SAĞLIK

Van’da vaka sayısında büyük artış var, hastaneler dolup taşıyor!

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-MEHMET ALİ EKİNCİ

Normalleşme sürecinde bulaşıcılığın artmasıyla yeniden baş gösteren Covid-19 salgını ülkenin her şehrinde kendini hissettirmeye başladı. Öyle ki Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada vaka sayısı artışında günlük 40 katına kadar çıktığını dile getirerek, vaka oranındaki artışın yeniden tırmanışa geçtiğini belirtmişti. Türkiye, pandemiden dolayı 2 yılını karantinada geçirirken, koronavirüs tedbirlerin kaldırılmasına yakın Türkiye’de vaka sayısı en düşük olan il olan Van’da da son dönemlerde artışın olduğu gözlerden kaçmıyor. Öyle ki bu durum Hayat Eve Sığar uygulamasında da kendini gösteriyor ve Van’da birçok yer yüksek risk taşıyor. Şehrivan’ın, kentteki vaka sayılarındaki son durumla ilgili bilgi aldığı Van-Hakkari Tabipler Odası Başkanı Dr. Ahmet Koç, vaka sayısının Van’da son dönemlerde arttığını dile getirdi. Koç, hastanelerin özellikle mesai bitimden sonra acil servislerinde halsizlik, kırgınlık ve yorgunluk şikâyetleriyle dolup taştığını ifade etti.

VAN’DA BU ARALAR HERKES HASTA…

Covid-19 pandemisinde yaklaşık 2,5 yıl geride kalırken, dünyada birçok ülkede vaka sayıları artışa geçti. Avrupa kıtasında birçok ülkede vakalar artarken, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya ve Yunanistan bu ülkelerin başında geliyor. Koronavirüs salgınında vaka sayıları yeniden tırmanışa geçerken, Türkiye’de de vaka sayıları son dönemlerde atmaya başladı. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı, Covid-19 verilerini 1 Haziran tarihinden bu yana günlük değil haftalık olarak açıklıyor. 30 Mayıs-5 Haziran haftasında 7 bin 300 bandında olan haftalık vaka sayısı bir buçuk ay sonra 117 bine yükselirken, Türkiye’de resmi verilere göre 10 Temmuz itibarıyla toplam 15 milyondan fazla vaka tespit edilirken 99 bin 88 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam 148 milyon aşı yapılırken birinci doz yapılma oranı yüzde 93, ikinci doz oranı ise yüzde 85,5 olarak hesaplandı. Türkiye’de vaka sayıları katlanarak artarken, Van-Hakkari Tabipler Odası Başkanı Dr. Ahmet Koç, tedbirlerin kaldırılmasına yakın ülkede en az vaka sayısının görüldüğü illerden olan Van’ın Covid-19 durumunu değerlendirdi.

KOÇ: PANDEMİ YENİDEN ÜLKEMİZE GİRDİ

Pandeminin ülkede yeniden baş gösterdiğini dile getiren Koç, “Yaklaşık 2 yıl süren yoğun pandemi döneminden sonra bütün alanlarda kontrol önlemlerinin azaltılması sonucunda maalesef pandemi yeniden yoğun bir şekilde ülke gündemine girmiş bulunmaktadır. Pandemi döneminde sokağa çıkma yasaklarının olduğu uzun süre cafe, restoranlar belli bir sayıyla müşteri almaya başladı. Uçaklarda ve otobüslerde yoğun önlemler alındı. Maske her yerde zorunluydu. Böylelikle virüs belli bir seviyeye indirildi fakat bütün alanlarda bir gevşekliğe gidildiği için geldiğimiz noktada yeniden pandeminin yeniden hortladığını görüyoruz. İlimizde ve ülkemizde yeniden bir kapanmanın olacağını tahmin etmiyoruz ama vaka sayılarının artması ve yoğun bakım kliniklerinin dolmasıyla birlikte koronavirüs yeniden eski haline dönecektir” şeklinde konuştu.

“VAN’DA VAKA SAYISI ARTIŞ GÖSTERDİ”

Koç, Van’da da vaka sayısında artış olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “İlimizde halsizlik, kırgınlık, yorgunluk şikâyetleriyle acil poliklinikleri dolup taşmaktadır. Vaka sayısı artış göstermiştir. Özellikle mesai saati bitiminden sonra acillerde yoğun büyük bir yoğunluk yaşandığını görüyoruz. Acillerde bu yoğunluğun olması acile gelecek olan gerçek acil hastaların tespit edilmesinde doktorlar büyük zorluk çekmektedir. Acil poliklinikleri kalp krizleri, beyin kanamaları, yüksek tansiyonlar, kalp yetmezliği gibi hastaların müdahale edilmesi gereken poliklinikler olması gerekirken, bu dönemde baktığımızda bütün hastalar en ufak şikâyetinde acillere başvurmaktadır. Bu da gerçek acil vakaların müdahalesinde gecikmeleri yol açmaktadır.”

KOÇ: SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE DOKTORLAR İKİ YILLIK PANDEMİ DÖNEMİNDE YOĞUN BİR ÇALIŞMA YAPTILAR

Sağlık çalışanlarının bu süreçte çok emek verdiğini belirten Koç, “Doktor başına düşen hasta sayısı tüm Avrupa ülkelerinden en fazla durumda bulunmaktadır. Bu nedenle doktor ve sağlık çalışanları günlük bakması gereken hastaların 2-3 katı kadar hasta bakmak zorunda kalmaktadırlar. Bu da büyük bir yıpranmaya yol açmaktadır. Hal böyle olmasına rağmen sağlıkçılar emeklerinin karşılığını alamamaktadırlar. Sağlık çalışanları ve doktorlar iki yıllık pandemi döneminde yoğun bir çalışma yaptılar ve bu pandemiyi minimum düzeye indirdiler fakat geriye dönüp baktığımızda emeklerinin karşılığını alamadığını görüyoruz. Bu da doktorların, sağlık çalışanlarının, çalışma şevklerini kırmakta emeğinin karşılığını alamayan doktorların özel hastanelere ya da yurtdışına gitmesine sebebiyet vermektedir” ifadelerini kullandı.

“HEKİMLERİMİZİ KAYBEDİYORUZ”

Koç, doktor istifalarına da değinerek, “Yetkililerin öncelikle bu durumu göz önüne alması gerekiyor. Yetişmiş insan gücünün doktorların istifaları ilerde sağlık alanında büyük sorunlara yol açacaktır. Bu da Türkiye sağlık sisteminde ileriki dönemler için eksikliklere yol açacaktır. Doktorluk büyük yetenek ve tecrübe gerektiren bir meslek olduğu için bunların yerini kısa zamanda doldurmak çok zor olacaktır. Ülkemize baktığımızda buna çok önem verilmediğini görmekteyiz ve yetişmiş insan gücümüzü hekimleri kaybetmekteyiz” dedi.

KOÇ: YAŞANAN BÜTÜN OLUMSUZLUKLAR DOKTOR VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDET OLARAK GERİ DÖNMEKTEDİR

Sağlık emekçilerine uygulanan şiddete değinen Koç, “Doktor başına düşen hasta sayısının çok fazla olması hastanelerde yoğunluğa yol açmaktadır. Hekim sayısının az olması nedeniyle, hastaların çok kolay randevu alamaması, tetkik ve tahliller de uzun zaman verilmesi ve yaşanan bütün olumsuzluklar doktor ve sağlık çalışanlarına şiddet olarak geri dönmektedir. Her ne kadar son zamanlarda doktor ve sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara büyük cezalar gelmişse de maalesef henüz bu tür sorunların önünü henüz geçilmiş değil. Şiddet olaylarının artması, doktor ve sağlık çalışanlarının birçok yerde istifa etmelerine ve özel hastanelere geçmelerine yol açmıştır. Bu durumda da devlet hastanelerinde daha fazla yoğunluk oluşmaktadır” diye aktardı.

“AŞILAR ŞİMDİYE KADAR MİLYONLARCA İNSANI HASTALIKTAN KORUMUŞTUR”

Koç, aşının önemini dile getirerek, “Toplumda bazı kesimlerin aşının işe yaramadığı, hastalıklara yol açtığı şeklinde bilgi kirliliği yapılmaktadır. Aşıların hastalığı koruduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur. Bu nedenle işin uzmanlarına, işin ehline danışılarak aşı konusunda bilgilerin alınması gerekmektedir. Bazı kesimler kafasından ya da kendi düşüncesine göre aşıları kötüleyerek, toplumun aşı olmasını engellemektedir. Aşılar şimdiye kadar milyonlarca insanı hastalıktan korumuştur. Hastalığın hafif olarak geçmesini sağlamıştır. Bu nedenle herkesin düzenli olarak aşısını yaptırması gerekir” diye konuştu.

KOÇ: GEREKLİ YERLERDE MASKE, MESAFE, HİJYEN KURALLARINA DİKKAT EDİLMESİ HASTALIĞIN GERİLEMESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAYACAKTIR

Gerekli yerlerde maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat edilmesiyle birlikte hastalığın azalacağını belirten Koç sözlerini şöyle tamamladı: “Tüm önlemlerin gevşetilmesi nedeniyle halkta bir rahatlama, önlem ve tedbir almama gibi durumlara yol açtı. Bunların uyarılarla halka bildirilmesi lazım. Aşılamaların devam etmesi gerekir. Herkesin aşı takvimine uyarak aşılamalarını tamamlamaları gerekir. Gerekli yerlerde maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat edilmesi hastalığın gerilemesinde önemli rol oynayacaktır. Bu önlemlerin tüm kurumlarda ciddiye alınarak yapılması gerekmektedir.”