ŞEHRİVAN ÖZEL: YUNUS YILMAZ/ORHAN SAĞLAM
14 Mayıs günü gerçekleşen cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde oy sayım işlemleri tamamladı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kaldığı yarışta partilerin aldığı oy oranları ve milletvekili sayısı da netleşti. Sürpriz sonuçların ortaya çıktığı Van’da temsiliyet elde eden AK Parti ve Yeşil Sol Parti oy kaybı yaşarken, Yeniden Refah Partisi ve MHP’nin oyları da arttı. CHP, kentte umduğunu bulamazken, 1 vekil çıkarmayı da az bir farkla kaçırdı. Seçim sürecinde millet ittifakının yoğunlukla çalıştığı kentlerden biri olan Van’da istenilen sonuç elde edilmezken, Saadet ve DEVA Partisi il başkanları da Şehrivan aracılığıyla seçimle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Van’da en az bir vekil bekleyen Millet İttifakı hem bu sonuçlardan dolayı hem de geneldeki durumdan dolayı sürpriz yaşarken DEVA Partisi Van İl başkanı Erdinç Peker, çarpıcı bir yorum yaparak; “Muhalefetin seçmenle arasındaki duvar kırılmadı” dedi.
CHP VEKİLİ KIL PAYI KAÇIRMANIN ÜZÜNTÜSÜNÜ YAŞIYOR!
Seçim süreci iyi geçtiğini söyleyen CHP Van İl Başkanı Hakan İlvan, “13 ilçede çalışmalar yapıldı. İttifak anlatıldı, partilerin seçime neden Van’da tek listeden girdiği anlatıldı. Yurttaşlardan hem CHP hem de Kemal Kılıçdaroğlu için oy istendi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun politikası ve seçim sürecinde söyledikleri ön plana çıkarıldı. ‘Hak, hukuk, adalet’ kavramı ve yine ekonomi ile ilgili temel faktörler anlatıldı ve iki kutuplu yapıya sıkışmış olan Van’da bu durumdan kurtulmak için üçüncü bir yolun olması gerektiği, CHP’nin iktidar olması takdirinde en azından Van’dan bir sözcüsü olması gerektiği halkımıza anlatıldı. 20 yıldır CHP Doğu ve Güneydoğu’nun birçok ilinde olduğu gibi Van’da da sahada var olamamış. Var olamadığı için de refleksleri zayıftı. Özellikle bu iki yıllık süreçte Sayın Seracettin Bedirhanoğlu’nun başkanlığından itibaren politikalar etkin bir şekilde anlatılmaya çalışıldı.” Dedi.
İLVAN: KÜÇÜK BİR FARKLA VEKİLLİĞİN KAÇIRILMASI BİZİ GERÇEKTEN ÜZDÜ
İlvan, “Bu seçim sürecinde bölgede olması gerektiği, Van’la ilgili projelerinin olduğu, Van’ı kronik sorunlarından kurtarabileceği ve yine Van’ı hak ettiği yere getirebileceği anlatıldı. Çok partili hayata geçtiğimizden beri ilk defa CHP Van’dan bu kadar oy aldı. Hesaplarımıza göre yaklaşık 600 oyla vekil çıkaramadı. Tabi burada üzücü olan da buydu. Çok küçük bir farkla vekilliğin kaçırılması bizi gerçekten üzdü. Millet İttifakı’nın Van’da milletvekili çıkaracağına inanmıştık. Halktaki teveccüh de bu yöndeydi. Vatandaş adeta bir iktidar partisine yönelir gibi yöneliyordu. Partimiz tüm kademeleriyle sahadaydı. Burada önemli olan Van’da bir ezber bozmaktı, üçüncü bir yol açmaktı. Kıyısına kadar geldik ama başaramadık. Bir sonraki seçimde yeniden attığımız tohumların yeşermesiyle güçlü bir şekilde var olacağız” diye konuştu.
“VAN BU SEÇİMDE DE YEŞİL IŞIK YAKMAYA DEVAM EDER”
Van’daki muhafazakâr seçmen ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İlvan, “Muhafazakar kesimi sandığa çektik. Bu oy oranlarına da yansıdı, önceki seçimde 14 bin oy aldık ve bu seçimde 47 bin 500 civarında oy aldık. Aslında sadece bir kesim değil, her kesimden ciddi bir oy aldık. Tabi bu oylar vekil çıkarmaya yetmedi, hatta kıyısında kaldık. Van’daki seçmen tüm partiye yönelmiş durumda ve MHP, Yeniden Refah Partisi ciddi bir oy aldı. Bir partiye yönelim olmadı ve seçmen bu seçimde farklı bir yol izledi. Bizim partiye de her kesimden oy geldiğine inanıyorum. Kalan 11 günlük süreçte ise çok ciddi çalışmalar yürütmeliyiz. Hiçbir şey bitmiş değil. Aslında bu seçim tarihi bir seçim oluyor. Sandığa gitmeyen seçmeni etmeli ve çalışmalarımızı yoğunlaştırmalıyız. Tüm gücümüzü Cumhurbaşkanı seçimlerinde kullanacağız. Kemal Kılıçdaroğlu Van’da hatırı sayılır bir oy aldı. Bunun yanında bölge illerden de ciddi oy aldı. Herkesi sandığa davet etmeye çalışacağız. Umarım her şey daha güzel olur. Van bu seçimde de yeşil ışık yakmaya devam eder.”
DEVA PARTİSİ VAN İL BAŞKANI PEKER: MUHALEFETİN SEÇMENLE ARASINDAKİ DUVAR KIRILMADI!
DEVA Partisi Van İl Başkanı Erdinç Peker, Van’da Millet İttifakı bileşenleri ile seçmen arasında bir duvar olduğunu ve bileşenlerin henüz bu duvarı kıramadıklarını söyleyerek, şunları kaydetti: “Öncelikle seçim demokrasi şöleni içerisinde geçti. Buna katkı sunan başta seçmenler, sandık görevlileri, müşahitler, emniyet personelleri, jandarma, muhalefet partileri ve iktidar partilerine teşekkür etmek lazım. Çünkü küçük münferit olaylar dışında ciddi olayların yaşanmadığı bir seçim oldu. Herkese sizin aracılığınızla tekrardan teşekkür ederim. Van özelinde şöyle bir durumla karşılaştık; Muhalefetin henüz seçmenle arasındaki duvarı kıramadığını gördük. Arada bir duvar var, biz bu duvarı kaldırmak için çok mücadele ettik ama henüz o duvarın kalkmadığını gördük.”
“KIRSALDA ÇOK AZ KATILIM VARDI”
Sonuçların sürpriz olduğuna dikkat çeken Peker, “Açıkçası kimse böyle bir sonucu beklemiyordu. Şaşırdığımız bir diğer nokta da katılım düzeyi. Özellikle kırsalda çok az katılım var. Merkezde sandık sonuçlarına baktığımız zaman katılım oranı yüksek ama kırsallarda katılımda çok ciddi bir düşüklük var. Sanırım bunun sebebi şehir dışında çalışanlarla alakalı. Çoğu kişi iradesini sandığa yansıtmak için bulundukları şehirlere dönmemiş. Bunun ikinci turda düzelmesi lazım. İnsanları sizlerin aracılığıyla da sandığa davet etmek lazım. Başkale, Özalp, Muradiye’de özellikle köylerde şehir dışına çalışmaya giden insanların hemen hemen hiç biri seçimlerde oy kullanmamış. Umut ediyoruz ki inşallah ikinci turda bu vatandaşlarımız da oylarını kullanacak. En azından buradan yüzde 85 bandında bir seçime katılım oranı yakalamamız lazım çünkü 8 milyona yakın kullanılmayan oy var ve bu da dengeleri alt üst edecek bir oy oranıdır.’’ Dedi.
“VAN’DA ÇEŞİTLİLİK OLMASINI İSTERDİM”
Van için çeşitliliğin olması gerektiğini belirten Peker, şunları söyledi: “Başarıyı geçmiş seçimlere göre değerlendirirsek evet başarılıyız ama başarı kriterlerimizi geçmiş seçimlere göre değerlendirmemek lazım. Başarı eğer sonuç alabiliyorsanız başarıdır. Burada 1700-2000 oyla bir milletvekili kaybı var, bu benim için başarısızlıktır çünkü bir sonuç almadığınız sürece ha 5000 oyla ha 20 binle kaybetmişsiniz. Açıkçası çok bir farkı yok. Gönül isterdi ki Seracettin Bey bir arkadaşı da beraberinde götürseydi ve Van’da çeşitlilik olsaydı. Yıllardır HDP ve AK Parti kıskacına sıkışmış bir seçmen kitlesi var. Biz bunu kırmak için çok mücadele ettik, herhalde aradaki duvarı aşamadığımız için başarılı olamadık.’’
“DEVA, GELECEK, SAADET VE İYİ PARTİ DİRENCİ KIRDI”
Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurumsal yapısına karşı Van’da bir direnç olduğunu, DEVA, Saadet, Gelecek ve İYİ partinin bu direnci kırdığını ifade eden Peker, “Tabi bunların birebir sandığa nasıl yansıdığını bilmiyoruz. Biz bunların analizlerini yapacağız ama şimdi için bunun net cevabını vermek imkansız ama şunu görüyoruz; en azından CHP kurumsal yapısına karşı olan direnç Van’da DEVA, Saadet ve Gelecek Partisi işbirliğiyle bu direnci bir nebze de olsa kırdık. Daha önce CHP 16-20 bin bandında oy alırken, bu seçimde 47 bin bandında oy aldı. Partilerin desteği ile halkta bu direnç kırıldı, tekrar söylüyorum, gönül isterdi ki bunu burada vekil çıkarmakla taçlandıralım. Ne yazık ki çıkaramadık.’’
“SEÇİLEN 8 MİLLETVEKİLİNE HAYIRLI OLSUN DİYORUM”
Van’dan milletvekili çıkaran partileri tebrik eden Peker, “Millet İttifakı ilk kurulduğu zaman öyle tahmin ediyorum ki siyasi partilerin birçoğu kendi başına seçime girecek gibi hazırlık yaptı. Herkesin hazırlığı bu şekildeydi. Son 45-50 günlük süreçte partilerin çoğu CHP listesiyle, bazı yerlerde de İYİ Parti listesi ile gireceği netleştikten sonra işin doğrusu belki Millet İttifakı bu sürece hazır değildi. Altı parti kendi içinde belki organize olamadı, bunun sıkıntısını sahada da yaşadık. Sandıklara sahip çıkma noktasında aslında elimizde çok ciddi bir insan kaynağı vardı, bunu büyük oranda yansıttık ama yüzde yüz yansıtma noktasında da başarısız olduk. Bunları itiraf etmekte fayda var çünkü altı partinin elinde çok ciddi bir insan kaynağı vardı” diye ekledi.
“İNŞALLAH VEKİLLER VAN’A HİZMET EDERLER”
Peker, “Belki paylaşımcı olamamaktan, belki insanların birbirine elektriğinin uyuşmamasından dolayı biz bunu da sağlayamadık. İlk seçim kararı alınırken başta Kemal Kılıçdaroğlu’na çok ciddi bir oyla, hatta Van’da hedefimiz yüzde 70 bandının üzerindeydi ve her yerde bunu da söylüyorduk ‘Yüzde 70 bandının üzerinde oy alacak’ diye. Bu beklentiyle seçime girdik ama halkın iradesine saygı duymak lazım. Dediğim gibi; biz o duvarı hem Kemal Kılıçdaroğlu nezdinde hem de Cumhuriyet Halk Partisi nezdinde bence henüz kıramadık. Henüz süreç tamamlanmadı Kılıçdaroğlu’nun nezdinde. Burada sadece işin milletvekilliği kısmı tamamlandı. Siyasi parti ayrımı gözetmeksizin seçilen 8 milletvekilimize de sizin aracılığınızla hayırlı olsun diyoruz, İnşallah Van’a hizmet ederler ve geçmiş dönemlerdeki gibi olmaz.’’ İfadeleri kullandı.
PEKER: ASIL SÜREÇ ŞİMDİ BAŞLIYOR
Sürecin yeni başladığına dikkat çeken Peker, “Kemal Kılıçdaroğlu kısmına gelince, 28 Mayıs’a kadar 12 günlük bir sürecimiz var. Dün genel başkanımız Ali Babacan da izah etti. Demokrasi sabır isteyen, emek isteyen bir süreçtir. Biz bu 12 günlük süreçte tüm teşkilatlarımızla elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. İnşallah 28 Mayıs akşamı kazanan biz oluruz. Süreç henüz bitmedi ve henüz kaybedilmedi. Bunu eğer bir futbol maçı gibi örneklersek henüz ilk yarı bitti.” Şeklinde konuştu.
“VAN’DA YÜZDE 70 BANDI BEKLİYORDUK”
İkinci tur seçimlerine 12 günlük bir süre kaldığını ve uzun bir süre olduğunu belirten Peker, umutsuzluğa kapılmaması gerektiğine dikkat çekti. Peker, “Bir umutsuzluk yok ama herkes ciddi bir heyecan ve ciddi bir beklenti içerisindeydi. Çıta çok yükseklerdeydi. Bizim bu çıtayı bundan sonra artık 50+1’e getirmemiz lazım. Biz ilk başladığımızda Türkiye genelinde kendimizce oy oranını yüzde 55-60 bandında hayal ediyorduk. Van’da da yüzde 70 bandında düşünüyorduk. En azından Türkiye’de yüzde 50+1 gibi düşünüp çalışacağız. Hiç dokunmadığımız insanlar var, öncelikle onlara gideceğiz. Kendi seçmenimize kendimizi belki yeteri kadar anlatamadık, tekrardan onlara gideceğiz. 12 gün kısa bir süre değil, dediğim gibi 6 siyasi partinin insan kaynağı olarak çok ciddi bir kaynağı var. Biz şehri kendi aramızda paylaşıp, yeniden sahaya indiğimiz zaman inanıyoruz ki bu sefer başaracağız.’’ Diye konuştu.
İLHAN: YOĞUN BİR ÇALIŞMA YÜRÜTTÜK
Seçim sürecinin yoğun bir çalışmayla geçtiğine dikkat çeken Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, “Gittiğimiz tüm noktalarda vatandaşlarımızın desteğini, hoşgörüsünü, misafirperverliklerini, iyilik ve güzelliklerini şahit olduk. Seçim sürecinde Millet İttifakı partileri teşkilatları olarak her vatandaşa ulaşma gayretiyle yoğun bir çalışma yaptık. Öte yandan seçim sonuçları ilk bakışta beklentilerimizi karşılamamış gibi gözükse de iktidarın gitmesini isteyen yüzde 50'nin üzerinde bir seçmen varlığını da gözler önüne sermiştir. İktidarın gitmesini isteyen çoğunluğun var olması da kıymetlidir. Bu açıdan baktığımızda iktidar kaybetmiştir” şeklinde konuştu.
“GELECEK GÜNLER İÇİN BİR UMUT OLDU”
CHP’nin Van’da milletvekili çıkaramamasını değerlendirerek, “Millet ittifakı ilk günden beri milletvekili çıkarma hedefindeydi fakat şu an itibariyle çok az oyla bir milletvekilini kaybetmiş durumdayız. Seracettin Bedirhanoğlu başta olmak üzere tüm adaylarımız gayretli bir şekilde çalıştı oy artışı sağlandı. Gelecek günler için bir umut oldu. Van'da uzun zamandır üçüncü bir parti milletvekili çıkarabilecek duruma geldi. Bu açıdan önemlidir. Van'da ki muhafazakar seçmenden iktidara muhalif olan hatırı sayılır bir kısım ilk defa ittifak dolayısıyla CHP'ye oy verdi” ifadelerini kullandı.