GÜNCEL

Van’da uluslararası girişimci ve yatırımcılar zirvesi toplantısı gerçekleşti!

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ-ORHAN SAĞLAM

Dünyada teknoloji anlamında ciddi andımlar atılırken, yüksek teknolojili, yenilikçi, katma değeri yüksek ürünlerle de ihracat odaklı üretimlere yön vermeye de devam ediyor. Son yıllarda Türkiye’de teknoloji anlamında önemli adımlar atılırken, Van’da da İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünlerin öncülüğünü yapıyor. Birçok başarılı çalışmalara imza atan İŞGEM, son olarak ülkede ilk kez yapılacak olan ‘Van Uluslararası Girişimci ve Yatırımcılar Zirvesi’nin de lasnman toplantısını da gerçekleştirdi. İŞGEM ve TEKNOPARK ile INSTP (Uluslararası İslam Ülkeleri Bilim ve Teknoloji Parkları Birliği) arasında düzenlenen protokol ile zirve gerçekleşirken, sosyoekonomik gelişime de katkı sunması bekleniliyor. Programa Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fatih Çelikel, YYÜ rektörü Hamdullah Şevli, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ve Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Eren Görsel Görmen katıldı.

VAN ÜRETİM VE FİKİR MERKEZİ OLUYOR!

Programda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Projemizin Temel fikri Van İş Geliştirme Merkezi(İŞGEM)’degörevini sürdürmek. Burada yüksek teknoloji gerektiren ihracat merkezli katma değeri yüksek ürünlerin üretimini gerçekleştirmek. Bu süreci tamamlayan firmalar Organize Sanayi Bölgesi’nde orta ölçekli sanayi sitelerinde işletmelerini kurup gelişimlerini sağlamak. İŞGEM’de İranlı yatırımcılarımızda daha çok bulunmaktadır. Son dönemde İranlı yatırımcılar ilimize ciddi bir ilgisi de var. OSB’de 5 yatırımcı fabrikasını temelini attılar. Birçoğunun bitim aşamasına geldi. En büyük firmamızı da bu hafta yer düzeltmeye başladık. İki firmamız her biri yaklaşık bin, bin 500 kişi çalıştıracak. Diğer firmalarımızda yaklaşık 100-200 arası kişi çalıştıracak.” İfadelerini kullandı.

BİLMEZ: KENTİMİZ DAHA İYİ YERLERE GELECEKTİR

Hedeflerinin daha fazla ülke olduğunu dille getiren Bilmez, “Hedefimiz aslında geçen sene 10 İran firmasını buraya getirmekti ve bunlar büyük firmalardı. Bunların teknoloji üzerine çalışma yapmış, ARGE’si hazır olan ürünlere ev sahipliği yapmak. Biz İran’la yola çıkınca arkadaşlarımız 19 ülkede ilana çıkalım projesi hazırladı. Şimdi geldiğimiz noktada 87 ülkede ilana çıkıldı. Bugüne kadar da 8 ülkede 40’ın üzerinde proje müracaatı oldu. Biz bunu tartıştığımızda Cumhurbaşkanlığımız yatırım ofisiyle de temasa geçtik. Ofis başkanımız bizde buna destek vereceğiz bu etkinliğin içinde olacağız, bizden etkinlikle ilgili bilgileri istediler. Bu anlamda bölgemiz terörden arındıkça, bölgede güvenlik ve huzur sağlandıkça kentimizin hem genç beyinlerini harekete geçirmek hem de bölgemizin bu cazibesini dünyaya tanıtmak. Bu yatırımın ve girişimcilik zirvesiyle birlikte kentimizin tarihi kültürü dokusunu da bu gelecek olan proje sahipleri sayesinde bu ülkelere de dolaylı olarak kentimizi de kültürümüzü de doğal güzelliklerimizi de tanıtmak olacaktır. Bunun bir boyutu yok birden fazla boyutu var. Bende bunun bir parçası olmalıyım çünkü misyonum İŞGEM de aynıdır. Bizim burada elimizin taşın altına koymamız gerekiyor.” Dedi.

“FİRMALAR İÇİN GEREKLİ ALT YAPILARI SAĞLAYACAĞIZ”

Van’daki bütün kurumların bu yolda emin adımlarla ilerlediğini söyleyen Bilmez, “Valilik olarak diğer kurumlarla beraber bu projenin bir parçası olacağız. Girişimcilerimiz ile birlikte ses çıkarma, birlikte iş yapabilmemiz bizim bölgemizde çok gelişmemiştir. Bu proje ile bu olumsuzluğu üzerimizden atacağız. Projemizin bazı eksikleri olacaktır. Bununla beraber projemiz kurumsallığını alacaktır. Kentimize belli aralıkla yapılan bu etkinliğe İŞGEM ve Tekno Kent ile destek çıkarak ilk adımlarını burada gerçekleştireceğiz. Buraya gelen firmaların daha uzun kalması için gerekli alt yapıyı sağlayacağız.” Şeklinde konuştu.

“ULUSLARARASI BİR ŞEKİLDE İLERLEYECEĞİZ”

Projeye herkesin dahil olmasını söyleyen Bilmez, sözlerini şöyle tamamladı: “Bütün paydaşlarımızın işinde bulunuyor. Bu süreci çok iyi bir şekilde ilerleteceğiz. Uluslararası bir şekilde ilerlemek olacaktır. Bu proje ile kentimize yabancı firmaları kazandırırsak, ilimiz daha iyi yerlerde olacak. İnsanlarımızı bu tür projelere daha hızlı hazırlamak ve daha hızlı alıştırmamız gerekiyor. İnsanlarımız artık fabrikaların ve teknoloji kentinin olması için çabaladığını görüyoruz. Bizde bu yolda hem kurumlarımız hem de insanlarımızla beraber bu yolda daha emin adımlarla yürüyeceğiz.”

GÖRMEN: ÜLKEMİZDE İLK KEZ BU ZİRVE YAPILIYOR

Van İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) adına sunum yapan ve proje hakkında açıklamalarda bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Üyesi Eren Görsel Görmen,“ Son yıllarda dünya genelinde yaşanan olumsuz olaylar var. Bununla birlikte hızlı değişim, doğru algılayıp, doğru değerlendirip, doğru roller üstlenme düşüncesi ve ülkemizin geleceğinin yüksek teknolojili, yenilikçi, katma değeri yüksek ve ihracat odaklı ürün üretiminde olduğu gerçeğine katkı sunmak için başlatılan ve ülkemizde ilk kez yapılacak olan bu zirve, Van İŞGEM ve Van TEKNOPARK ile INSTP (Uluslararası İslam Ülkeleri Bilim ve Teknoloji Parkları Birliği) arasında düzenlenen protokol ile gerçekleştirilmektedir.” Dedi.

ÇALIŞMADA BİRÇOK KURUM PAYDAŞ OLARAK YER ALIYOR!

Yapılan görüşmeleri değerlendiren Görmen, şunları aktardı: “Bu çalışmada, EUROPEAN ACADEMY OF SCİENCE (Avrupa Bilimler Akademisi), COMSTECH (İslam İşbirliği Teşkilatı Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi), IFIA (Uluslararası Mucitler Birliği Federasyonu), WIIPA (Dünya Buluş ve Fikri Mülkiyet Hakları Birliği) de destekçi olarak yer almıştır. Bu çalışmanın kendi üye ülkelerinin yer aldığı yaklaşık 87 ülkede duyurusunun yapılarak, katılımcıların dünya geneline yayılması sağlanmıştır. İlimizde yapılacak olan “Van Uluslararası Girişimci ve Yatırımcı Zirvesi’ni başarıyla gerçekleştirebilmek için, yereldeki ilgili kamu ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Van Valiliği, Van 100. Yıl Üniversitesi, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı, DAKA, KOSGEB, VATSO, VATBO, Van OSB ve VANSİAD da bu çalışmada destekçi olarak yer almışlardır.”

87 ÜLKEDE YAPILAN ÇALIŞAMALAR DEĞERLENDİRİLECEK

Çalışmanın öncülerinden söz eden Görmen, devamında şunları söyledi: “VAN İŞGEM, VAN TEKNOKENT, INSTP ve GUILAN TEKNOPARK yer alıyor. Organizasyonunda gerçekleştirilecek olan, “Van Uluslararası Girişimci ve Yatırımcı Zirvesi’nde duyurunun yapıldığı yaklaşık 87 ülkenin teknoparklarında geliştirilen ve ticarileşme aşamasına gelmiş, teknoloji tabanlı, yenilikçi projeye sahip girişimcilerin 30 Nisan 2022 tarihine kadar elektronik ortamda başvuruları alınacaktır. Oluşturulacak değerlendirme kurulunca, yapılabilir ve sürdürülebilir projeye sahip girişimcilerin seçimi yapılacaktır. Kurul tarafından seçilen girişimciler, 11/12 Haziran 2022 tarihinde Van’a davet edilerek, geliştirdikleri ürünlerin üretimi için Türkiye’deki yatırım olanakları, zirvede düzenlenecek olan 3 farklı panel ile kendilerine anlatılacak. Ayrıca fon sağlayıcılar ve melek yatırımcılar ile yüz yüze (B2B) görüşme imkanına sahip olacaklardır.”

“SOSYOEKONOMİK GELİŞİME KATKI SUNMASI AMAÇLANIYOR”

Görmen, “Van Uluslararası Girişimci ve Yatırımcı Zirvesinde yapılacak olan ödül törenine davet edilen girişimciler tarafından sergilenen girişim fikirlerinin ve ürünlerin en iyileri seçilerek ödüllendirilecektir. Yapılacak bu çalışma sonucunda, başta ilimizde olmak üzere, ülkemizin teknolojik, yenilikçi, katma değerli, ürün üretme kapasitesinin artmasına katkı sağlamak amaçlanıyor. Yabancı girişimci sayısını artırmak, bu vesile ile ortak girişimlere olanak sağlayarak ilimizin ve ülkemizin sosyoekonomik gelişimine katkı sunmak ve yeni oluşan dünya düzeninde iyi bir yer ve rol alınması planlanmaktadır.” İfadelerini kullandı.

ZİRVENİN GİRİŞİMCİLERE SAĞLAYACAĞI KATKI

Uluslararası Teknoparklarda / Kuluçka Merkezlerinde / İş Geliştirme Merkezlerinde geliştirilen teknoloji tabanlı girişimlerin ve ürünlerin tanıtımını sağlamak. Geliştirilen ürünlerin Üretimi için Teknoparklarda / İŞGEM’lerde / Organize Sanayi Bölgelerinde alt yapı ve danışmanlık desteği sağlamak. Sergilenen ürünlerin Türkiye’de üretimi için uygun alt yapı ve yatırımcı bulmak Sergilenen girişim fikirlerinin ve ürünlerin en iyilerini seçip ödüllendirmek Sergilenen ürünlerin markalaşmasına destek sağlamak.”

ZİRVEYİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR

Avrupa Bilimler Akademisi (EUROPEAN ACADEMY OF SCİENCE), İslam İşbirliği Teşkilatı Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi (COMSTECH), Uluslararası Mucitler Birliği Federasyonu (IFIA), Dünya Buluş ve Fikri Mülkiyet Hakları Birliği (WIIPA), Van Valiliği, Van 100. Yıl Üniversitesi, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Destekleme İdaresi Başkanlığı, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Ticaret Borsası, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Van Sanayici ve İşadamları Derneği (VANSİAD)

ZİRVE KATILIM KOŞULLARI VE ÜYE ÜLKELER

Geliştirilen teknolojinin TRL7 Teknoloji Olgunluk Seviyesi üstünde veya prototipinin hazır olması, teknolojinin Patent, Faydalı model gibi belgeye sahip olması. Üye ülkeler ise, Endonezya, Malezya, Bangladeş, Pakistan, Afganistan, Sudan, Kazakistan, Irak, Suriye, Tunus, Mısır, Nijerya, Senegal, Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Ürdün, Umman, Lübnan