ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-YUNUS YILMAZ
Türkiye, 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı ve 28'inci dönem milletvekillerini belirlemek için sandık başına gitti. Cumhurbaşkanlığı yarışında yeterli çoğunluk sağlanamayarak, oylama ikinci tura kalırken, seçmen de 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı seçimine hazırlanıyor. Seçim hareketliliğin devam ettiği ve seçim gündeminin en sıcak olduğu kentlerden biri olan Van’da yaklaşık 150 bin seçmen ilk turda sandığı gitmezken, ikinci turdaki seçmen belirsizliği de merak konusu oldu. Seçim sürecinde de sonrasında da hem genelde hem kentte hareketli süreçler yaşanırken 2. Tur seçimine sayılı günler gazeteciler, iş insanı ve vatandaşlar da Şehrivan aracılığıyla seçim sürecini ve beraberinde meydana gelen olayları değerlendirdi.
GAZETECİ UĞURLU: HALK MAVİ BONCUK DAĞITANLARA GÜVENMİYOR
Seçimleri değerlendiren Gazeteci Erhan Uğurlu, “14 Mayıs seçimlerinden sonra AK Parti hükümetlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde ne kadar güçlü ve etkin olduğunu herkes gördü. Özellikle Millet İttifakının toplanmış olduğu masa etrafında taban tabana zıt partilerle birleşti. Bir taraftan terörü bitireceğiz diye meydanlarda nutuk atanlar ne hikmetse HDP bayrağı gölgesinde miting yaptı. Cezaevinde tutuklu bulunanlar için özgürlük vaatleriyle halkı kandırmaya çalıştılar. Sağcı solcu ve muhafazakâr beyinlerin bir arada olamayacağını herkes alenen görmüş oldu. Netice olarak Hem Van özelinde hem de Türkiye genelinde ufku açık öngörüleri yüksek seçmen kitlesinin gerçeğini herkes öğrenmiş oldu. Halk artık mavi boncuk dağıtanlara güvenmiyor.” İfadelerini kullandı.
UĞURLU: ERDOĞAN HİÇ OLMADIĞI KADAR YÜKSEK OY ALACAK
Kentte seçim döneminde yaşanılan değişim ve sürprizleri de yorumlayan Uğurlu, “Genele baktığımızda AK Parti dünya siyaset tarihinde ilklere imza atarak kendi rüştünü ispat etmiştir.” Dedi. Seçim sonuçlarının sürpriz olacağını belirten Uğurlu, şunları kaydetti: “25 yıllık gazetecilik hayatımda sürekli olarak alanlarda büyük tecrübeleri edindik. Van seçmeninin yüzde 70'i her an sürpriz yapabilecek bir durumda. Duyumsal olarak bazı iddialara inanmış gibi yaparız. Seçim günü perdenin arkasında vicdan ön plana çıkıyor. 14 Mayıs'ta bunu alenen gördük. HDP’nin oy oranında ciddi düşüşler yaşandı. Eğer ki seçim barajı düşmemiş olsaydı TBMM'ye bile giremeyecekti. Herkes artık bu gerçeği saklayamaz. Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan bence hiç olmadığı kadar yüksek oy alacaktır.”
GAZETECİ SIDDIK GÜLER: VAN’DA FARKLI BİR ÇALIŞMA İZLENİLDİ
Serhat News Genel Yayın Yönetmeni Sıddık Güler, “14 Mayıs seçimleri Türkiye açısından önemli bir seçimdi. Türkiye'nin 21 yıllık iktidarının değişimi için önemli bir gündü fakat herhangi bir aday yeterli orana ulaşmadığı için seçimler ikinci tura kaldı. Seçimlerin ikinci tura kalması çoğunluğun öngördüğü bir durum değil ve çalışmalar buna göre yapılmıştı. Cumhurbaşkanlığı ile birlikte milletvekili seçimlerinin olması da kentlerde farklı bir çalışma izlenmesine neden oldu. Van'da durum böyleydi. İkinci tura oranla sokaklarda daha etkin bir çalışma görmek mümkündü. Milletvekilleri açısından konuşacak olursak Van'da iki parti arasında bir dağılım söz konusu uzun yıllardır. Fakat CHP bu kez bu konuda oldukça kararlıydı. Zaten kaybettiği oy farkına da bakacak olursak köşeden kaçırdığı bir durum söz konusu. CHP'nin Van'dan vekil çıkarmaya yaklaşmasının arkasında da elbette seçime ittifak olarak girmelerinin payı büyüktü. Bu durumda büyük tabloya bakacak olursak aylarca söylendiği gibi büyük değişim dönüşümlerin yaşanacağı bu seçim ne Van'ı ne de Türkiye'nin genel seçimlerini etkilemedi” ifadelerini kullandı.
GÜLER: SANDIĞA GİTME ORANLARINDA DÜŞÜŞ YAŞACANACAK!
Güler, son olarak şunları söyledi: “Kürtler başından beri Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini söyledi. Aralarında yazılı bir mutabakat olmamasından rahatsız olan bir kesim olsa da partisinin dediği doğrultu da oy kullandı. Bugün HDP ve YSP tarafından yapılan açıklama itibariyle de sandığa giden Kürtler Kılıçdaroğlu'nu destekleyecek. Burada önemli olan adayın kim olduğu değil bir değişim ve dönüşümün yaşanabilmesi için Kürtlerin sarf ettiği çabaydı. Bu çabalarını da Kemal Kılıçdaroğlu'nun bölge illerinde aldığı oylarda görmek mümkün. Fakat ilk turda biraz daha kucaklayıcı söylemlere sahip olan Kılıçdaroğlu ikinci turda söylemleri değişti. Biraz daha üst perdeden pompalanan milliyetçilik ve kayyımlara yönelik söylemler Kürt seçmenini rahatsız etti. Öte yandan her şeye rağmen birleşen bir kitleye karşılık iktidarın değişmemesi bütün halklarda bir umutsuzluk yarattı. Fakat Kürtler tamamen oy vermekten vazgeçti dersek yalan olur ama ben sandığa gitme oranlarında oy kullanma oranlarında bir düşüşün yaşanacağını öngörüyorum”
İŞ İNSANI BOZKURT: CUMHUR İTTİFAKI SEÇİMDE BÜYÜK BİR BAŞARI ELDE ETTİ
Türkiye ve Van seçimlerini yorumlayan iş insanı Şemsettin Bozkurt, “Seçimleri demokrasinin olmazsa olmazıdır. Cumhurbaşkanı başkanlık sistemiyle yönetilen bir ülkeyiz. Son yıllarda bu sistemde bazı arızalar oluştu. Daha önce birçok insan bu sistemi destekledi ve sonra bu sistemi eleştirdi. Bu eleştiriler parlamenter sistemin daha güçlü olduğu sistem olgusunu tekrar gündeme taşıdı. Bu seçimlerde her iki sistemde çok konuşuldu. Bunun yanında 14 Mayıs seçimleri sonrasında demokrasiden ve Kürt sorunundan daha çok Türk milliyetçiliğinin konuşulduğunu gördük. Cumhur İttifakı milliyetçi söylemlerle halkın karşına çıktı ve ciddi bir destek aldı. Millet ittifakının tüm beklentilerini alt üst etti. Sahada sürekli Millet ittifakının zaferi konuşulurken, Cumhur İttifakı bu seçimlerde kendine özgü büyük başarı elde etti.” dedi.
“CUMHUR İTTİFAKINDA MORALLER DAHA YÜKSEK”
28 Mayıs’ta yapılacak seçimler ile ilgili de konuşan Bozkurt, şunları söyledi: “Cumhur ve Millet İttifakı 14 Mayıs’taki seçim kampanyaları dışında bir kampanya yürütüyorlar. Sert bir milliyetçi kampanyası sürüyor. Yeşil Sol Parti doğru pozisyon alamadığı için seçimlerin dışında kaldı. İlk turda HDP kendi adayını çıkarmış olsaydı, şimdi kilit parti konumunda olacaktı. HDP yanlış stratejiden dolayı dış kapının dış mandalı konumuna geldi. Bundan dolayı da Kürtler kendilerini değersiz hissetti. Van’da da HDP ciddi anlamda oy kaybetti. Baraj kalkmamış olsaydı HDP barajı geçemezdi. Van’da ciddi anlamda boykottan söz ediliyor. Özellikle Millet İttifakını destekleyen insanlarda ciddi bir hayal kırıklığı var. Cumhur İttifakında moraller daha yüksek. Öte yandan Pazar günü yapılacak seçimde her iki ittifakının kazanma ihtimali var. Ne olup biteceğini bilmiyoruz.”
VATANDAŞ: ÜMİT ÖZDAĞ İLE YAPILAN ANLAŞMA TEPKİYE NEDEN OLDU
28 Mayıs'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimini bir seçimden ziyade referandum olarak nitelendiren vatandaşlardan Fırat Gökalp, şunları kaydetti: “Uzun zamandır devam eden ekonomik sorunlar, insan haklarının yok sayılması, yandaş kayırmacılığı, ülkenin sadece bir grubun zenginleştirilmeye çalışılmasına ya devam ya da dur diyeceğiz. Cumhur ve Millet İttifakı politikalarının uyuştuğu siyasi grupların desteğini almak için girişimlerde bulunuyorlar. Kürt seçmen olarak mevcut iktidarın değişmesi için Erdoğan’ın ülkeyi götürdüğü yıkımın son bulması için her ne olursa olsun Kemal Kılıçdaroğlu’ndan taraf oy kullanmayı düşünüyorum. Oy kullanmamak Erdoğan’a seçime hediye etmek olur. Kılıçdaroğlu’nun Ümit Özdağ ile anlaşması Kürtlerde büyük tepkiye neden olmuştur. Özellikle mutabakat metninde yer alan kayyumlar ile ilgili madde tepkilerin nedenidir.”
OY ORANININ ARTACAĞINI BEKLEYENLER DE VAR
14 Mayıs’ta yapılan seçimde katılımın düşük olmasına dikkat çeken Gökalp, “Yeşil Sol Partinin aday belirlemedeki yetersizliği yanlış kadro seçimleri ve alanda yaptığı çalışmaların yetersizliği büyük bir paya sahiptir. 7 Haziran seçimlerinde yapılan çalışmalar bu seçimde görülmedi dışarda olan seçmenleri getirilmesi için gerekli ikna ve çalışmalar yapılmadı. Barajın yüzde 7 ye düşürülmesi Yeşil Sol Parti de bir rehavete yol açtı çalışmalara sıkıca sarılmadılar. Yeşil Sol Parti seçmeninin seçime gitmemesinin başka bir sebebi de Türkiye İşçi Partisi ile yaptıkları ittifak işçi partisinin Kendi partileri ile seçime girmelerinde yaptıkları diretmeler Yeşil Sol Parti seçmenin de bir tepkiye neden oldu ve büyük bir çoğunluk bu sebepten sandığa gitmedi. Diğer yandan AK Parti'nin Van'dan aday göstermiş olduğu kişiler vatandaşlar tarafından sevilmeyen adaylar olduğundan AK Parti seçmeninde de bir kararsızlık oluştu ve sandığa gitmeyenler oldu. 28 Mayıs'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi geçmiş olan seçimden biraz farklı olacağı için hükümetin el değiştirmesinden yana oy kullanacaklar olduğu için bu seçimde oy kullanma oranı artacak diye düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.
İKİNCİ TUR CUMHUR İTTİFAKI İÇİN AVANTAJ OLARAK GÖRÜLÜYOR
Van’da seçim havasının olmadığını belirten vatandaşlardan Mervan Yusufoğlu, şunları anlattı: “14 Mayıs seçimleri sorunsuz bir şekilde bitti ve şimdi ikinci tur için sandığa gideceğiz. Umarım bu turda da sorunsuz biter ve sonuçlar Van’a ve Türkiye’ye hayırlı olur. Ülke genelinde ve Van’da Millet İttifakına ciddi bit talep vardı ve seçim süreci ise onların lehine yürüyordu. Ancak, 14 Mayıs seçimlerinde beklenen sonuç çıkmayınca seçmen hayal kırıklığına uğradı. Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhur İttifakı adayı Recep Tayip Erdoğan’ın ikinci tura kalması tamamen Cumhur İttifakına yaradı. Çünkü 14 Mayıs tarihinden önce seçimi sönük götüren bir Cumhur İttifakı vardı, kaybedeceklerini öngörmüşlerdi ama sonuçlar herkes için sürpriz oldu. Pazar günü yapılacak seçim Millet İttifakının aleyhine olacak çünkü meclisteki çoğunluk gitti ve vaat edilen tüm şeyler hayal oldu.”
“SEÇMENDE HAYAL KIRIKLIĞI VE ÜMİTSİZLİK MEVCUT”
Van’da seçmenin küstüğünü ifade eden Yusufoğlu, “Seçmenler bu seçimde sandığa gitmeyecektir. Millet İttifakı ve parti liderlerinden ‘kazanacağız’ yorumları yapılsa da seçmende büyük bir hayal kırıklığı ve ümitsizlik mevcut. Seçmen neden sandığa gitsin ki? Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu seçmenlerinin sandığa gitme nedenleri pek kalmadı diye düşünüyorum. Sonuçlar ya da sandığa gitme oranında yine sürpriz sonuçların çıkacağı muhtemeldir. Parti tabanları artık çok partileri dinlemiyor. 28 Mayıs’ta hem Van’da hem de ülke genelinde şaşırtıcı sonuçlar da çıkabilir. Seçim sürecinde partilerden istifalar yaşandı, AK Parti’ye geçişler hızlandı ve bu da gösteriyor ki Cumhur İttifakı insanların zihninde kazanma olgusunu yerleştirmiş.” diye konuştu.