ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Teknolojinin hayatın her alanında kullanılması, cep telefonu görüntü çekiminin ilerlemesi, sosyal medya sitelerinde ilgi görün videolar okulların ve öğrencilerin birer fenomen olma objesine dönüşmesine neden oldu. Bazı öğretmenler çektikleri videolarla Tiktok ve benzeri platformlarda milyonlara ulaşan içerikler hazırlarken öğrencileri de bu videolarda sık sık kullanmaya başladı. İyice çığırından çıkan fenomenlik uğruna öğrencilerin izin alınmaksızın ve rıza göstermeksizin sürece dahil edilmesi tartışma konusu olurken konuyu sık sık gündeme getiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş adeta milyonların sesi oldu. Sosyal medya hesabında da konuya tepki gösteren açıklamaları bulunan Kızıltaş; “Öğrenciler sanal ticarette bir aparat olarak kullanılıyor” diyerek fenomen öğretmenlere sert eleştiriler yöneltti.

OKULLAR ADETA FİLM SETİNE DÖNDÜ!

Öğrencilerle birlikte video çekip paylaşan fenomen öğretmenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Son yıllarda artış gösteren bu durum okulların açılmasıyla birlikte furya haline gelirken, yasal olmadığı halde fenomen öğretmenler okulları adeta film setine dönüştürdü. Yapılan paylaşımlarda öğrencilerin yüzü apaçık şekilde görünürken, öğretmenler milyonlarca izlenen paylaşımlarıyla işi ticarete de dönüştürmeye başladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kırsal bölgelerinde fenomen öğretmenlerin sayısı diğer bölgelere göre daha fazlayken, Van’da da fenomen öğretmen sayısı bir hayli fazla. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 21 Ağustos’ta illere gönderdiği genelgeyle öğrencilerin cep telefonuyla sınıfa girmemesi konusunda önlemler alınacağını duyurmuştu.

MEB TEDBİR ALDI AMA...

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de yeni eğitim öğretim yılının açılışındaki konuşmasında, öğretmenlerin de cep telefonlarını zorunlu olmadıkça derslerde kullanmamalarını istese de fenomen öğretmenler buna pek de uymuyor. Türkiye’de ilk defa fenomen öğretmenlik üzerine bir makale ele alan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş, konuyla ilgili Şehrivan’a yaptığı açıklamada öğretmenlik ile ilgili bu deformasyonun yarattığı tehlikelere değindi.

ÖĞRENCİLER TİCARET APARATI OLARAK KULLANILIYOR

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş, fenomen öğretmenlere tepki göstererek, “Fenomen öğretmenlik konusuyla ilgili Türkiye’de ilk kez bir makaleyi geçen aylarda yayımladık. Çok ciddi anlamda etkileşim aldı. Bir farkındalık oluştu fakat bu sorun hala var. Bir video neden Instagram’da paylaşılıyor? Çünkü işin içinde para var. Bu bir dersin kazanımı mı? Hayır. Öğretmen, öğrencinin bu sempatikliğini, şivesini, dilini takipçi toplamak adına fırsata dönüştürüyor. Öğrenciler sanal ticarette bir aparat olarak kullanılıyor. Özellikle bu bölgede kullanılmasının nedenini de söyleyeceğim” dedi.

KIZILTAŞ: AMAÇ, BEĞENİ VE TAKİPÇİ TOPLAMAK

Fenomen öğretmenlerin ne yapmak istediğine Dışardan gelen öğretmenlerin bu bölgedeki kültürel ve dilsel farklılıklar dikkatini çekiyor. İlginç geliyor. Burada insanlar farklı bir dilde konuşuyor. Yaşantıları farklıdır. Kültürel anlamda çok fazla farklılıklar var. Öğrenci okulda farklı bir dil konuşuyor, teneffüste farklı bir dil. Bu durum onlara ilginç geliyor. Öğretmen bu durumu mizah diye sosyal medya hesaplarından paylaşıyor. Amaç, takipçi ve beğeni toplamak. Bu fenomen öğretmenlerin bölgede çok fazla olmasının en büyük nedeninden bir tanesi budur” diye konuştu.

“HEM ÖĞRENCİ HEM VELİ İSTİSMAR EDİLİYOR”

Önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Kızıltaş, “Bir diğer sebep ise buradaki velilerin öğretmene sonsuz derecede hürmet göstermesidir. Öğretmen videoyu çekip sosyal medyada kullanmak istediğinde veli de ona güveniyor. Çünkü öğretmen yalan konuşmaz. Bizim velilerimiz sonsuz derecede güveniyor. Sorgulamaya gerek duymuyor. Öğretmen bu durumda hem veliyi hem de öğrenciyi istismar ediyor. Bu durum yasal da değil. Van’da da Milli Eğitim Bakanlığı Gürpınar ilçesinden başlasın. Vali Bey’e de bu fenomen öğretmenler için çok sayıda şikayetin gittiğini duydum.”

KIZILTAŞ’TAN SERT ÇIKIŞ: DEVLET SİZİ PALYAÇOLUK YAPMAK İÇİN GÖNDERMİYOR!

“Devlet sizi buralara palyaçoluk yapmaya göndermiyor. Bu çocukları her alanda güzel şekilde yetiştirmeniz için sizi buralara öğretmen olarak atıyorlar. Kalkıp öğrenciler üzerinden şaklabanlık yapmanın anlamı yok. Milli Eğitim Müdürümüzün buna bir dur demesini bekliyorum çünkü bu suçtur. Nereden bakarsanız bu suçtur. Peki, buna neden dur denilmiyor? Öğretmenlerin öğrencileri suiistimal etmesine hepimizin dur demesi lazım. Bu ciddi bir sorundur. Umarım Van’da Gürpınar’dan başlayarak buna dur denilir” ifadelerini kullandı.

Öğretmen ve öğrencilere yas tepkileri bilgilendirmesi yapıldı! Öğretmen ve öğrencilere yas tepkileri bilgilendirmesi yapıldı!

BAKAN TEKİN DE FENOMEN ÖĞRETMENLERİ UYARDI!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz ay 2023-2024 eğitim-öğretim yılı hakkında açıklamalarda bulunmuş ve okullarda telefon kullanımı konusuna da değinmişti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin açıklamasında, “Aynı şekilde öğretmen arkadaşlarımızı rahatsız eden disiplin uygulamaları anlamında, özel hayatın gizliliği anlamında karşı karşıya kaldıkları problemleri çözmeleri için cep telefonlarıyla ilgili düzenlemelerimizi yaptık. Hem öğretmen arkadaşlarımızın rahatsızlığını gördük hem de eğitim öğretim sürecinin sağlıklı yürümesi açısından sıkıntıya sebebiyet verdiğini gördük. İnşallah yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerimizin sınıflarda cep telefonu kullanmalarını engelledik. Öğretmen arkadaşlarımızdan istirhamım; öğrenciler nezdinde cep telefonlarını zorunlu olmadıkça derslerle kullanmazlarsa mutlu olacağız” demişti.