Van’daki çiftçilerin sulama ile ilgili şikayetlerinin sık sık gündeme geldiği süreç devam ederken Dem Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, tarihi Şamran Kanalı’nı merkeze alan bir açıklama hazırlayarak, kentin sulama sıkıntısını Ankara’ya taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına bir soru önergesi sunan Sayyiğit, yeterli olanakların olmadığı gerekçesiyle bazı sorular sundu.
YETERLİ SULAMA YAPILMIYOR, MAHSULLER KURUYOR!
Soru önergesinde Van’daki tarımsal üretim ve sulama konularıyla ilgili sıkıntıları Yumaklı’ya aktaran Sayyiğit, şu ifadelere yer verdi; “Van’da bulunan geniş mera, yayla ve çayır alanları başta olmak üzere sebze ve meyve bahçeleri önemli bir tarım ve hayvancılık imkânı sunmaktadır. Söz konusu potansiyele rağmen tarımsal üretim ve hayvancılığı geliştirecek etkili adımlar atılmamaktadır. Geçmiş yıllarda yaşanan kuraklığın çiftçiler üzerinde bıraktığı etkiler giderilmezken bugün de sıklıkla sulama sorunları yaşanmaktadır. Birçok Vanlı üretici yaşanan sorunları doğrudan tarafımıza ileterek çözüm bulunmasını talep etmektedir. Çünkü sebze ve meyve üreticileri her yıl yeterli sulama olanakları sağlanmadığı için mahsullerinin kuruduğunu belirtmektedirler.”
SORUNLAR ÇÖZÜM BEKLİYOR
“Özellikle Gürpınar ilçemizden Van merkeze akan tarihi Şamran kanalıyla ilgili süregelen sorunlar çözüm beklemektedir. Şamran kanalı yıllardır cüzi bir ücret karşılığında sulama amaçlı kullanılırken bugün çiftçilerin sudan yararlanması engellenmeye çalışılmaktadır. Tarafımıza iletilen bilgiye göre ihaleyi alan kişilerce kanaldan yararlanan üretici her saat başı için ücret ödemek zorunda bırakılmıştır.”
İŞTE BAKANA İLETİLEN O SORULAR;
Öte yandan Van Vekili Sayyiğit, Bakan Yumaklı’nın cevaplaması için şu soruları yöneltti:
1-Gürpınar’dan Van merkeze akan Şamran kanalının sulamada kullanılmasında yaşanan sorunlardan haberdar mısınız?
2-Şamran kanalının yapılan ihaleyle sulama yapan çiftçilerin saat başı ücret ödemeye mecbur bırakıldığı doğru mudur? Vatandaşın su hakkı neden ücretsiz sağlanmamaktadır?
3-Van’da çiftçilerin sulamada Şamran kanalından yararlanma koşulları nelerdir? Kaç kişi yararlanmaktadır?
4-Van’da sulanan tarım arazisi alanı ne kadardır? Sulama imkânı sağlanan sebze ve meyve bahçesi genişliği ne kadardır?
5-Van’da çiftçilerin tarlasını, sebze ve bahçesini sulaması için Şamran kanalıyla ilgili herhangi bir çalışma başlatılacak mıdır?
6-Sulamanın yanında tarihsel ve kültürel bir değer taşıyan Şamran kanalının bakımı ve korunması amacıyla neler yapılmaktadır?