AŞAN’DAN ŞEHRİVAN’A ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Ekonomik zorluklar, basın özgürlüğü ile ilgili tartışmalar, dijitalleşme ile gelen yeni gazetecilik anlayışı ve çeşitli sorunlar sürerken sahada ve masa başında görev yapan yüzlerce gazetecinin görev yaptığı Van’da da bu sorunlar güncelliğini koruyor. Hem ekonomik sıkıntılar hem de gazetecilik mesleğinin dönüşümü nedeniyle zor günler geçiren Vanlı gazeteciler türlü sıkıntılarla mücadele ederken geçtiğimiz aylarda yeni bir soluk olarak Vangölü Gazeteciler Cemiyeti (VGC) başkanlığına seçilen Orhan Aşan ve yönetimi gazetecilik ve sahada çalışma faaliyetlerini etkili hale kılmak için etkili adımlar atmaya çalışıyor. Sahada aktif bir mücadele veren ve gazeteciliğin hukukunu korumak için mücadele eden Aşan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle de Şehrivan’a yaptığı değerlendirmelerinde de bu sorunlara değindi. “Gazetecilik onurlu bir meslek, bu onuru korumak hepimizin görevi” diyen Aşan, son dönemlerde gazetecilik mesleğini zedeleyen davranış, tutum ve uygulamalara da tepki göstererek Van’da gazetecilerin ciddi sorunları olduğuna da işaret etti.
AŞAN: BASIN EMEKTARLARINA VEFA GÜNÜ KUTLU OLSUN
Başkan Aşan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak sözlerine şöyle başladı: “Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. Bugün halkın doğru ve tarafsız bilgiye ulaşmasını sağlayan gazetecilerin fedakârlıklarını hatırlamak için önemli ve özel bir gündür. Her türlü zorluğa rağmen gerçeğin izinde koşan gazeteciler, demokrasinin ve özgür düşüncenin temel taşlarından biridir. Her türlü soruna, zorluğa, kısıtlamaya rağmen bu mesleğin onurunu koruyan gazeteciler, toplum adına büyük bir sorumluluk taşımaktadır. Bugün, gazetecilik mesleğinin değerini ve gazetecilerin hak ettiği saygıyı bir kez daha hatırlayarak, gazetecilerin sesine kulak verme günüdür. Her koşulda mesleğini icra eden ve toplum adına çalışan gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun!”
“VAN’DA GAZETECİLERİN SORUNLARI ÇOK”
Aşan, Gazetecilerin zor şartlar altında mesleğini icra ettiğini söyleyen “Van’da gazetecilerin karşılaştığı en büyük sorunların başında ekonomik zorluklar, basın özgürlüğünün kısıtlaması ve mesleki standartların yetersizliği geliyor. Van’da gazeteciler ekonomik anlamda zorluk yaşıyor. Gazeteciler genellikle düşük ücretlerle çalışıyor. Ekonomik sıkıntıların derinden hissedildiği Van’da gazeteci olup düşük ücrete çalışmak zor. Çözüm önerim ise gazetecilerin ekonomik bağımsızlıklarını artıracak destek mekanizmalarının oluşturulmasıdır. Diğer bir sorun ise basın özgürlüğünün kısıtlanması. Gazeteciliğin ilk yükümlülüğü gerçek haberdir.
Van’da gazeteciler özellikle eleştirel habercilik yaptıklarında baskı altında kalabiliyor. Basın özgürlüğünü savunan ve gazetecilerin güvenliğini sağlayan yasal düzenlemelerin artırılması, bu sorunların çözülmesi açısından kritik bir adım olacaktır” dedi.
“VAN’DA GAZETECİLER BİLGİYE ULAŞMAKTA ZORLUK YAŞIYOR”
Gazetecilerin bilgiye ulaşmada sorun yaşadığını belirten Aşan, “Van’daki gazetecilerin yaşadığı diğer bir sorun da bir bilgiye ulaşmada yaşanan engellemelerdir. Gazeteciler genellikle bilgiye ulaşmada engellemelerle karşılaşıyorlar. Kamu kurumlarıyla bilgi paylaşımı zorluğu, resmi açıklamaların gecikmesi gibi engeller, gazetecilerin işini çok zorlaştırıyor. Ayrıca doğru bilgiye ulaşmak için gereken kaynakların yetersizliği ve araştırma yapmak için gerekli zaman kaynağının eksikliği de büyük bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum gazetecilerin basın etiklerini savunmalarını ve doğru haber sunmalarını engelliyor” dedi.
BASILI GAZETELERİN SAYISI AZALIYOR…
Dijitalleşmenin etkisiyle basılı gazetelerin giderek azaldığını ifade eden Aşan, “Basılı gazetelerin azalmasının en temel nedeni dijital medyanın hızla yayılması ve halkın haberleri internet üzerinden daha kolay, hızlı ve ücretsiz bir şekilde alabilmesidir. Dijital platformlar, basılı gazetelere göre çok daha fazla içerik sunma kapasitesine sahiptir. Aynı zamanda sosyal medya kullanıcıları içerikleri kendi aralarında hızlıca paylaşıyor. Bunun yanı sıra basılı gazetelerin yüksek üretim ve dağıtım maliyetleri de gazeteciliğin bu alanında ciddi bir zorluk yaratıyor. Bu nedenlerden dolayı basılı gazeteler giderek azaldı” şeklinde konuştu.
SAHTE HABERLER VE MANİPÜLASYONLAR HIZLA YAYILIYOR!
Son yıllarda herkesin kolayca haber sitesi açabilmesi ve sosyal medya hesapları üzerinden bilgi paylaşabilmesinin gazetecilik mesleğini nasıl etkilediğini açıklayan Aşan, şunları söyledi: “Dijitalleşme, gazetecilik mesleğini dönüştürse de bu dönüşüm her zaman olumlu sonuçlar doğurmuyor. Sosyal medya platformlarında herkesin kendini bir ‘haber kaynağı’ olarak görmesi, profesyonel gazetecilik standartlarının düşmesine neden oldu. Sahte haberler, manipülasyonlar ve taraflı içerikler hızla yayılabiliyor. Gazetecilik, doğru ve tarafsız bilgi sunma sorumluluğuna sahipken, dijital ortamda bu sorumluluk bazen göz ardı edilebiliyor. Bu da vatandaşın doğru bilgiye ulaşmasını zorlaştırıyor. Van’da gazeteciler bu zorlukların hepsini yaşıyor.”
VANLILAR BU DEZENFORMASYONDAN OLUMSUZ ETKİLENİYOR
Aşan, sosyal medyada dolaşan yalan ve yanlış bilgilerin vatandaş üzerindeki etkisi hakkında konuşarak, “Sosyal medyada yayılan yalan ve yanlış bilgiler, her zaman toplumda büyük bir güvensizlik yaratır. Özellikle toplumsal olaylar veya kriz durumlarında yanlış bilgiler hızla yayılarak vatandaşın panik yapmasına neden olabilir. Bizler Van’da bu duruma sık sık rastlıyoruz. Vanlılar bu dezenformasyondan olumsuz etkileniyor. Bir konu bir anda bambaşka bir yere gidiyor. Bununla mücadele etmek için, medya okuryazarlığının artırılması ve kamuoyunun doğru bilgiye erişebilmesi için daha şeffaf ve güvenilir platformlar oluşturulması gerekiyor. Bu konuda gazetecilere de büyük iş düşüyor. Gazeteciler, dijital platformlarda yayılan yanlış bilgileri düzeltme sorumluluğunda olmalıdır” diye aktardı.
SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ GAZETECİLİK İŞİNE GİRDİ
Gazetecilik mesleğiyle alakası olmayan kişilerin haber sitelerinde çok rahat haber paylaşmaları konusuna dikkat çeken Aşan, “Son yıllarda Van’da gazetecilik mesleğiyle doğrudan ilgisi olmayan kişilerin sosyal medya hesapları üzerinden haber paylaşımları yapmaya başladığını görmekteyiz. Bu durum dijital medyanın etkisiyle giderek daha yaygın hale geldi. Van’da gazetecilik mesleğiyle alakası olmayan bu kişiler, kendileri sanki gazeteciymiş gibi çok rahat şekilde sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde içerikler paylaşıyorlar. Sosyal medya hesapları, bu kişilere hızlı bir şekilde geniş bir kitleye ulaşma imkânı sunduğu için hem bireysel hem de ticari çıkarlar doğrultusunda kullanılan bir araç haline geldi” ifadelerini kullandı.
“GAZETECİLİKTE NİTELİKLİ BİLGİ, ARAŞTIRMA VE DOĞRULAMA SÜRECİ GEREKLİDİR”
Aşan, doğruluğu sorgulanmadan yapılan paylaşımların yerel medya için büyük bir tehdit olduğunu aktararak, “Gazetecilik mesleği, ciddi bir etik anlayışına ve doğru bilgiye dayalı bir sorumluluk gerektirirken, sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımlar genellikle denetimsizdir ve çoğu zaman doğruluğu sorgulanmadan yayımlanır. Bu durum özellikle yerel medya için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Çünkü vatandaşlar bu kişilerin paylaşımlarını güvenilir bilgi olarak kabul edebiliyor. Gazetecilikte nitelikli bilgi, araştırma ve doğrulama süreci gereklidir ancak sosyal medya ve bağımsız haber sitelerinde bu süreç genellikle göz ardı edilmektedir. Bu da vatandaşın doğru habere ulaşmasını engellemektedir” şeklinde konuştu.
“GAZETECİLİK MESLEĞİ ONURLU BİR MESLEKTİR, BU ONURU KORUMAK DA BİZİM GÖREVİMİZDİR”
Bu sorunla mücadele için çözüm önerilerinde bulunan Aşan, “Gazetecilik mesleği onurlu bir meslektir. Bu onuru korumak da bizim görevimiz. Gazetecilik mesleğiyle ilgisi olmayan kişilerin gazeteciymiş gibi davranarak sosyal medya üzerinden içerik üretmesi ve haber sitesi açması, gazeteciliğin kalitesini düşürmekte ve doğru bilgilere ulaşmayı zorlaştırmaktadır. Bu durumla mücadele etmek için medya okuryazarlığının artırılması, doğru bilgiye ulaşmanın teşvik edilmesi ve profesyonel gazeteciliğin ayrıcalıklı bir alan olarak korunması büyük önem taşımaktadır” diye aktardı.
“GAZETECİLERİN KARŞILAŞTIĞI SORUNLARLA İLGİLENECEĞİMİZİN SÖZÜNÜ VERİYORUZ”
Vangölü Gazeteciler Cemiyeti’nin çalışmalarını da dile getiren Aşan, “Bildiğiniz üzere ben ve yönetim kurulum 6 ay önce yönetime geldik. Seçimi kazandığımızda da gazetecilik mesleğinin daha güçlü bir şekilde idame ettirilmesi için mücadele vermeye hazır olduğumuzu ve Van’daki gazetecileri bekleyen çok güzel günler olduğunu dile getirmiştik. Yönetime geldiğimiz günden bu yana gazetecilerin mesleki gelişimini desteklemek amacıyla çeşitli eğitim programları düzenledik. Ayrıca, gazetecilerin haklarını savunma konusunda aktif bir rol oynayarak, üyelerimize yasal destek sağlıyoruz. Bu eğitimlerimiz devam edecek. Vangölü Gazeteciler Cemiyeti olarak basın özgürlüğü konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor ve gazetecilerin karşılaştığı sorunlarla ilgileneceğimizin sözünü veriyoruz” diye konuştu.
“GAZETECİLER GÜÇLÜ BİR ETİK ANLAYIŞINA SAHİP OLMALIDIR”
Van’da gazeteciliğin geleceği hakkında öngörülerini dile getiren Aşan, “Dijitalleşme, yerel gazetecilik için hem bir fırsat hem de bir tehdittir. Dijital platformlar, daha geniş kitlelere ulaşmak için fırsatlar sunsa da yanlış bilgi ve dezenformasyon gibi tehditler de ortaya çıkmıştır. Van’daki gazeteciler, dijital medyada doğru ve güvenilir içerik sunarak bu fırsatları değerlendirebilirler. Gazeteciler bu sürecin zorlukları ve tehditleriyle baş edebilmek için güçlü bir etik anlayışına sahip olmalıdır” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN AŞAN’DAN GENÇ GAZETECİLERE TAVSİYELER
Aşan, genç gazetecilere ve gazeteci adaylarına önerilerde bulunarak sözlerini şöyle tamamladı: “Genç gazetecilere, objektif ve tarafsız bir bakış açısına sahip olmalarını, etik ilkelere bağlı kalmalarını ve araştırmacı gazeteciliğe önem vermelerini öneririm. Ayrıca dijital medyanın sunduğu fırsatları iyi değerlendirmeli ve sosyal medya platformlarında içerik üretirken güvenilirliği ön planda tutmalıdırlar. Kendilerini sürekli geliştirmeleri ve yeniliklere açık olmaları çok önemlidir.”