ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN - VEYSEL İZGİ
2023 yılını yaşayanlar açısından iyi bir istatistik ve izlenim ile bitiremeyen Van’ın olumsuz istatistikleri konuşulmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl tarihinin ekonomik anlamda en kötü rakamlarını gören Van, beklentinin aksine 81 il arasında son sıralarda yer almaya devam etti. Potansiyeli yüksek olmasına rağmen bir türlü hedeflediği noktaya gelemeyen kentin, yıllar içerisinde geriye sardığı sürecin yeni değil 2015 yılından bu yana net bir şekilde devam ettiği gerçeği de rakamlara yansıdı. Bağımsız bir grup araştırmacı ve sivil toplum gönüllüsü tarafından hazırlanan Eşitsizlik Bülteni’nin derlediği 2015 yılı verilerine göre, Van zaman içerisinde her alanda sonlarda yer aldı. Aradan geçen zamana rağmen Van; GSYH’de, istihdam oranında, sosyal hayattan memnuniyet oranında geriye sardı.
VAN’IN SON SIRALARDAKİ HALİ DEĞİŞMİYOR
Türkiye geneline bakıldığında 2015’te istihdam oranı yüzde 46,22 olurken, Van’da istihdam oranı yüzde 41,40 oldu. İstihdam oranına göre Van, Türkiye sıralamasında 68. sırada yer aldı. Ortalama günlük kazanca göre Van, Türkiye sıralamasında 40’ıncı sırada, işinden memnuniyet oranına göre ülke sıralamasında 79’uncu sırada yer aldı. TÜİK’in İllerde Yaşam Endeksi çalışmasına göre ise 71. sırada yer aldı. Yıllar içerisinde kentler her anlamda gelişirken, Van her sıralamada geriye sardı. Öyle ki, 2022 yılına ilişkin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) verilerine göre, Türkiye’de 973 ilçenin gelişmişlik sıralamasında Van’ın 8 ilçesi en son sırada yer aldı.
VAN, 2023’TE EN YOKSUL İL OLDU
Orta ve üstü gelir grubundaki hanelerin oranında Türkiye ortalaması incelendiğinde bu düzeydeki hanelerin oranı yüzde 34,4 olarak karşımıza çıkarken, Van’ın ortalaması ise yüzde 28,1 oldu. Orta ve üstü gelir grubundaki hanelerin oranına göre Van Türkiye sıralamasında 64. sırada yer aldı. Türkiye’de temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını beyan eden hanelerin oranı yüzde 50,95 iken, bu oran Van’da yüzde 33,5 oldu. Temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını beyan eden hanelerin oranına göre Van, Türkiye sıralamasında 80’inci sırada yer aldı. Türkiye’de mutluluk düzeyi yüzde 61,15 olurken bu oran Van’da yüzde 58,7 olarak gerçekleşti. Mutluluk düzeyine göre Van, Türkiye sıralamasında 49’uncu sırada yer aldı. Aradan 10 yıla yakın zaman geçmesine rağmen Van GSYH’de ülke geneline göre gerileyerek 81’inci sırada yer aldı.
YAŞAM MEMNUNİYETİ DE ZAYIF!
Sosyal ilişkilerden memnuniyet oranının Türkiye ortalaması yüzde 88,3. Van’da sosyal ilişkilerden memnuniyet oranı ise yüzde 91,8 oldu. Sosyal ilişkilerinden memnuniyet oranına göre Van Türkiye sıralamasında 17’nci sırada yer aldı. Türkiye genelinde yüzde 54,26 olan sosyal hayattan memnuniyet oranı Van’da yüzde 40,4 oldu. Sosyal hayatından memnuniyet oranına göre Van, Türkiye sıralamasında 74’üncü sırada yer aldı. Bin kişi başına düşen alışveriş merkezi alanına göre Van, Türkiye sıralamasında 51’inci sırada, sinema ve tiyatro seyirci sayısına (yüz kişide) göre Van, Türkiye sıralamasında 55’inci sırada yer aldı. Yıllar içinde Van mutlu kentler arasında da yer almadı. Öyle ki, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 'Yaşam Memnuniyet Araştırması' sonucunda Van mutlu kentler arasında yer almadı.
ZAMAN GEÇİYOR, VAN DEĞİŞMİYOR!
Eşitsizlik Bülteni’nin TÜİK’ten derlediği 2015 verilerine göre, internet aboneliği oranına göre Van, Türkiye sıralamasında 79’uncu sırada, kanalizasyon ve şebeke suyuna erişim oranına göre 14’üncü sırada, havalimanına erişim oranına göre 10’uncu sırada, belediyenin toplu taşıma hizmetlerinden memnuniyet oranına göre 49’uncu sırada yer aldı. Aradan 9 yıl geçmesine rağmen Van’da altyapı hizmetlerine erişimde sorunlar yaşandı.