Tüm bölgenin sağlık yükünü taşıyan ve her gün binlerce insanın ziyaret ettiği Van’daki hastanelerde muayene için çok önemli bir karar alındı. Van’da bulunan S.B.Ü. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile Erciş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde akşam saatlerinde de poliklinik hizmetleri sunulmaya başlanacağı haberi büyük bir sevinç yarattı. Bu uygulama, hasta yoğunluğunu azaltmayı ve vatandaşlara daha esnek saatlerde sağlık hizmeti sunmayı amaçlıyor. Yeni sistemle birlikte vatandaşlar, gündüz işlerini aksatmadan akşam saatlerinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. 

Birkaç yıl öncesine kadar büyük bir randevu sorununun yaşandığı, Van’da sağlık hizmetlerinde yeni bir dönemin daha startı verildi. Günde on binlerce kişinin hastanelerde tedavi olduğu Van’da sağlık hizmetlerinde yaşanan yoğunluğu azaltmak ve vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama başlatıldı. Sağlıkta büyük değişimlerin öncüsü olan Van İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun eliyle son dönemlerdeki anlamlı uygulamalardan sonra bu kez de Van’da; S.B.Ü. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile Erciş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde akşam saatlerinde poliklinik hizmetleri sunulmaya başlanacağı duyuruldu. Hem randevu sistemi hem de diğer yeni düzenlemelerle ilgili kentteki gazetecilere açıklamalarda bulunan Tosun, yeni süreç ile ilgili tüm detayları paylaştı.

TOSUN: YENİ DÜZENLEME İLE AİLE HEKİMLERİ KRONİK HASTALIK TAKİBİNİ ARTTI

Birinci, ikinci ve üçüncü basamağın bir bütün halinde çalışmasını sağlamak amacıyla çalışmalarının tüm hızla devam ettiğini belirten İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun, “Akılcı ilaç uygulamaları sayesinde antibiyotik yazım oranları düştü ve ilaç kullanımında daha dengeli bir süreç sağlandı. PPI ve Nonsteroid Anti-inflamatuvar gibi ilaçların yine ortalamalarına yakın bir şekilde yazıldığını hep beraber gözlemledik. Ödeme yönetmeliği değiştikten sonraki asıl amaç kronik hastalık takiplerini arttırarak ve kişilerin hastalanmadan ikinci ve üçüncü basamağa ihtiyaç olmadan tedavi edici sağlık hizmetlerini herhangi bir ihtiyacı oluşmadan sağlıklı bir hayat sürmesini sağlamaktı” diye aktardı. 

YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Tosun, takip edilmesi gereken bazı tetkik, ultrason, röntgen gibi işlemler artık ikinci basamaktaki herhangi bir doktora muayene olmadan çekilebileceğini aktararak, “Sağlık Bakanlığımızın son dönemde yaptığı düzenlemeyle artık birinci basamakta yapılan takip ve tedavilerin ikinci basamağa entegrasyonu sağlandı. Bu şekilde birinci basamakta yapılması gereken, takip edilmesi gereken bazı tetkik, ultrason, röntgen gibi işlemler artık ikinci basamaktaki herhangi bir doktora muayene olmadan direkt birinci basamaktan yapılan istemlerle çekilebilecek” ifadelerini kullandı.

TOSUN: HASTALAR HASTANEYE GİTMEDEN LABORATUVAR SONUÇLARINI GÖREBİLECEK

Her bebeğe yapılması gereken kalça ultrasonu taramaları artık aile hekimleri tarafından talep edilebileceğini dile getiren Tosun, “Hasta ikinci basamağa yönlendirilip ikinci basamakta gerekli işlemler yapıldıktan sonra tekrar hasta birinci basamağa dönüyordu. Bu da ikinci ve üçüncü basamakta gereksiz bir hasta yoğunluğuna neden olmaktaydı. Artık karşı ultrasonu, basit akciğer grafisi, basit kan tahlilleri gibi tetkikleri direkt birinci basamaktaki aile hekimi takip etmek istediğinde istemlerini yapabilecek. Bu da hastane sistemlerine düşecek. Hastanede herhangi bir hekime uğramadan direkt ilgili görüntüleme ünitelerinde veya laboratuvarlara gidip kan vermeleri direkt aile hekimlerinin ekranlarına düşecek. Bu şekilde ikinci ve üçüncü basamaktaki yoğunluğu da bir nebze azaltmak ve aile hekimlerinin de takiplerini daha net bir şekilde sistem üzerinden yapmasını sağlanması hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.

HASTANELERDEKİ YOĞUNLUK AZALACAK!

Sağlık Bakanlığı’nın temel hedefinin hastaları hastalanmadan takip etmek olduğunu belirten Dr. Tosun, sözlerini şöyle tamamladı: “Yine birinci basamaktan muayene olan hastaların ikinci ve üçüncü basamağa sevk edildiğinde hekimin ne düşündüğüne dair bilgi notları sisteme işlenebilecek. Bu da ikinci, üçüncü basamağa giden hastayı direkt ne amaçla sevk edildiğini ikinci, üçüncü basamaktaki hekimlerimiz ekranlarında görebilecekler. Bu şekilde sağlık tamamen bir bütün haline gelecek. Birinci, ikinci ve üçüncü basamaktaki hekimler daha işbirliği halinde çalışıp hastalara daha faydalı olabilecekler. Bu yeni dijital entegrasyonla İnşallah hastanelerimizin de yoğunluğu bir miktar azalacak. Birinci basamakta yapılan takipler de daha kaliteli daha efektif hale gelecek. Amacımız Sağlık Bakanlığı olarak insanları hastalandırmadan, sağlıklı bir şekilde takip ve tedavilerini yapıp, tedavi edici sağlık hizmetlerine ihtiyacı olmadan sağlıklı bir hayat sürmesini sağlamaktır.”

VAN’DA HASTANELER ARTIK AKŞAMLARI DA HİZMET VERECEK

Van’da hasta yoğunluğu nedeniyle birçok hastane polikliniklerde akşam mesaisine başlayacak. Van’ın sağlıkta yeni adımları her gün yeni boyut kazanıyor. Sağlık Bakanlığı Van İl Sağlık Müdürlüğünün resmi sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada S.B.Ü. Bölge ve Eğitim Araştırma Hastanesi, Van Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi ve Erciş Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi’nde birçok poliklinik artık akşam saatlerinde de hizmet verecek. Konuya ilişkin yapılan açıklama ise şöyle: “2025 yılında hastanelerimizde mesai sonrası poliklinikler hizmet verecektir. Vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişmesini kolaylaştırmak ve sağlık hizmet kalitesini arttırmak için S.B.Ü. Bölge ve Eğitim Araştırma Hastanesi, Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Erciş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi mesai sonrası poliklinik hizmeti verecektir.

VAN’DA HASTA YOĞUNLUĞUNA ÇÖZÜM: AKŞAM POLİKLİNİK HİZMETLERİ

Öte yandan; S.B.Ü. Bölge ve Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde bulunan birçok poliklinik hafta içi her gün akşam 17.00-20.00 saatleri arasında hizmet vereceği bildirilirken Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde hafta içi her gün 16.00-22.00 saatleri içerisinde 12 poliklinik, Erciş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde ise Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri 16.00-22.00 saatleri arasında hafta sonu Cumartesi, Pazar günleri 08.00-17.00 saatleri arasında 4 poliklinik hizmet vermeye başlayacak.

S.B.Ü. BÖLGE VE EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ’NDE HANGİ POLİKLİNİKLER HİZMET VERECEK?

Çocuk Cerrahi

Çocuk Kardiyoloji

Çocuk Nöroloji

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Çocuk Ve Ergen Ruh Sağlığı

Deri ve Zührevi Hastalıklar

Gastroenteroloji

Göz Hastalıkları

İç Hastalıkları

Kalp ve Damar Cerrahisi

Kardiyoloji

Nükleer Tıp

Ortopedi ve Travmatoloji

Perinatoliji

Radyoloji

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları

Tıbbi Patoloji

Kulak Burun Boğaz

İpekyolu’ndaki ev ve işyerlerine önemli uyarı: Bunu yapana para cezası! İpekyolu’ndaki ev ve işyerlerine önemli uyarı: Bunu yapana para cezası!

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Nöroloji

VAN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ’NDE KAÇ POLİKLİNİK HİZMET VERECEK?

Hafta içi her gün 16.00-22.00 saatleri içerisinde 12 poliklinik hizmet verecek.

ERCİŞ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ’NDE KAÇ POLİKLİNİK HİZMET VERECEK?

Hafta içi Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri 16.00-22.00 saatleri arasında hafta sonu Cumartesi, Pazar günleri ise 08.00-17.00 saatleri arasında 4 poliklinik hizmet verecek.

Muhabir: ŞABAN BEYAZSAÇ-ZENÜN YEŞİL