Van'da sahil yolunun açılışından sonra sulak ve yeşil alanda yaşayan yılanlar sahile yakın birçok mahallede ortaya çıkmaya başladı. Doğal yaşamı olumsuz etkileyen yeni sahil yolunda bir çok canlı yerleşim alanlarında görülmeye başladı.
Birçok mahallede ortaya çıkan yılanların zehirli olup olmadığı vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı.
VAN'DAKİ YILANLAR ZEHİRLİ Mİ?
Van'ın birçok mahallesinde ortaya çıkan yılanlar kimseye zarar vermiyor. Genellikle sulak alanlarda yaşayan yılanların zehirli olmadığı biliniyor. Yapılan incelemelerde Van'da ortaya çıkan yılanlarda zehir görülmedi.
YILANLARIN ZEHİRLİ OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?
1-Zehirli bir yılan için en önemli ayırt edici ölçütlerin başında üçgen bir kafa yapısı gelir. Zehirsiz yılanlar kısmen oval bir kafa yapısına sahipken zehirli yılanların keskin köşeli kafa yapıları mevcuttur. Zehirli yılanlardaki bu köşeli kafa yapısı onlara ihtiyaç duydukları zehri daha bol miktarda çeneleri içinde muhafaza etmelerini sağlar.
2- Zehirsiz yılanlar, insanlardaki gibi yatay bir göz bebeği formuna sahiptir. Zehirli yılanların ise istisnasız bir şekilde göz bebekleri dikey bir yapıya sahiptir. Bu göz yapısı onlara pusuya yatıp avlanmada büyük avantaj sağlar.
3- Zehirli yılanlar diğer yılanlara kıyasla daha kısa bir boya sahiptirler. Anüslerinden hemen sonra kuyrukları da son bulur.
4- Zehirli yılanların hem avlarını yutmak hem de zehirlerini enjekte etmek için iki uzun ve sivri dişi mevcuttur bu yüzden zehirli yılan ısırıklarında iki diş deliği izi görülür. Zehirsiz yılanların ise bu dişleri pek küçük olmakla birlikte ısırdıkları yerde iki diş deliği izinden ziyade dairesel bir diş ısırığı şekli oluşur.
5- Zehirli yılanların avlarını daha iyi tespit edebilmek için burunlarının yanında küçük çukurlar yer alır.
6- Zehirli yılanların özellikle kafalarında olacak şekilde çok sayıda belirgin ve küçük pulları vardır. Bu pullar aynı şekilde vücut hattı boyunca dağılım gösterir. Zehirsiz yılanlarda bu pullar geniş olduğu gibi daha azdır.