VAN

Van’daki uzmanlar uyardı: Büyük yıkım olacak!

2011 yılında meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki Van depreminin üzerinden 13 yıl geçti. Depremin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen Van’da binlerce orta ve ağır hasarlı bina bulunuyor. Kentin yapı stokunun hala ortaya çıkarılmadığını belirten uzmanlar, Van'da 6 ve üzeri büyüklükteki bir depremin birçok yerde büyük yıkıma neden olacak.

Abone Ol

23 Ekim 2011'de Van’da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin üzerinden 13 yıl geçti. Deprem kentte büyük bir yıkıma neden olurken 604 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de yaralandı. Deprem kenti Van’da yapı stokunun ortaya çıkarılmadığını belirten uzmanlar, ağır ve orta hasarlı olmak üzere yaklaşık 8 bin binanın oluğunu altını çizerken 6 ve üstü depremler Van’da büyük bir yıkıma neden olabileceğini belirtti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ İLE 1800 BİNANIN DÖNÜŞÜMÜ YAPILDI

2011 Van depremi sonrası kentte yapılan incelemelerde binlerce konut, iş yeri ile ahırın ağır ve orta hasarlı olduğu tespit edilen kentte, şu ana kadar Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 1800 binanın dönüşümü yapıldı.

VAN’DA YAPI STOKUNUN ORTAYA ÇIKARILMASI GEREKİYOR

Depremin üzerinden 13 yıl geçtiğini belirten Prof. Dr. Selçuk; Van'da yaşanan depremin üzerinden yıllar geçmesine rağmen kentin yapı stokuyla ilgili bir şey bilmiyoruz. Kentte yaklaşık 200 bin bina var. Bu binaların yapısı hakkında tam bir bilgimiz yok. Van için acil yapılması gerekenlerin başında yapı stokunun ortaya çıkarılması geliyor." dedi.

VAN’DA DEPREM TEHLİKESİ ALTINDAKİ İLÇELER

Van'da 6 ve üzeri büyüklükteki bir depremin birçok yerde büyük yıkıma neden olabileceğine dikkat çeken Selçuk, yapı stokunun bir an önce çıkarılıp buna uygun tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı. Van'ın hem kuzeyi hem de güneyi deprem potansiyeli yüksek faylarla çevrili. 6 büyüklüğündeki depremler burası için risk durumunda.