çözüm yollarının önceden planlanması gerekiyor. Toplanma alanlarının belirlenmesi gerekiyor” dedi.

VAHAP GÜNER: VAN MALATYA’NIN AYAĞA KALKMASI İÇİN AYLARCA ÇALIŞTI

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 2 büyük depremin ardından Van, Malatya’nın yaralarını sarmak için geceli gündüzlü çalışma yürüttü. Van Valiliği koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda ekipler her alanda vatandaşlara dokunmaya çalıştı. Van’ın deprem bölgesi ile tek yürek olmasıyla ilgili Şehrivan’a konuşan Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, “6 Şubat’ta Malatya tamamen büyük ölçüde yıkıldı. Ölü sayısı beklenenden az oldu ama yıkım çok fazlaydı. Özellikle 2’nci depremde. Yüzbinlerce bina hasar aldı, yollar yıkıldı, belediye binası hasar aldı, hükümet binası hasar aldı. Malatya çok kötü bir durumdaydı. Depremle birlikte ilin Valisi, belediye başkanları ne yapacaklarını şaşırmışlardı. İçişleri Bakanlığı tarafından deprem bölgesi Malatya’ya koordinatör vali olarak Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı görevlendirildi. O zaman ki koordinatör Van Valiliği’ndeydi. Her yerde Van Valiliği ekipleri vardı. Kurtarma ekipleri hızla enkaz altına müdahale ederek can olup olmadığını kontrol ettiler” ifadelerini kullandı.

“VAN DAYANIŞMASIYLA HAFIZLARDA KALACAK”

Güner, Van’ın gösterdiği dayanışmayla unutulmayacağını aktararak şunları söyledi: “Van’daki yöneticilerin, Van’ın yapmış olduğu çalışmalar hâlâ hafızalarda. Unutulması da mümkün değil çünkü yaraların ilk anda sarılması anlamında Van’dan ekipler buraya geldi. Malatya, ilk elini uzatan ilk olması dolayısıyla Vanlıları unutmayacaktır. Van’a teşekkür ediyoruz. 1 yılı geride bıraktık. Yaraların sarılmasını söylemekten çok ders almak zorundayız. Yüksek bina sevdasından vazgeçmemiz gerekiyor. Zemini sağlam olmayan yere bir tek bina dahi yapılmaması gerekir. Zemini sağlam olan yerlere konut yapılmalıdır. Malatya hâlâ 1’inci derece deprem bölgesi. Depremden sonra bu bölgede 15 binin üzerinde irili ufaklı depremler meydana geldi. Deprem uzmanları tarafından hâlâ 7 büyüklüğünün üzerinde bir deprem olacağı bekleniyor. Depreme dayanıklı evlerin, konutların yapılması gerekiyor.”

Muhabir: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ