GÜNCEL

Van’da yüzlerce fidan toprakla buluştu!

Türkiye’nin en az orman varlığına sahip olan Van’da bu kapsamda çalışma ve etkinlikler de yapılıyor. Van’da çevre anlamında yaptığı çalışmalarla ses getiren Van ÇEVDER, kuraklığa dikkat çekmek için 16 dönümlük alanda 450 fidanı toprakla buluşturdu. Etkinlikte konuşan Van ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, “Oksijen alamıyoruz, bu ciddi bir felakettir” dedi.

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ

Ormanlar, dünyanın varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için büyük önem taşıyor. İklim değişikliği, ağaç kesimleri, doğal afetler, kuraklık sebebiyle her yıl binlerce hektarlık ormanlık alan yok oluyor. Türkiye’nin orman yokluğu çeken illerinden biri olan Van’da bu sorun her geçen yıl katlanarak artıyor. Van’ın orman alanının yüzde 2 olması kente nefes aldıramazken, bu konuda sık sık etkinlik ve çalışmalar da yapılıyor. Van’da çevre adına önemli çalışmalara imza atan Van ÇEVDER, yine çok önemli bir etkinlik düzenleyerek farkındalık yaratmaya çalıştı. Van ÇEVDER tarafından 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin anısına İpekyolu ilçesine bağlı Yalınağaç Mahallesi’nde 16 dönümlük alanda yaklaşık 450 fidan toprakla buluşturuldu. Etkinliğe katılanlar, Van’ın orman varlığının azlığına dikkat çekerek, bu durumun bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini dile getirdi.

VAN’DA 16 DÖNÜMLÜK ALANDA 450 FİDAN DİKİLDİ!

Etkinlikle ilgili Şehrivan’a konuşan Van ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, kentte yeşilin olmamasına değinerek, “Van’ın en temel sorunlarının başında yeşil bir çevrenin olmaması geliyor. Normal canlıların yaşayabileceği alan en fazla 10 metrekare olması gerekirken, Van’da bu oran 0,70 santime düşmüş. Oksijen alamıyoruz. Bu ciddi bir felakettir. Küresel iklimden dolayı bu çok ciddi tehdittir. Bunun da çözümü yeşilin artmasıdır. Ağacın çok olması gereken süreçte maalesef herkes bu konuda duyarsız davranıyor” dedi.

VAN OKSİJEN ALAMIYOR…

Kalçık, etkinliği anlatarak, “Bu soruna ve ağacın önemine dikkat çekmek için böyle bir etkinlik yaptık. Orman Müdürlüğü tarafından bize yaklaşık 450-500 tane fidan verildi. Bunlar ceviz, badem, çam, çınar fidanlarıdır. 16 dönümlük alana bir ağaç diktik. Alan hem korunaklıdır hem sürekli su var hem de gübre var. Alanda bunların olması çok önemlidir. Her toprağa ekilen, toprağa düşen bir candır. Biz ağaçlara bir cana olan yaklaşımla davranıyoruz. Ağacımızın olmaması en büyük sorunumuzdur. Ağaçlar bazen dikiliyor ama bakılmadığı için kuruyor. Ormanlar hayati bir öneme sahiptir. Mutlaka anımsanması lazım. Ağaçlara sahip çıkmamız gerekiyor. Ağacın bir diğer önemi de erozyonu önlemesidir. Oksijenimiz azalıyor. Oksijen alamıyoruz. Temiz hava alabilmek için ağaç dikimi yapmalıyız” diye konuştu.

KALÇIK: MİLYARLARCA DOLAR HARCARSAK OKSİJEN BULAMAYIZ

Yeşilin korunması gerektiğini aktaran Kalçık, “Ağaçlara bir can, bir evlat hassasiyetiyle bakılması gerekiyor. Bir evlada verilecek kadar değer, sevgi, emek verilmesi gerekiyor. Ağaçlar bize oksijen veriyor. Biz milyarlarca dolar harcarsak oksijen bulamayız. Bizim yeşil alanlarımız, sazlıklarımız, ormanlarımız çok değerlidir. Mutlaka ağaçları, yeşilliğimizi korumamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.


ASLAN: VAN COĞRAFYASINDA YÜZDE 2’LİK BİR ORMAN VAR

Etkinlikle ilgili Şehrivan’a görüş veren Van ÇEVDER Başkan Yardımcısı Bazi Aslan, “Biz Van ÇEVDER olarak bu etkinliği depremde hayatını kaybeden vatandaşlara adadık. Bu 16 dönümlük alanda 450 tane fidan ektik. Van, orman yetersizliği açısından büyük bir eksiklik yaşamaktadır. Halkımız yeteri kadar bu konuda bilgi sahibi değil. Van coğrafyasında yüzde 2’lik bir orman var. Bu yüzde 2 de bu konuda ne kadar yetersiz olduğunu gösteriyor. Bu halkın desteğiyle gelişebilir. Ormanlar çok önemlidir. Ormanların korunması gerekmektedir. Ormanlar nefesimizdir, havamızdır, suyumuzdur, yağmurumuzdur. Kuraklığın en fazla etkili olduğu bir ildeyiz. Bu kuraklığın sebeplerinden birisi de ormansız oluşumuzdur. Bu sorunun ortadan kalkması için çevreyi korumamız gerekiyor. Gelecek nesillere iyi bir ormanın bırakılması için halkımızın bu konuya duyarlı olması gerekiyor” diye konuştu.

FİDANLAR, HAYATINI KAYBEDEN DEPREMZEDELERE ADANDI…

TEMA Van Edremit İlçe Sorumlusu Bahise Erdem, ağaçların önemine değinerek, “Ağaçlandırmanın önemi çok büyük. Biz de bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Meşe ağacı TEMA Vakfı’nın en önemli konusudur. Toprağı tutma, erozyonu önleme açısından meşe ağacının çok büyük önemi var. Ben de meşe palamutunun tohumu olan palamutu ektim ve fidan şekline geldi. Bugün ağaçlandırma çalışmamızda ben de bunları ekmek istiyorum. Çocuklara bu konuda eğitimler vererek bilinci arttırmaya çalışıyorum. Ağacın toprağı tutan özellikler olduğu için kökler sayesinde erozyonu önler. Son yıllarda yaşanan krizler, küresel iklim krizine dikkat çekmek için daha çok ağaçlandırma yapmamız gerekiyor” diye aktardı.

“BİZLER UMUT YEŞERTİYORUZ”

Erdem, bu anlamda herkese iş düştüğünü dile getirerek, “Ağaçlandırma konusunda Orman Bakanlığı’na, Orman İşletme Müdürlüğü’ne çok büyük görevler düşüyor. Bunun yanı sıra farkındalığı da oluşturmamız gerekiyor. Ne kadar çok ağaçlandırma olursa o kadar iyidir. Van’da kuraklığa dikkat çekilmesi gerekiyor. Sadece halkla da olacak bir şey değil. Yetkililere, STK’lara çok büyük görev düşüyor. Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bizler umut yeşertiyoruz. Gelecek nesillere yaşayabilecekleri bir ortam bırakmamız gerekiyor. Kuraklık, susuzluk, kirlilik, küresel ısınma… Bizi zor günler bekliyor. Umarım mücadelemiz sonuç verir” dedi.