ŞEHRİVAN HABER - Türkiye'nin en büyük gölü olan Van, yaz aylarında hem Vanlılar'ın hem de bölge illerinden gelenlerin akınına uğrarken vatandaşlar göle girmek için uygun alanlarda göl ile buluşmaya çalışıyor. Gölün çevresinde, yüzmek ve serinlemek için tercih edilebilecek pek çok alan bulunuyor. Peki, Van'da yüzelecek en uygun plajlar neresi? Yüzmeye en uygun alanlar nerede? İşte Van’da göle girmek için en uygun kıyılar ve alanlar...

Vanlıların ve çevredeki illerin yaz boyunca ve haftasonları akın ettiği Van Gölü sahilleri dolup taşarken son dönemlerdeki çekilmeler, kirlilik ve benzeri nedenlerden dolayı vatandaşlar göle girme konusunda en uygun alanları bulmakta zorluk çekiyor. Özellikle alt yapı eksikliğinden dolayı bir çok alanda göle girmek zor oluyor. Vatandaş hem piknik yapmak hem de göle girmek için arayışlarını sürdürürken Şehrivan göle girmek için en uygun bölgeleri sizler için derledi.

Akdamar Adası Kıyıları ve Gevaş Bölgesi

Akdamar Adası, tarihi ve kültürel önemi ile bilinse de, aynı zamanda Van Gölü’nün en temiz ve berrak sularına sahip alanlarından birini sunar. Adanın çevresinde yer alan kıyılardan göle girebilir, muhteşem doğa manzarası eşliğinde serinlemenin keyfini çıkarabilirsiniz. Adanın karşısındaki bölgede son dönemlerde çokça kamp alanı oluşturuldu. Bu alanlar çadırlı konaklama, karavan kamping, yeme-içme hizmeti ve tekni turları gibi bir çok hizmeti sunarak önemli cazibe merkezlerinden birisi haline geldi.

Erciyes'in zirvesine kar yağdı Erciyes'in zirvesine kar yağdı

Erciş-Adilcevaz Bölgesi

Van'ın Erciş ilçesi ile Bitlis'in Adilcevaz ilçeleri arasında oldukça temiz ve berrak alanlar bulunuyor. Çakıl Adası adındaki özel bir işletmenin de bulunduğu gölün en güzel noktalarından biri olan alanda hem piknik yapmaya uygun alanlar, gölgelikler hem de göle girmeyi kolaylaştıran alt yapı imkanları bulunuyor.

Çitören Plajı

Van Gölü’nün en bakir alanlarından biri olan Çitören Plajı, doğayla baş başa kalmak isteyenler için harika bir seçenektir. Gölün batısında yer alan bu plaj, temiz suyu ve sakin atmosferi ile bilinir. Kalabalıktan uzak, huzurlu bir yüzme deneyimi arayanlar için Çitören Plajı vazgeçilmez bir durak. Fakat alt yapı imkanları eksik olduğu için bölgeye gidecek isimlerin özellikle gölgelik alan ve su gibi ihtiyaçlar konusunda önceden hazırlıklı olması gerekiyor.

Mollakasım Kıyıları

Tuşba ilçesine bağlı olan Mollakasım kıyıları, hem temizliği hem de doğallığı ile dikkat çekiyor. Fakat son dönemlerde bu alanlar için de kirlilik şikayetleri yapılıyor. Son bir kaç yıldır yazlıklar ve yapılan konutlar nedeniyle kıyı ile buluşacak alanlar azalsa da hala gölün en temiz kıyıları ve tesisleri de bu bölgede bulunuyor. Mollakasım mahallesinde tatil köyü şeklindeki ticari işletmeler, kiralık villalar ve piknik alanları bulunuyor.

Ayanis Kıyıları

Ayanis Kalesi’nin yakınlarında yer alan Ayanis kıyıları, tarihi bir dokunun yanında gölde yüzme fırsatı sunuyor. Van Gölü’nün doğu kıyısında yer alan bu alan, serinlemek isteyenler için hem temiz hem de huzurlu bir ortam sağlıyor. Tarihi ve doğayı bir arada deneyimlemek isteyenler için Ayanis kıyıları mükemmel bir seçim olurken son yıllarda hizmete başlayan Yeşilsu Taş Konak gibi işletmeler tüm hizmetleri ile misafiri ağırlayan mekanlar olarak dikkat çekiyor. 

Amik Kalesi Çevresi

Yine Tuşba ilçesi, Ayanıs bölgesinde bulunan Amik Kalesi ve civarı göl ile ilgili en güzel deneyimleri sunuyor. Amik Kalesi kent merkezinin 35 km kadar kuzey batısında yer alıyor. Van Gölü’nün doğu kıyısında, Özyurt köyünün kuzeyinde yer alan kalenin altındaki uzun sahil şeridi göl ile buluşma noktasında en önemli alanlardan biri olarak biliniyor. Üstelik vatandaşlar bu alanda gece konaklayıp kamp yapabiliyor. Şehir merkezinden Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsünden geçerek tek şerit kıvrıla kıvrıla giden bir yol üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. Amik Kalesi’ne giderken birçok köyden geçer Van Gölü’nün etrafını dolanırsınız. Efsane manzara ve doğanın içerisinde bulursunuz.

Mavi Bayraklı Halk Plajı

Van'ın Tuşba ilçesinde bulunan Mollakasım Halk Plajı, denize kıyısı olmadığı halde 2018 yılında Türkiye'de mavi bayrak verilen ilk plaj oldu. Van Gölü kıyısındaki plaj, 21 bin metrekare alan üzerine kurulu. Vanlıların yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de yararlandığı plaj bu yıl yenilerek ücretsiz olarak hizmete açıldı. Hem piknik yapılıp hem de alt yapı imkanlarından faydalanılarak göle girme imkanı sunan bu alan en çok tercih edilen alanların başında geliyor.

Muhabir: VEYSEL İZGİ