ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-AYDAN KAYHAN

Yıllar önce 2023 hedefleri doğrultusunda 1 milyar dolarlık ihracat hedefinin belirlendiği Van zaman içerisinde bu hedeften çok uzaklaştı. Yaptığı ihracatla ülke genelindeki kentlere göre son sıralarda yer alan Van her ne kadar hedeflediği rakamları elde edemese de kentte birçok firma ihracat yaparak istihdama katkı sağlıyor. Van’da Kurubaş Mevkii’nde 2017 yılında açılan Örgü Triko Tekstil Firması’na bağlı Tekstil Kent iç pazardaki kapasiteye destek sağlıyor. Firma, Van üzerinden Danimarka, Hollanda, Almanya, İngiltere, İspanya, Norveç gibi pek çok Avrupa ülkesine kazak ihracatı yaparak ekonomik büyüme oranının artmasına neden oluyor. Van’da bulunan firma bu yılın ilk 11 ayında 150 bin kazağı Avrupa ülkelerine ihracat ederken, ihracat yapılmaya da devam ediyor. Kente katkı sağlayan ihracatla ilgili Şehrivan’a konuşan Örgü Yönetim Kurulu Üyesi Zozan Adiyan, Van’ın gelişmesi için ihracatın ne denli önemli olduğunun altını çizerek, “En büyük hedefimiz Van’ın ihracatına katkı sağlayıp bu oranı büyütmek” dedi.

2025 engelli ÖTV muafiyetinde üst limit netleşti! İşte ÖTV'siz alınacak araçlar... 2025 engelli ÖTV muafiyetinde üst limit netleşti! İşte ÖTV'siz alınacak araçlar...

VAN’DAN AVRUPA ÜLKELERİNE KAZAK İHRACATI!

İhracatın ülkeler için önemini dile getiren Adiyan sözlerine şöyle başladı: “İhracat ve dış ticaret, ülkeler için çok önemlidir. İhracatı ithalattan yüksek olan ülkeler dış ticaret dengesinde daha avantajlıdır. Ayrıca ihracat ne kadar yüksek olursa ülkeye giren döviz miktarı da o orandan artmaktadır. Bunun sonucunda ihracatçı ülkeler hem küresel ekonomide hem de ulusal ekonomide daha güçlü bir mali yapıya kavuşmaktadır. İhracat ülkelerin ekonomisi için de çok önemli bir yere sahiptir. İhracatı artan ülkelerin ekonomideki faktör bağımlılığı da artar. İhracat istihdamı arttırır. Ülkelerin refah seviyesi ihracatla doğru orantılıdır. İhracat yapan ülkelerin refah seviyesi yüksek olur.”

VAN İHRACATTA HEDEFLEDİĞİ RAKAMI ELDE EDEMEDİ AMA…

Adiyan, ihracatın Van için önemine dikkat çekerek, “İhracat, pazar payını genişletme fırsatı verir. Eğer iç pazarda kapasite tam kullanılmıyorsa üretimi arttırma imkânı sağlar. İç pazarla olan bağımlılığı azaltır ya da iç pazardaki durgunluğu telafi etme imkânı verir. Van’da ihracat yapmak, büyümesi ve rekabet gücünü artırması bakımından çok büyük önem arz etmektedir. Satışı ve kârı artırmak, dünya pazarlarından pay almak, satışta iç pazara olan bağımlılığı azaltmak, pazar dalgalanmalarını dengede tutmak, fazla üretim kapasitesini satmak, rekabet gücünü artırmak, istihdam yaratmak, dış ticaret açığının kapanmasına yardımcı olmak için ihracat çok önemlidir. Van’ın gelişmesi ve daha iyi noktalara gelmesi için ihracat çok önemlidir. Van’dan yapılan ihracat hem kent hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Van’ın ihracatta hedeflediği rakamlara ulaşması için daha çok ihracatçı firmayı buraya teşvik ederek ihracatımızı arttırabiliriz. Teşviklerle bu sorunu çözebiliriz” ifadelerini kullandı.

VAN’DAN 4.5 MİLYON EURO’LUK KAZAK İHRACATI!

Adiyan, Van’dan Avrupa ülkelerine yapılan kazak ihracatına değinerek şunları aktardı: “Van’daki tekstil sektörünün rağbet görmesiyle birlikte insanların ihracata da ilgisi arttı. Böyle olunca bizim ihracat taleplerimiz arttı. Talepler artınca ihracat yüzdemiz arttı. Danimarka’ya, Hollanda’ya, Almanya’ya, İngiltere’ye, İspanya’ya, Norveç’e Van’dan kazak gönderiyoruz. Kış ihracatı yaz aylarında yapılmaktadır. Bu süreçte triko ihracatının yüzde 90’ını tamamladık. Ürün grubumuz triko ihracatı diye adlandırılmaktadır. Bu grubun içerisinde dış giyim, kazak, etek, pantolon, atkı, bere, eldiven vb. ürünler bulunmaktadır. Ürün çeşitliliği üretim adetlerinin ciddi artışlarına sebep oluyor. O yüzden biz de ürün yelpazemizi geniş tutuyoruz. Bu ay ile birlikte 150 bin adet kazak ihracatı yaptık. Bu da yaklaşık olarak 4.5 milyon Euro’ya tekabül ediyor. Tüm ihracatımızı bütün dünyaya pazarladık ve hala devam ediyor.”

“KADIN İSTİHDAMINA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”

Kadın istihdamına önem verdiklerini belirten Adiyan, “Bizler kadın istihdamına çok önem veriyoruz. Öyle ki 140 personelimizden 80’i kadındır. Günümüzde işsizlik ve istihdam sonuçları açısından toplumların en büyük sorun alanlarından birini oluşturmaktadır. Toplumsal refah ve kalkınma açısından bu sorunun çözümü önemli bir husustur. İstihdam sorunundan etkilenen kadın iş gücünün çalışma hayatına dâhil edilmesi toplumsal kalkınma da önemli bir etkendir. Bu nedenle günümüzde kadın iş gücünün yapısı ve kadın istihdamının önemi artmıştır. Kadın iş gücünün mevcut durumunun ortaya konulması bu yüzden izlenecek politikalara ışık tutacaktır. Toplumsal kalkınma açısından kadın istihdamı önemlidir. Bu yüzden biz de kadınları iş hayatına dâhil ederek kadın istihdamını arttırmaya çalışıyoruz” dedi.

“EN BÜYÜK HEDEFİMİZ VAN’IN İHRACATINA KATKI SAĞLAYIP BU ORANI BÜYÜTMEK”

Hedeflerinin Van’ın ihracatına katkı sağlamak olduğunu dile getiren Adiyan, “İhracat bir firmanın ve bir ülkenin rekabet gücünü arttırmaktadır. Firma yeni teknolojilerle, yeni yöntemlerle ve yeni metotlara uyarak yarar sağlarken ülke ve ticaret dengesinin iyileşmesine de fayda sağlayacaktır. Bu da Van için, Van’ın gelişmesi için teknolojik anlamda ihracatın artması büyük bir önem taşımaktadır. İhracatın burada yaşayan halk için büyük bir önemi vardır. Biz ihracatta kapasitemizi büyütmeyi hedefliyoruz. Bunu Organize Sanayi’de yeni yapacağımız fabrikalarla hedefliyoruz. Yıllık 150-200 bin adet kazak ihracatımızı 400-600 bin kazağa çıkarmak istiyoruz. Van’ı da diğer illerle rekabet edecek hale getirmemiz lazım. Bunu sadece dış pazara açılarak yapabiliriz. Eğer bu dengeyi sağlayamazsak Van da son sıralarda kalmaya devam eder. Eğer kentimizin gelişmesini istiyorsak ihracat oranımızı büyütmemiz gerekiyor. Bizim de en büyük hedefimiz Van’ın ihracatına katkı sağlayıp bu oranı büyütmek” diye konuştu.

Editör: Necmettin Dursun