KÜLTÜR-SANAT

Van'daki 2800 yıllık Urartu mirası molozla dolduruldu!

Binlerce yıl önce Van ve bölge illerinde hüküm süren Urartular'dan kalma bir çok eser gün yüzüne çıkarılmaya devam ederken bir büyük miras ile ilgili flaş iddia geldi.

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER - Urartular'ın hüküm sürdüğü en önemli kent olan Van'da yıllardır bu mirasın gün yüzüne çıkarılması için ciddi çalışmalar yapılırken kentteki bir önemli alanda bir skandala imza atıldığı iddia edildi.

Van'ın Tuşba ilçesinde bulunan Kalecek Mahallesi'nde bulunan ve 2800 yılı aşkın bir tarihe sahip olan ve Dikili Taşlar olarak bilinen alanın moloz ile doldurulduğu görüntüler gündeme bomba gibi düştü. Uzun bir süre alana dikkat çeken çalışmalar yapan İnşaat Yüksek Mühendisi Faruk Görünüş, yaptığı bir paylaşımda devasa alanın moloz ile doldurulduğunu söyledi.

2800 yılı aşkın bir dönem önce ince matematik hesaplarla inşa edilen ve bin 600 metekarelik bir alanda yer alan 2 bin 474 dikili taştan oluşan alanda ciddi bir tahribat oluştuğu paylaşımı görünleri hayrete düşürdü. Bir çok oda mezar ve anıt şeklindeki taşların da bulunduğu ve 2018 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu'nun da dikkat çektiği alandaki görüntüler adeta şok etti.

GÖRÜNÜŞ: VAN KALECİK DİKİLİ TAŞLARI ARTIK YOK!

Sık sık o alanda yapılması gereken çalışmalara vurgu yapan Görünüş, o alandaki tahribatı şu sözlerle paylaştı; "Artık “Van Kalecik Dikili Taşları” diye bir yer yok! Anıt mezarlar inşaat molozlarıyla doldurulmuş. Bazı mezarlar yerle bir edilmiş. Sit alanı hafriyat alanına dönmüş. Urartuların en önemli eserlerinden biri talan edilmiş. Binlerce kez yazıklar olsun!"