Van’da İngilizce öğretmenliği yapan Turgay Umaz adlı öğretmen yıllardır hobi olarak yaptığı müzik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.

TÜRKİYE’DE YAPAY ZEKA İLE SESLENDİRİLMİŞ İLK LİSANSLI ŞARKI

Geçtiğimiz yıllarda da dijital ortamda kendi müziğini kendisi yazıp öğrencilerle dünya müzik piyasasına katkı sunacak şarkılar yayınlayan Umaz, bir kez daha ilke imza attı. Yaptığı tüm şarkıların vokallerini kendi kaydeden Turgay Umaz, Yapay Zeka ile sesini, aslında gerçekte var olmayan bir sese dönüştürüp şarkıda kullandı. Melodic Dubstep tarzında hazırlanan çalışma, Türkiye’de yapay zeka ile seslendirilmiş ilk lisanslı şarkı olarak yayınlandı. Tamamı yapay zeka ile oluşturulmuş şarkı bir kadın vokalit tarafından seslendirilmiş görünse de aslında şarkı yapaz zeka ile seslendirilen bir klip olarak müzik piyasasında yerini aldı.

VAN’IN DOĞAL GÜZELLİKLERİ ŞARKIDA YER ALDI

Yereldeki partnerlerden destek alarak hazırlanmış olan bu klipte, Edebiyat Öğretmeni Cüneyt Demir yönetmenliği üstlenirken, Solist olarak Ömür Menge ve oyuncular olarak da Nurdan Yıldırım ile Ozan Yıldız bu esere katkıda bulundu. Çekimler Van’da yapılan ve kentin Gevaş ilçesinin doğasını çok harika yansıtan kareler kullanıldı. Şu ana kadar yaptığı İngilizce şarkıların tamamını da Van’da çeken Turgay öğretmen bir kez daha Van’dan dünyaya örnek olacak bir çalışma yaptı.

Köprü ve otoyol geçişlerine zam yapılacak mı? Bakan Uraloğlu o tarihi işaret etti! Köprü ve otoyol geçişlerine zam yapılacak mı? Bakan Uraloğlu o tarihi işaret etti!

UMAZ: İLK DEFA LİSANSLI BİR ÇALIŞMADA YAPAY ZEKA KULLANDIM

Yapılan çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Turgay Umaz, “Dünyada bu çalışmanın örnekleri var. Ancak Türkiye’de böyle bir çalışmaya denk gelmedim. Kullandığım programda kimseye ait olmayan sesler üreterek, bunların tizlerini, bas kısımları birleştirip farklı bir ses rengi üretmeye başladım. İlk defa lisanslı bir çalışmada yapay zeka kullandım. Şarkıyı ben seslendirdim ama normalde sesim çok kötüdür. Benim için on binlerce örnek var. Müzik yeteneği olan ama sesi kötü diye kendini geri planda tutanlar da var. Bunu da artık yapay zeka ile başarabilirler. Ben bu çalışmaları ve müziği hobi amaçlı yapıyorum. Öte yandan klipte de Van’ın güzelliklerini ön plana çıkarmaya çalıştık.” İfadelerini kullandı.

MENGE: KLİPLE İLGİLİ GERİ DÖNÜŞLER ÇOK OLUMLU OLDU

İlk defa pleybek yaptığını belirten Solist Ömür Menge ise şunları kaydetti: “Sesimin çok kötü olmasına rağmen projeyi kabul ettim. Proje ne kadar kolay gözükse de aslında çok zor. Klipte şarkıya duygunu vermek gerekiyor. Şarkıyı binlerce kez tekrar ettim. Şarkının farklı bir sese ait olması ve benimmiş gibi klipte yer almam çok farklı hissettirdi. Kliple ilgili geri dönüşler çok olumlu oldu. Ses bana ait olmasa da herkes beni baya beğendi.”

İŞTE O ŞARKI

Turgay Umaz kimdir?

İngilizce öğretmeni olarak görev yapan Turgay Umaz, Van – Özalp doğumlu, hobi olarak elektronik müzik üreten bir sanatçıdır. Geçmiş yıllarda öğrencileriyle de farklı çalışmalara imza atan Umaz, vermiş olduğu demecinde Yapay zeka’nın bu şekilde üretim odaklı kullanılmasının yenilikçi bir yol olduğunu ve bu sayede sesi kötü olanların bile çok iyi işlere imza atabileceğini ve üretilen şarkıya göre tam istenen ses renginin kullanılabileceğini belirtti.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - ORHAN SAĞLAM-NECMETTİN DURSUN