ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ

Dolar kurunun artışı ve zamlarla birlikte kâğıt ve matbaa masrafları giderek katlanıyor. Kâğıt, kalıp, boya gibi baskıda kullanılan tüm gereçlerin ithal olması nedeniyle yüksek enflasyon ve yüksek döviz kuru gazete temsilcilerin belini büküyor. Gelen zamlarla birlikte maliyeti de artarken, pek çok gazete sayfa sayısını azaltmak, gazete fiyatına zam yapmak, renkli sayfa yapmamak veya düşürmek zorunda kalıyor. Bununla birlikte sanal basının daha terchi edilir olması nedeniyle de fiziki baskı oranları düşen gazeteler okur kaybetmesine rağmen bazı okurlar basılı gazeteden el çekmiyor. Her ne kadar yazılı basın bu tür olumsuzluklardan etkilense de bu kültürü hâlâ yaşatmaya çalışanlar da bulunuyor. Bunlardan biri de Vanlı iş insanı Feridun Irak.

Van Ticaret Borsası, Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Vanspor eski Başkanı Irak, 1996 yılından bu yana gazete arşivliyor. Gazeteleri okuduktan sonra arşive kaldıran Irak’ta, geçmiş yıllarda yayımlanan yaygın ve yerel on binlerce gazete bulunurken, konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren Irak yazılı basının yaşatılması gerektiğini söyledi. Geçmişte yazılı basını okuma kültürü yaygınken, günümüzde baskıda kullanılan tüm gerekçelerin ithal olması ve gelen zamlar, sanal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte gazeteler de rafa kaldırıldı. Yazılı basın her ne kadar eskisi kadar rağbet görmese de bu kültürü yaşatmaya çalışanlar da bulunuyor. Bunlardan biri de Vanlı iş insanı Feridun Irak. Irak, 1996 yılından bu yana gazeteleri biriktirerek arşivliyor.

GAZETELER, ZAMLARA VE SANAL MEDYAYA RAĞMEN YAŞATILIYOR…

Irak, basının önemine değinerek sözlerine şöyle başladı: “Basını tarif edecek olursak; dilimiz, gözümüz, kulağımızdır. Bundan daha önemli ne olabilir ki? Basın benim dilimdir, gözümdür, kulağımdır. Bizim en büyük arzumuz basının son derece özgür olmasıdır. Öyle olursa duymamız gerekeni duyarız, söylemek istediklerimizi söyleyelim, görmek istediklerimizi görelim. Ki onlar da yaysınlar, halka bunu duyursunlar. Bunlar ancak özgür bir basının aracılığıyla olabilir. Dolayısıyla basın olabildiğince özgür olmalıdır ki halk haber alma özgürlüğünü sonuna kadar kullanabilsin. Basının hür olmadığı yerde demokrasi iyi işlemez. Bu yüzden basın hürriyeti son derece önemlidir.”

26 YILDIR GAZETELERİ OKUYUP ARŞİVLİYOR…

Tunceli Belediye eşbaşkanı tutuklandı! Tunceli Belediye eşbaşkanı tutuklandı!

Başkanlık yaptığı dönemde sık sık gazetelerde yer aldıklarını dile getiren Irak, “Ben Vanspor’da başkanlık yaptım. O sezon taraftarlarımızın da çok büyük desteğini alarak çok fedakar bir yönetim kurulumuz vardı. Rıdvan Dilmen’in teknik direktörlüğünde çok isabetli transferler, çok iyi futbolcu arkadaşlarla büyük bir başarı gösterdik. Süper Lig’e çıktı Vanspor. Haberlerimiz yapılıyordu. Sıkıntılarımızı dile getirdiğimizde bu sıkıntılarımız da haber yapıldı. Sevinçlerimiz de haber yapıldı. Üzüntülerimiz de haber yapıldı. Şikayetlerimiz de haber yapıldı. Ticaret Sanayi Odası, Ticaret Borsası Başkanlığım döneminde de görmüş olduğum sorunları dile getirdim. Sorunlara çözüm önerilerimiz de oldu. Bunlar da haber oldu. Gazete sayfalarında yer aldı bunlar” ifadelerini kullandı.

26 YILA ON BİNLERCE GAZETE SIĞDIRDI!

Irak, geçmişte Vanspor ile ilgili haberlerin çok dikkat çektiğini belirterek, “Yapılan tüm haberlerin içinde gazetecilerin, halkın en çok ilgisini Vanspor dönemi çeker. Dolayısıyla Vanspor ile ilgili haberler hep revaçta oldu. Bunlardan en ilgici o zaman Türkiye’nin en popüler futbolcusu olan Rıdvan Dilmen’i teknik direktörlüğe getirmemizdi. O en çok ilgi çeken haberdi” dedi.

IRAK, HER GAZETE OKUDUĞUNDA GEÇMİŞE GİDİYOR…

26 yıldır gazete arşivlediğini ve bunu neden yaptığını dile getiren Irak, “1996 yılından beri gazeteleri biriktiriyorum. Biriktirdiğim gazeteler arasında yaygın gazeteler de, yerel gazeteler de bulunuyor. Hatta yurt dışından yayımlanan gazeteler de var. Farklı ülkelerde de haber olmuşuz çoğu zaman. Bu gazeteleri biriktirdim. Hem çok güzel hatıradır hem de zaman zaman ne dediğimizi, verdiğimiz röportajları okuma imkânımız oluyor. Gazeteleri alıp baktığınızda o yıllardan bugüne 25 yıl geçmiş. Sayfa sayfa okuyup geçmişe gidebiliyorsunuz. Eğer bir sorunu dile getirmişsek ve o sorun çözülmüşse bu mutluluk vermiştir. Projelerimiz haber olmuş. Onları okumak çok büyük mutluluk veriyor” diye konuştu.

“BÜTÜN TOPLUMLAR İÇİN GAZETELER ÇOK ÖNEMLİDİR”

Irak, toplumlar için yazılı basının önemli olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Ben Van’daki yerel gazetelerin hepsinin abonesiyim. Sanal medyadan haber okuduğum hiç olmaz. Mutlaka gazetenin kokusunu alacağım, hışırtısını duyacağım. Ancak öyle keyif alarak okuyorum. Bir gazeteyi elinize aldığınız zaman oradaki bütün köşe yazarlarını okuma şansınız oluyor. Bütün toplumlar için gazeteler çok önemlidir. Ben yazılı medyanın sahiplenilmesi ve desteklenmesinden tarafım. Yazılı basına toplumun bütün kesimleri destek olmalı ve yazılı basın yaşatılmalıdır. Herkes bu konuda üzerine düşeni yapmalıdır.”

IRAK: GEÇMİŞTE ADIM BAŞI HER BÜFEDE, HER MARKETTE GAZETE SATILIRDI

Geçmişte her köşe başında gazetelerin olduğunu fakat bu zamanda böyle bir durumun olmadığını dile getiren Irak, “Geçmişte adım başı her büfede, her markette gazete satılırdı ve biz gazete aramazdık. Gazete almak için sokak sokak gezmezdik. Şimdi maalesef gazete alabilmek için yüzlerce metre yürümek zorunda kalıyorum. Hatta bir büyük zincir markette gazete satılırdı. Birkaç gün önce yolum gazete bayilerinden geçmedi. Yol üzerinde o zincir marketten gazete almak istedim. Gazete olmadığını gördüm. Orada çalışan arkadaşlar, gazeteleri kaldırdıklarını ve artık satılmadığını söylediler. Bu kültürel bir hizmettir. Sanal medya, yazılı basını olumsuz etkiledi. Herkes internetten haber okumaya çalışıyor. Halbuki gazete okumanın keyfi farklıdır. Gazetenin kokusu vardır. Hışırtısı vardır. Alıp gazeteyi elinize keyifle okuyacaksınız. Maalesef yazılı basın gerektiği gibi sahiplenilmiyor. Bu ulusalda da yerel de böyledir” dedi.

“YAZILI BASIN YAŞATILMALI”

Irak, yazılı basının yaşatılması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: “Başta hükümet olmak üzere herkes bu konuda üstüne düşeni yapmalıdır. Gazetelere abone olunarak destek verilebilir. Yazılı basını yaşatmak için herkes yayımlanan gazetelere abone olsun. Bütün iş dünyası, kamu kesimi, devlet daireleri mutlaka gazetelere abone olsunlar. İş dünyası gazetelere ilan, reklamlarını versinler. Bu yazılı basını mutlak suretle yaşatmak zorundayız.”

Editör: TE Bilisim