Malazgirt Zaferi’nin 953’üncü yılı kapsamında Ahlat ve Malazgirt’te devletin üst düzey isimlerinin hareketliliği yaşanırken İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’da Ahlat ziyaretini Van üzerinden yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı Ahlat’taki kabine öncesi Van’a bir ziyaret düzenleyen Bakan Yerlikaya kentte bir dizi ziyaret ve toplantılar gerçekleştirdi. Bu ziyaretlerin ardından yapılan toplantılarını tamamlayıp Van Valiliği’nde ‘Huzur Toplantısı’ başlığı ile bir buluşma gerçekleştirdi. Toplantıda kentin asayişi ve genel durumu ile ilgili bilgiler veren Bakan Yerlikaya, özellikle kentte asayişi bozan ve ‘Şehir Eşkiyası’ diye tanımladığı gruplara göz açtırmadıklarını söyleyerek kentte suçlara göz açtırmadıklarını ve suç oranlarında azalma ve suçları aydınlatmada artışlar yaşandığını söyledi.

BAKAN YERLİKAYA, VAN’DA DÖRT SAATLİK TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMALAR YAPTI

Önceki gün öğle saatlerinde Van’a gelen güvenlik birimleriyle ‘Huzur Toplantısı’ düzenleyen Bakan Yerlikaya, daha sonra Vali Valiliğine geçti. Burada Vali Ozan Balcı ile bir süre görüşen Bakan Yerlikaya, yürütülen çalışmalarla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bugün Jandarma Genel Komutanı, Emniyet Genel Müdürü ve Sahil Güvenlik Komutanının da katılımıyla Van’da İçişleri ailesinin bütün mensuplarıyla ‘Huzur Toplantısı’ yaptıklarını belirten Yerlikaya, “Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde yapmış olduğumuz huzur toplantılarının aynısını burada da yaptık. Dört saate yakın birlikte titizlikle çalıştık. Valimizin, güvenlik birimlerimizin sunumlarını aldık. Biz göreve geldiğimizden beri bu kabine döneminde bakanlık olarak hedeflerimizi ve bu hedeflerimizin Van'da nereden nereye geldiğini tespit ediyoruz, talimatlarını veriyoruz. Burada şunu söylemek istiyorum. Bu şehrimizde valimizin koordinasyonunda tüm güvenlik birimlerinin, aynı şekilde başta başsavcılık, yani adliye olmak üzere devletin diğer tüm ilgili kurum ve kuruluşları ile birlikte bir uyum, bir ahenk içerisinde çalışıldığını, büyük bir heyecan olduğunu görmüş olmanın da mutluluğunu yaşıyorum. Ben valimizin şahsında bu güzelliği, bu huzuru yakalamalarından ötürü bütün arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum” dedi.

YERLİKAYA: VAN'DA KİŞİLERE VE MAL VARLIĞINA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA AZALMA YAŞANDI

Kişilere ve mal varlığına karşı işlenen suçlarda azalma olduğunu belirten Yerlikaya, "Birkaç rakam paylaşmak istiyorum. Her zaman olduğu gibi biz asayişle ilgili yani kişilere ve mal varlığına işlenen suçlarla ilgili gördüğümüz tespitlerle ilgili birkaç hususu paylaşmak istiyorum. Yılbaşından Ağustos'un 15'ine kadar olan dönemini geçmiş dönemle kıyasladığımızda kişilere karşı işlenen suçlarda yüzde 1 civarında bir azalmanın ama mal varlığına karşı işlenen suçlarda yüzde 11 civarında bir düşmenin olduğunu görüyoruz. Bunu her yerde ifade ediyoruz; İçişleri Bakanlığı olarak bizim görevimiz önce suç işlenmesini önlemek. Yani suç olay sayısını düşürmek. İkinci görevimiz de bir suç işlenmişse bunu bir an önce aydınlatıp, açıklığa kavuşturup, götürüp adalete teslim etmek. Olay sayılarının azalmasıyla ilgili rakamları paylaşarak cümlelerime devam etmek istiyorum" dedi. 

VAN'DA SUÇLARDA AYDINLATMA ORANINDA ARTIŞ! 

Yerlikaya, Van'da suçta aydınlatma oranının arttığını dile getirerek, "Kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta aydınlatma oranımız Van'da yüzde 98,09. Mal varlığına karşı aydınlatma oranları Türkiye'de yüzde 77, Van'da yüzde 82. Tabii biz bunun daha da yukarıya çıkmasını arz ediyoruz. Vanlı hemşehrilerimize bazı örnekleri vermek isterim. Bu seneyle geçen seneyi kıyasladığımızda geçen yıl oto hırsızlığı Van'da 5 günde 1 olurken, şu anda 23 günde 1 oto hırsızlığı oluyor. Bu sene sadece 10 oto hırsızlığı gerçekleşmiş. Motosiklet hırsızlığı 18'den 8'e düşmüş. Evden hırsızlık 186 iken bu yıl aynı dönemde 132'ye düşmüş. Dolandırıcılıkla ilgili daha çok çalışmamız lazım. Biz Eylül'den itibaren dolandırıcılıkla ilgili özel bir bahis açmaya kararlıyız" ifadelerini kullandı. 

"VAN'DA SUÇLULARA GÖZ AÇTIRMIYORUZ"

Yerlikaya, suçlulara Van'da göz açtırılmadığının altını çizerek şunları söyledi: "Ruhsatsız silahla ilgili 831 şahıs Van'da yakalanmış. Bunlarla birlikte 609 silah yakalanmış. Bununla ilgili işlemler devam ediyor. Tüm Türkiye genelinde ruhsatsız silahla ilgili aman vermemekte kararlıyız ve meclisimiz açıldığı zaman ruhsatsız silah taşımanın caydırıcılığı ile ilgili yeni bir mevzuat çalışmamızın olduğunun da tekrar hatırlamakta yarar var. Organize suçlarla ilgili göreve geldiğimizden beri şehir eşkiyası diye tabir ettiğimiz yani suç işlemekle kibirlenenler diye ifade ettiğimiz bu kişilere tüm Türkiye'de olduğu gibi Van'da da göz açtırmıyoruz. 16 operasyonda 10 organize suç örgütü çökertildi. 89 tutuklu 53 de adli kontrol olduğunu da buradan ifade etmek istiyorum."

BAKAN YERLİKAYA: VAN'DA SUÇ YAŞANDIĞINDA 112'Yİ ARAYIN

Vanlıların suçlularla ilgili 112'yi araması ricasında bulunan Yerlikaya, "Tüm suç ve suç unsurlarını azaltmak aydınlığa kavuşturup bunlarla ilgili olsa da uyuşturucu ile ilgili, göçmen kaçakçılığı ile ilgili Vanlı kardeşlerimizden bu ricada bulunmak istiyorum. Bize haber verin. Gördüğünüz, duyduğunuz, bildiğiniz, işittiğiniz doğru olup olmadığını hiç araştırmayın, 112 elinizin altında, hiç birinizi sormuyoruz bile, 'şurada küçük bir suç olduğunu duyduk, şurada bir uyuşturucu satıcısı olduğu bahsediliyor, tedirginiz, rahatsızız' ne derse desin. Biz İçişleri ailesi olarak buradayız, hep beraberiz. Devletin ve milletin iradesinden daha güçlü bir irade yok, olamaz. Halen böyle olduğunu bilip de böbürlenen, kibirlenen bir eşkıya varsa bize söyleyin. 3-4 ay biz buradakilerle devlet olarak hukuk devletinin gereğini bu 10 organize suç örgütü ile nasıl yaptılarsa bilin ki onu da en kısa zamanda gerçekleştireceklerdir" diye konuştu. 

YERLİKAYA VAN'DAKİ TERÖR ÖRGÜTÜ OPERASYONLARININ SAYISINI AÇIKLADI

Terör örgütü ile ilgili yapılan operasyonlara değinen Yerlikaya şunları aktardı: "Biz onların desteği, duaları, yüz suyu hürmetine hep büyük bir aşkla heyecanla çalışıyoruz ve onlardan gelen ihbarları da fevkalade önemsiyoruz. Gelelim teröre. PKK, KCK terör örgütü ile ilgili kırsalda ve şehirde 4 bin 254 operasyon düzenledik. 24 terörist etkisiz hale getirildi. 160 tutuklu 142 de adli kontrol olduğunu da söylemek istiyorum. FETÖ ve DEAŞ ile ilgili rakam vereceksek, FETÖ ile ilgili 20 operasyon bir tutuklu 20 adli kontrol, DEAŞ ile ilgili yapılan 11 operasyonda iki tutuklu 1 adli kontrol olduğunu da ifade etmek istiyoruz."

"BU COĞRAFYADA YAŞAYANLAR TERÖR ÖRGÜTÜ İSTEMİYOR"

Bu coğrafyada yaşayanların terör örgütünü istemediklerini belirten Yerlikaya, "Terör örgütlerinin tamamı ile ilgili ülke içinde İçişleri, ülkemizin dışında Milli Savunma Bakanlığımız ve Milli İstihbarat Teşkilatımızla Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, büyük bir kararlılık, azim, müthiş bir aşkla şevkle çalışıyoruz. Biz artık bu coğrafyada yani Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun bu güzel şehirlerinde, ilçelerinde köylerinde artık bir tane kapalı yayla, meramız şükürler olsun yok. Biz geçtiğimiz günlerde Hakkari'de bir sürü insanla halaylar çektik, türküler söyledik, beraber eğlendik. Ben inanıyorum ki Van'dan Iğdır'a bu coğrafyada yaşayanlar birlik, beraberlik ve kardeşliğimize pusu kuran terör örgütünü istemiyor" şeklinde konuştu. 

VAN'DA YAPILAN UYUŞTURUCU OPERASYONU SAYISI BELLİ OLDU

Van Gölü canavarı görüldü iddiası! İşte yeni görüntüler Van Gölü canavarı görüldü iddiası! İşte yeni görüntüler

Yerlikaya, Van'da yapılan uyuşturucu operasyonları ile ilgili bilgi vererek, "Cumhurbaşkanımızın göreve geldiği zamanı bir de şimdi ulaşmış olduğumuz noktayı herkes çok iyi fark ediyor. Kapalı yolumuz yok, kapalı meramız yok. Van'ın hayvan varlığını sayın Valimiz açıkladı. Buna öyle bir bereket gelecek ki ihracat yapabilecek hale geleceğimize yürekten inanıyoruz. Zehir tacirleri uyuşturucu ile mücadelede Van'da bu dönemde 11.3 ton uyuşturucu madde, 180 bin yine uyuşturucu madde, 1,1 milyon kökü güvenlik birimlerimiz aldılar. Bu zaman diliminde yapmış olduğumuz 372 operasyonda 280 tutuklu, 80 adli kontrol. Bir de kullanıcılık başta olmak üzere orada tutuklama oranı biraz daha düşük. 35 tutuklu, 4 adlı kontrol. Uyuşturucu ile ilgili yılbaşından bugünü geçen yılla kıyasladığımızda 305 tutuklama ve 84 adli kontrol olduğunu söylemek istiyorum" dedi. 

"KARDEŞLERİMİZDEN İHBAR İLE İLGİLİ BİZE YARDIMCI OLMALARINI RİCA EDİYORUM"

Yerlikaya, "Milletin güvenlik birimlerimiz ve adli birimlerle birlikte seferberlik ruhuyla hareket etmesi lazım. Onun volümünü yukarıya çektiğimizde bu rakamlar yukarıya doğru çıkıyor. Narvas diye bir projemiz var. 112'den uyuşturucu ile ilgili gelen ihbarların tamamı Van haritası üzerinde, şehir haritası üzerinde mahalle, sokak, cadde harf var. Bunlar işleniyor. Ve oradan gelen ihbarların bugünden geçmişe ve geleceğe doğru bir projeksiyon yapıyor ve bizim verimliliğimiz daha da artıyor. O yüzden vatandaşlarımızdan, kardeşlerimizden ihbar ile ilgili bize yardımcı olmalarını rica ediyorum" ifadelerini kullandı. 

BAKAN YERLİKAYA VAN'IN GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI RAKAMLARINI AÇIKLADI

Van'daki düzensiz göç rakamlarını paylaşan Yerlikaya, "Göçmen kaçakçılığı organizatörleri ile ilgili ve düzensiz göçle ilgili istikrarlı hedefli bir şekilde mücadele ediyoruz. Van'daki rakamları verelim. Van'da 5 bin 261 kayıtlı yasal yabancı var. Bunun bin 430'u Suriyeli, bin 268'i oturum izni olan, 2 bin 563 uluslararası korumalı olan yabancı var. Van'da Valimizin koordinasyonunda adli birimlerle beraber 766 operasyon yapılmış, 473 tutuklama var, 269 adli kontrol var. Bu noktada biz vatandaşlarımızın var olan desteğinin daha da artmasını bekliyoruz. Sınırlarımızdan girişi engellenen düzensiz göçmen sayısını sizlerle paylaşıyoruz. 54 bin 361. 295 kilometre Van'ın İran hududu var. Bu huduttan engelleyip tespit ettiğimiz rakam bu. Yakalanan düzensiz göçmen 5 bin 914 , 3 bin 402'sini sınır dışı etmişiz. Bir mobil göç noktası aracımız var. Biliyorsunuz Türkiye'de 270'e yaklaştık. Valimizle de görüştük kısa zaman içerisinde Göç İdaresi Başkanlığı ile görüşüp 5'e arttıracağız" diye aktardı. 

BAKAN YERLİKAYA TEDBİRLERİN ARTIRILACAĞINI SÖYLEDİ 

Van'da trafik ve önleyici asayiş sayısının artacağı müjdesini veren Yerlikaya, "Biraz da kaçakçılıkla ilgili rakam verelim. Van serhat şehrimiz olduğu için 3 bin 276 operasyon yapıldı. Burada 1 tutuklu, 13 adli kontrol var. Ele geçirilen malzemelerle birlikte 60 milyon 696 milyon lira vergi kaybını önlemiş olduk. Böyle güzel bir şehre, Doğu Anadolu'muzun kalbi böyle büyük bir şehre gelince biraz da eli boş gelmememiz lazım. Biz de eli boş gelmedik. Güvenlik hizmetlerimizle ilgili trafik ve önleyici asayiş devriye sayımızı arttırıyoruz. Yakında buraya 4×4 150 araç, bunun 50'sini jandarmamıza, 100'ünü emniyetimize vereceğiz. İnşallah bu araçları getirdiğimiz zaman tekrar hemşehrilerimizle birlikte bunun açılışını yapacağız. Önleyici hizmetle ilgili daha da performansımızı arttırmak istiyoruz" diye konuştu. 

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL