GÜNCEL

Van'ın balı da sahipsiz kaldı!

Son yıllarda sahip olduğu gıda ürünlerini tescilleyerek coğrafi işaretler alan kentlerin sayısı artarken bu ürünler arasında ballar da yer bulmaya başladı. Tescilli ballar listesi her geçen uzarken o listede Van'dan hiç bal bulunmaması dikkat çekti.

Abone Ol

ŞEHRİVAN ÖZEL - Doğası, coğrafyası, kendine has ürünleri ve gastronomisi ile Türkiye'nin nadide illerinden biri olan Van, Türkiye'nin en lezzetli ballarının da üretildiği bir kent olarak biliniyor.

Özellikle de Bahçesaray, Gevaş ve Çatak balı ile öne çıkan ve Türkiye'nin en lezzetli aromasına sahip ballarının yetiştirildiği ballar markalaşmadan daha çok geleneksel yöntemlerle piyasaya sunuluyor. Bir çok kent bu anlamda ballarını tescilleyip markalaştırma yolunda önemli adımlar atarken Van balı tescillenmeyen ve markalaşmayan iller arasında yer alıyor.

VAN YİNE YOK...

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerinden hareketle hazırlanan haritada Türkiye'nin tescilli balları açıklanırken o listede Van olmaması şaşırttı. Doğu Anadolu'dan Ağrı, Siirt, Bingöl, Bayburt gibi kentlerin tescilli balları bulunurken Van, Hakkari gibi iller de bu iller arasında yer almadı. En çok Karadeniz illerinin tescil aldığı haritada Van, Hakkari, Şırnak gibi illerin olmaması bölgede katkısız ve organik bal üreten kesimlerden ve vatandaşlardan tepki aldı.

İŞTE O HARİTA

ŞEHRİVAN GAZETESİ