Narin Güran davasının itirafçısı Nevzat Bahtiyar ile ilgili dikkat çeken gelişme Narin Güran davasının itirafçısı Nevzat Bahtiyar ile ilgili dikkat çeken gelişme

Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin altıncı durağı Van'da. Ters lale fidanı çizimleri yapan Sanatçı Sultan Adler’in yaptığı çalışmalar, Akdamar Adası'ndaki açık hava müzesi olarak nitelendirilen Akdamar Kilisesi’nde sergilenecek.

D&G Art Project bünyesinde yer alan Sanatçı Sultan Adler’in her bir çizgisinde ters lale fidanı gizli olan eserleri Van Gölü üzerinde bulunan Akdamar Adası'ndaki açık hava müzesi olarak nitelendirilen Akdamar Kilisesi’nde yer alacak.  915 ve 921 yılları arasında Kaşif Manuel tarafından inşa edilmiş kilisenin üzerindeki kabartmalarda günlük yaşam, saray yaşantısı, av sahneleri gibi süslemelerin olması dikkat çeker. Kırmızı taşlarla inşa ediliş yapı,  yeşilin içinde bir renk senfonisi sunarken bir aşk hikâyesine de ev sahipliği yapar.  Rivayete göre, Akdamar’da yaşayan baş keşişin güzeller güzeli kızı Tamara, ada civarında sürüsünü otlatan bir çobana aşık olur. Çoban her gece adaya yüzerek gelir ve Tamara ona bir fener yakarak yol gösterir. Ancak bu durumu keşfeden Tamara'nın babası, bir gece fenerle dışarı çıkarak çobanı yanıltır. Çoban,  Tamara'ya ulaştığını sanarak keşişin peşinden gider ve yorgun düşerek Van Gölü'nde boğulur. Ölmeden önceki son sözleri "Ah Tamara" olur ve bu söz zamanla Akdamar adının kaynağı olur.

HER BİR ÇİZGİDE FİLİZLENEN TERS LALE FİDANLARI

Uluslararası alanda çalışmalarını sürdüren Sanatçı Sultan Adler’in „Mavi Seri” kapsamında ele aldığı eserlerinde, üstten bakılan ters lalelerin dairesel çizgilerle kompoze edilmiş tasvirleri soyut bir yorumla doğanın güzelliğini ve gizemini gözler önüne seriyor. Her bir çizgide filizlenen ters lale fidanları, mavi serinin özelliğini ve derinliğini oluşturuyor. Soyut bir dil kullanmasına rağmen sanatçı, doğadaki gözlemlerini çizgilerle harmanlayarak eserlerine hareket öğesini kazandırmayı başarıyor. Uzun uzun bakıldığında, bu çizgiler, rüzgârdan sallanarak dans eden çiçek açmak üzere olan lalelerin bir gösterisine dönüşüyor.  Ters lalelerin soyut dansı, izleyiciyi doğanın ritmine ve gizemine davet ediyor Mavi serinin bir devamı niteliğindeki ters lale heykelleri, Anadolu’nun bir temsiliyken biçimsel olarak ise zarif bir kadın siluetini yansıtıyor. Aynı, rivayetin kahramanı, güzelliği ile büyüleyen ve eserlerin yer alacağı eşsiz mekâna -Akdamar’a- ismini veren Tamara gibi…

Muhabir: ŞEHRİVAN HABER - HABER MERKEZİ