Tarım ve hayvancılığın önemli merkezlerinden biri olan Van, son yıllarda doğal afetlerin, iklim değişikli olumsuzlukların ve diğer sorunlarla sık sık karşı karşıya geliyor. Kuraklık, dolu ve ani sel baskınları tarımsal üretimi tehdit ederken bu afetlere karşı sürekli olarak tarım sigortası güvencesi öne çıkarılıyor. Kuraklık, dolu, don, sel gibi birçok riske karşı Vanlı üreticinin zararını belli ölçüde karşılayarak ekonomik kayıpların hafifletilmesini sağlanırken bu yöndeki çağrılar ve çabalar da artırılmaya çalışılıyor. Kentte son birkaç yılda tarım sigortası yaptıranların sayısında gözle görülür bir artış yaşanırken, konuyla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Aram Sigorta ve Aracılık Hizmetleri Yetkilisi Ercan Ensari, doğal afetlerle sınanan Vanlı çiftçi için tarım sigortasının çözüm olduğunu bir kez daha dile getirdi. Afet ve sorunlara müsait bir kent olan Van’da bu sürecin olumlu taraflarından bahseden Ensari, bu sigortanın hem emeği hem kazancı koruduğuna işaret etti. 

ENSARİ: VAN’DA EN ÇOK TRAFİK SİGORTASI TERCİH EDİLİYOR

Ensari, Van’da en çok tercih edilen sigorta çeşitlerine değinerek, “Van’da en çok tercih edilen sigorta türü trafik sigortasıdır. Trafik sigortası, zorunlu mali sorumluluk sigortası olduğu için Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Van'da da insanlarımızın büyük çoğunluğu zorunlu olduğu için trafik sigortalarını yaptırıyorlar. Trafik sigortası, deprem sigortası zorunlu sigortalardır. Zorunlu sigortalar olduğu için bunlarda bir oran baz alamayız. Trafik sigortasından sonra en çok tercih edilen sigorta kasko sigortasıdır. Kasko sigortasını deprem sigortası, konut sigortası takip ediyor. Tercihe bağlı sigortalarda ise yani kişinin kendi isteğiyle yaptırdığı sigortaların başında gelen de tamamlayıcı sağlık sigortasıdır” dedi. 

Vanlılar tedbirinizi alın! AKOM kar yağışı için tarih verdi Vanlılar tedbirinizi alın! AKOM kar yağışı için tarih verdi

VANLI DASK VE SAĞLIK SİGORTASINI DA YAPTIRIYOR!

Tamamlayıcı sağlık sigortası ve DASK ile ilgili konuşan Ensari, “Son dönemlerde Türkiye’nin tamamında olduğu gibi Van’da da vatandaşlarımız tamamlayıcı sağlık sigortasıyla uygun fiyatlı sigortalarını yapmakta ve bu özel hastanelerin yük olan maliyetlerinden kurtulmaktadırlar. Deprem sigortası da zorunlu hale gelmiştir. Bugün herhangi bir konutun deprem sigortası yoksa bir abonelik işlemi yapamazsınız. Ne elektrik, ne su, ne doğalgaz… Hiçbir işlemi gerçekleştiremezsiniz. O yüzden Van’ın deprem kenti olmasının da etkisiyle insanlarımızın büyük bir çoğunluğu deprem sigortasını yapmak zorunda kalmaktadırlar” ifadelerini kullandı. 

SON BİRKAÇ YILDA VAN’DA TARIM SİGORTASINA TALEP ARTTI!

Ensari, kentte son yıllarda tarım sigortasına olan ilginin artış gösterdiğini belirterek, “Doğu Anadolu Bölgesi, tarım ve hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı bir bölgedir. Van da tarım ve hayvancılığın kentidir. Son yıllarda tarım sigortasına olan ilgide ciddi bir artış var. Kuraklık, dolu ve don gibi doğa olaylarının sıklaşması, çiftçilerin tarımsal üretimlerini koruma ihtiyacını arttırdı. Eskiden tarım sigortasına karşı bir çekimserlik vardı ancak zarar gören çiftçilerin yaşadığı mağduriyetler başkalarını da bilinçlendirdi diyebilirim. Van’ın tarım ve hayvancılık kenti olması vatandaşlarımızı tarım sigortasına yönlendirmiştir. Van’da tarımsal riskler arttı. Örneğin, kuraklık. Son birkaç yıldır Van kuraklıkla mücadele ediyor. Kuraklığın artmasıyla birlikte vatandaşlarımız tarım sigortalarını yaptırıyorlar. Van’da kurt saldırıları son yıllarda artış gösterdi. Kurt saldırılarına karşın küçükbaş hayvan hayat sigortaların artacağını öngörüyorum. Büyükbaş hayvan fiyatlarının her geçen gün artmasından dolayı büyükbaş hayvanlarının teminat altına alınabileceğini düşünüyorum” diye konuştu. 

“TARSİM, ÇİFTÇİLERİN MALİYET YÜKÜNÜ HAFİFLETTİĞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR SEÇENEK”

Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) bölgede ne kadar yaygın olduğunu dile getiren Ensari şunları söyledi: “TARSİM, çiftçilerin maliyet yükünü hafiflettiği için önemli bir seçenektir. Devlet desteği sayesinde poliçe primlerinin büyük bir kısmı karşılanıyor. Ancak bazı çiftçiler hâlâ bazı işlemlerden veya prosedürlerden çekiniyor. Bizler de bu konuda çiftçilere rehberlik ederek süreci kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Bitkisel tarım sigortaları ve hayvansal tarım sigortaları adı altında iki farklı sigorta çeşidi var. Bitkisel tarım sigortaları; dolu, yağış, üretim verimliliği gibi zararın tamamını kapsar. Örneğin arpa ektiniz ve verim elde edemediniz, yüzde 80’lik bir rekolte kaybınız var. Bu yüzde 80’lik rekolte kaybını zaten TARSİM size ödüyor.” 

VANLI ÇİFTÇİ EMEĞİNİ KORUMAK İÇİN TARIM SİGORTASI YAPTIRIYOR!

Vanlı çiftçinin sigorta yaptırıp geleceğini güvence altına aldığını aktaran Ensari, “Bugün Tarım Bakanlığı küçükbaş, büyükbaş, kümes hayvanlar vs. bütün hayvan sigortaları üzerine indirim imkânı sağlıyorken aynı zamanda bitkisel ürün sigortalarında da bir indirim sağlamaktadır. Örnek veriyorum; 1000 TL çıkan bir poliçeye siz 500 TL'ye kendi arazinizin sigortasını yapabiliyorsunuz. Bu kulaklığı da kapsıyor. İklimsel dalgalanmalardan dolayı dönem dönem kuraklık olabiliyor. Ya da diğer doğa olayları. Mesela sel. Bu yıl Van’ın birçok ilçesinde sel meydana geldi. Özellikle Temmuz ve Ağustos ayında. Meydana gelen bu sellerde büyük zararlar oldu. Bizler de üretimin devamını sağlayabilmek adına TARSİM sigortalarında büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Vatandaşlarımız bu zararları gördükten sonra çok cüzi ödemeler yaparak, çok düşük ücretler ödeyerek kendi geleceklerini güvence altına alabiliyorlar” dedi. 

“ÜRETİCİ RİSKLERE KARŞI ÖNLEM ALIYOR”

Ensari, TARSİM’in risklerin tamamına çözüm olduğunun altını çizerek şunları aktardı: “Hayvan hayat sigortalarında ise hayvanın hayatını kaybettiği andan itibaren TARSİM araya giriyor. Örnek veriyorum; koyununuzu kurt kaptı. TARSİM sizin koyununuzun bedelini ödüyor. Büyükbaş hayvanınız yavru attığında TARSİM hayvanın ödemesinin yüzde 15’ini yapıyor. Bu anlamda herhangi bir zayiat olma durumu söz konusu olmuyor. TARSİM üretimin devamlılığını sağlayan ve üreticiyle sürekli el ele, kol kola olan bir hizmet anlayışı çerçevesinde çalışmaktadırlar. Bu da üreticinin TARSİM’i daha çok tercih etmesini sağlıyor. Yani TARSİM bir nevi üreticinin can kolu oluyor. Dolu bir risktir, sel bir risktir, kuraklık bir risktir, hayvan besleyen bir çiftçi için her şey bir risktir, hayvanın hayatını kaybetmesi bir risktir. Risklerin tamamını TARSİM karşılıyor. Bu anlamda bir sıkıntı yaşatmıyor.”

“ÇİFTÇİLERİMİZ, EMEĞİNİ VE YATIRIMINI KORUMAK İÇİN MUTLAKA TARIM SİGORTASI YAPTIRMALI”

Ensari, çiftçilerin emeğini korumak için mutlaka tarım sigortası yaptırması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “TARSİM Bölge Temsilciliği tarafından, biz acenteler tarafından çalışmalar yürütülüyor. Çiftçiyi yerinde ziyaret ediyoruz. Tarım ve hayvancılığın sürdürülebilir olmasını istiyorsak TARSİM bizim için olmazsa olmazdır. Çiftçiler hayvanlarını kaybetse bile TARSİM’den alacakları tazminat ile üretimin devamlılığını sağlayabilir. TARSİM’den alacağı tazminat ile yeniden bir hayvan alabilir ve yerini doldurabilir. Mali zorunlu sigortalar dışında insanlarımızın isteğe bağlı olan sigortalar hakkında bilinçlendirilmesi lazım. Özellikle tamamlayıcı sağlık sigortalarında insanlarımızın bilinçlendirilmesi lazım. Tarımsal faaliyetler doğal risklere çok açık. Çiftçilerimiz, emeğini ve yatırımını korumak için mutlaka tarım sigortası yaptırmalı. Unutulmamalı ki, sigorta sadece bir maliyet değil, geleceğe yönelik bir güvencedir.”

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL