Son bir haftada Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak gibi iki önemli ismi ağırlayan Van’da çok önemli konular ve yatırımlar konuşuldu. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’nun Güzeldere Tünelini açıp Çevre Yolu ve diğer yatırımlarla ilgili önemli müjdeler verdiği ziyarette Gençlik ve Spor Bakanı Bak da şimdiye kadar yapılan yatırımlardan söz edep “Daha çok yatırım yapacağız” mesajı verdi. İki ismin de kenti heyecanlandıran mesajlar verdiği ziyaretlerde kentteki önemli isimler de bu programlara katılıp görüş bildirdi. Bu isimlerden biri de Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu, oldu. Sık sık Van’ın acil çözüm bekleyen sorunlarını ve bu sorunlara dair rapor ve değerlendirmelerini paylaşan Kandaşoğlu, Bakan Bak’a da Van’ın en önemli sorunlarını içeren 24 sayfalık bir dosya sundu. O raporu daha sonra sosyal medya hesabından paylaşan Kandaşoğlu raporu ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve tüm bakanlara iletmeyi planladığını açıkladı.

KANDAŞOĞLU’NDAN 24 SAYFA VE 22 MADDELİK VAN’IN REÇETESİ

Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak kentin acil çözüm bekleyen sorunlarını içeren 24 sayfalık “Van’ın Acil Çözüm Bekleyen Sorunlarının Reçetesi” adlı raporu önceki gün Van’a gelen Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak’a sunduğunu açıkladı. İş insanı Kandaşoğlu’nun sunduğu raporda, kentin trafik ve altyapı sorunundan kültürel mirasların korunmasına, çevre yolundan havalimanı ve otogar yetersizliğine kadar birçok sorun çözümleriyle birlikte yer aldı.

KANDAŞOĞLU: RAPORU CUMHURBAŞKANINA DA İLETECEĞİM

Kandaşoğlu paylaşımında, bu raporu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da iletmeyi planladığını belirterek, “Van’ın acil çözüm bekleyen sorunlarını içeren, 24 sayfalık kapsamlı bir raporu hazırladım. Bu raporu, ilk olarak Van’a gelen Spor Bakanımız Sayın Osman Aşkın Bak’a sundum. Ayrıca, başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz ve tüm bakanlarımıza iletmeyi planlıyorum. İnşallah, bu sorunların çözümü için güçlü ve somut geri dönüşler alırız” dedi.

RAPORDA VAN’IN EN ÖNEMLİ SORUNLARINA YER VERİLDİ

Raporun giriş bölümünde Van’ın göç dalgasına maruz kalmasına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “7000 yıllık tarihi olan Van ili, bölgede yaşanan olumsuz olayları nedeniyle büyük bir göç dalgasına maruz kalmıştır. Dışarıdan gelen nüfusun yanı sıra, köylerden de büyük bir göç akını olmuş ve birçok köy boşaltılarak şehir merkezine taşınmıştır. Ancak, Van'ın altyapısı yıllar önce 200-300 bin nüfusa göre planlanmış olup, bu ani nüfus artışıyla yetersiz hale gelmiştir. Bu nedenle Van, ayrıcalıklı bir yaklaşımla pozitif bir kalkınma programına tabi tutulmalıdır.”

“VAN'IN EKSİKLERİNİ HIZLA GİDERMEK BÜYÜK BİR ÖNCELİK HALİNE GELDİ”

Van’ın sorunlarının hızla giderilmesi gerektiğinin vurgulandığı giriş kısmında, “Şehrin dışa açılması ve yeni ticaret merkezlerinin kurulması acil bir ihtiyaçtır. Örneğin, Başkale-Gelincik ve Çaldıran-Çilli sınır kapılarının acilen ticarete açılması büyük önem taşımaktadır çünkü nüfusun yaklaşık yüzde 40'ı iş imkânı bulmak için il dışına gitmek zorunda kalmaktadırlar. Van'ın gelişim yönündeki engelleri tespit edilip hızlıca bir eylem planı uygulanmalıdır, zira ilin üstlenmiş olduğu çok önemli bir misyon bulunmaktadır. Son yıllarda hem İran hem de Irak halkı, Van'ı, Urartu dönemindeki gibi bir merkez olarak görmeye başlamıştır. Ayrıca iklim değişikliği nedeniyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki diğer iller de Van'a benzer bir ilgi göstermektedir. Bu yüzden Van'ın eksiklerini hızla gidermek büyük bir öncelik haline gelmiştir” denildi.

İŞTE BAKAN BAK’A SUNULAN VAN’IN ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARI…

Raporun ilk maddesinde Van’da şehir içi sıkışıklık ve altyapı sorunlarının yarattığı sorunlar ele alındı. Bu maddede altyapının yetersiz kaldığı belirtilerek, “Van'ın coğrafi konumu şehirde ciddi bir sıkışıklık yaratmakta, altyapı ise yetersiz kalmaktadır. Özellikle 7000 yıllık tarihi Van kentinin kimliğini bozan ve yatırımları olumsuz etkileyen 18. Madde, şehrin gelişmesini durma noktasına getirmiştir. Yeni yapı izinlerinin durdurulması ve şehri dışa açma ve şehrin giriş çıkışlarda yolların sağında ve solunda bulunan tüm eski yapılar ve görüntüsü bozuk olan tüm iş yerleri başka bölgelere göndermelidir ve gerçekten şehre şehir görüntüsü vermelidir. Onun için yepyeni bir yasa ile tümünü düzeltmek gerekmektedir” denildi.

ÇEVRE YOLU VE TRAFİK SORUNU DA O RAPORDA

2’nci maddede Van’da 14 yıldır tamamlanmayan Van Çevre Yolu’nun sebep olduğu sorunlar aktarılarak, “Yıllardır tamamlanamayan çevre yolu projesi, Van'ın gelişimi için kritik önem taşımakta çünkü bu yol bitmelidir ki Van'ın çok büyük bir sorun haline gelen trafik sıkışıklığı bir kaç alternatif bağlantı yolları sağlayarak başka çözüm aramak fırsatı olsun. Onun için bu yolda biterse bir bütün hale gelecektir. Acilen tamamlanması gerekmektedir” denildi. 3’üncü maddede Van’ın kronik bir sorunu haline gelen trafik sorununa dikkat çekilerek, “Organize Sanayi Bölgesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, yazlık yolları ve diğer yoğun bölgelerden gelen trafik, özellikle Otogar ve Emniyet kavşağındaki büyük bir yoğunluğa neden olmaktadır. Vatandaşlara zor anlar yaşatmaktadır. Yıllardır kavşağın yapılması beklenmektedir” denildi. Öte yandan 10’uncu maddede Kuskunkıran Tüneli’nin bir an önce çift tüplü olması gerektiği de dile getirildi.

YENİ HAVALİMANI VE YENİ OTOGAR ŞART!

5’inci maddede Van Ferit Melen Havalimanı’ndaki sosyal tesislerin yetersiz kaldığı ve bu nedenle acilen yeni bir binaya ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapılarak, “1943, yılında kurulan Van Havalimanı, prefabrik ve çelik yapılardan oluşmakta, içerisinde bulunan sosyal tesisler çok yetersiz kalmaktadır. Uluslararası gelen turist ve gruplara cevap vermemektedir. Gelen turistlerin moralini ciddi bir şekilde bozmaktadır. Bu nedenle acilen modern bir binaya ihtiyaç duyulmaktadır” diye belirtildi. 6’ncı maddede Van’da otogar eksikliği belirtilerek şu cümlelere yer verildi: “Van'da şehirlerarası büyük ve köklü Otobüs firmaları olmasına rağmen Van'da bulunan terminal tesisi çok yetersiz. Bölgeye hizmet verebilecek modern bir Terminal Kompleksine acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Mevcut Otogar yetersizdir ve plansız yapılardan oluşmaktadır. Görüntüsü bile hoş olmayan bir durum.”

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ALT YAPISINDAKİ EKSİKLİĞİ İŞARET ETTİ

7’nci maddede kentin elektrik ve doğalgaz altyapısındaki eksikliklere dikkat çekilerek, “Van'ın elektrik ve doğalgaz altyapısı eski ve bakımsızdır. Bu firmalar kaç yıldan beri çok cüzi bir fiyatla özelleştirmeden alındı ancak o gündür, bu gündür sözleşmelerde olmasına rağmen 5 yıl içerisinde şehir içinde bulunan tüm yer üstü hatlar, yer altına alınması gerekmekteydi. Buna rağmen hiçbir yeterli yatırımı yapmamakta, sorunlar yalnızca ufak, tefek değişikliklerle geçici çözümlerle giderilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca, doğalgaz çalışmaları sonrası şehir içi bir harabeye dönüşmektedir. Kazılan yollar sözleşmeye göre düzgün onarılmamaktadır” denildi.

VAN’IN TARIM VE HAYVANCILIK KONUSU DA RAPORDA YER ALDI

8’inci maddede bir zamanlar tarım ve hayvancılıkta lider kent olan Van’ın tarım ve hayvancılıkta yaşadığı sorunlara değinilerek, “Van'ın büyük tarım ve hayvancılık potansiyelinin yanı sıra iklim değişikliği nedeniyle Van'da meyve ve yaş sebzecilikte büyük çapta yapılmaya başlamıştır. Eğer saha kontrol altına alınabilirse ikinci Çukurova olabilir ancak yanlış tarım politikaları ve yönetim uygulamalarının yetersiz kalmasından dolayı bölge zarar görmektedir. 1980 yıllarında özellikle Van ve çevre ilerde orta doğuya günlük 2-3 bine yakın küçükbaş hayvan ihracat yapılıyordu ancak ne yazık ki bugünde ithal etmek zorunda kaldık. İşte bu konuların üzerinde çok ciddi bir çalışma yapılmazsa inan ki her şey çok daha da zor olacak. Bölgede küçükbaş hayvan organize bölgesi çok acilen kurulmasına hız vermesi gerekiyor ve ciddiye alınması gereken en önemli konudur” diye aktarıldı.

KANDAŞOĞLU: VAN ÖNCÜ İL İLAN EDİLMELİ”

9’uncu maddede Van’ın şehir kimliğini kaybettiğine dikkat çekilerek şu cümlelere yer verildi: “Van, turizmde cazibe merkezi ilan edilen eski Van, çok acilen gereken tüm çalışmalar başlamalıdır. Yoksa şehir özelliklerini kaybeder ve köy kent görünümüne dönüşür. Turizm planlamasında Van, öncü il ilan edilmeli, disiplin altına alınmalı ve yeni düzenlemeler getirilmeli, eksik olan ne varsa tamamlanması gerekir. Tüm ülkeden gelen turistlere hizmet verebilir bir duruma gelmelidir.” Aynı raporda Kapıköy gibi önemli bir sınır kapısına da vurgu yapılarak bu aladaki eksikliklere vurgu yapıldı. Ulaşım konusuna dikkat çekilerek; “Kapıköy ve Van arası yolcu taşımacılığında da çok büyük bir sorun ve düzensizlik olmaktadır. Van Büyükşehir Belediyesi otobüs seferlerine derhal başlaması gerekmektedir” denildi.

RAPORDA VAN İÇİN MODERN BİR STADYUM DA TALEP EDİLDİ

13’üncü maddede Van’da modern bir stadyumun olmamasının altı çizilerek şu ifadelere yer verildi: “Van, 7000 yıllık tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve Urartu döneminde ilk başkent unvanını kazanmış bir kenttir. Bölgenin en büyük göç alan şehirlerinden biri olan Van, nüfusu 1 milyon 500 bini geçtiği gibi, ülkede en fazla genç nüfusa sahip illerden biridir. 30 yıl öncesine kadar Vanspor, 10 yıl boyunca birinci ligde mücadele etmiş ve her dönemde 2. ligde şampiyonluk için mücadele eden bir futbol takımına sahip olmuştur. Ne yazık ki, bu kadar köklü bir tarihe ve spor geleneğine sahip olan Van, modern bir stadyuma sahip değildir. Kış aylarında maçlara gelen 25 bin taraftar, çeşitli sorunlar ve zorluklarla boğuşmak zorunda kalmakta, bu durum taraftarlar ve şehir için kabul edilemez bir hal almaktadır. Bu nedenle çok acilen ilimize yakışır bir stadyumun yapılması zaruridir…”

KUZEY VAN GÖLÜ VE TRAMVAY VURGUSU

14’üncü maddede Van’ın yıllardır hayali olan tramvayın kent için artık olmazsa olmaz olduğu belirtilerek, “Van'ın hayati projesi olan Edremit-TOKİ Van arası ve Van Yüzyıl Üniversitesi arası olmazsa olmazı. Tramvay hattı acil hale gelmiştir ve derhal ihaleye çıkmalıdır. Çünkü Van ve Edremit, Yüzüncü Yıl Üniversitesi yollarında çok büyük bir rahatlama sağlayacaktır” denildi. 16’ncı maddede Kuzey Van Gölü Demiryolu projesine dikkat çekilerek, “Bu proje yarım yüzyıldır Van'ın gündeminde. Bu proje olursa Asya ile Avrupa birbirine kesintisiz bağlanacak. Vagonlar Van Gölü'nde feribotları beklemeyecek. Van ile Tatvan birbirine demiryolu ile bağlanacak. Van ve Tatvan başta olmak üzere trenin geçtiği Erciş, Adilcevaz ve Ahlat gibi ilçeler de gelişecek. Van ve Bitlis yıllardır bu projenin hayata geçmesini bekliyor” denildi.

VAN-ŞIRNAK KARAYOLU DA 24 SAYFALIK RAPORDA YER ALDI

Van’da sağlık ekipleri 60 yaşındaki hasta için seferber oldu! Van’da sağlık ekipleri 60 yaşındaki hasta için seferber oldu!

17’inci maddede yıllardır tamamlanmayan ve bu sene yeniden çalışmalarına başlanan Van-Şırnak Karayolu’nun bir an önce bitmesine vurgu yapılarak şu cümlelere yer verildi: “Bu yol Van ve Şırnak için hayati öneme sahip. Bu yol biterse 9 saatlik yol 3 saate inecek. Orta Asya ile Ortadoğu, Kapıköy ile Habur sınır kapıları yakınlaşacak. Ticaret müthiş ivme kazanacak. Van ile Şırnak'ın komşuluğu harita üzerinde kalmayacak. Bu iki il komşu ama aralarında direkt ulaşım yok. Ulaşım Bitlis, Siirt ve Batman üzerinden sağlanıyor.” Öte yandan 18’inci maddede Van’ın Bahçesaray ilçesinde yapılması talep edilen kar tüneline yer verildi.

“VAN’IN TARİH YERLERİ RESTORE EDİLİP TURİZME KAZANDIRILMALI”

20’nci maddede Hoşab Kalesi başta olmak üzere kentte pek çok tarihi yapının restore edilip korunmasına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi. Hoşap Kalesi ve Çavuştepe Kalesi’nin büyük bir cazibeye kavuşmasını sağlayacak adımların şart olduğunu vurgulayan Kandaşoğlu, “Ayrıca, Van'ın tarihi zenginlikleri arasında Yedi Kilise Köyü, Amik Kilisesi ve gibi eserler de bulunmaktadır. Bu değerli mirasların korunması ve turizme kazandırılması, bölgenin ekonomik ve kültürel gelişimine büyük katkılar sağlayacaktır.” Diyerek diğer miraslara vurgu yaptı. Aynı raporda Başkale ilçesindeki travertenlere sahip çıkılması ve turizme kazandırılması dile getirildi. Yine Van Balığı’nın korunması, marka olması ve bir program dahilinde değerlendirilmesi konusuna dikkat çekildi.

Muhabir: ŞABAN BEYAZSAÇ - FATMANUR POLATCAN