1 milyon 200 bin nüfusu olan Van’ın çevre düzenlenmesi bir türlü çözüme kavuşmazken, bu sorun da her sene büyümeye de devam ediyor. Yeşil alan bakımından en fakir iller içerisinde yer alan kentin orta refüjleri sulanmadığı için çimler ve ağaçlar kuruyor. Bakımsızlıktan toz toprak içerisinde kalan orta refüjler yazın gelmesiyle yeniden gün yüzüne çıktı. Her ne kadar vatandaşlar orta refüjlerin bakımsızlığı için sık sık çağrılar yapsa da ilgili kurumlar tarafından tek bir çalışmanın yapılmaması da adeta pes dedirtiyor.

BAŞKAN KALÇIK: VAN’DA BİRÇOK YOLDA REFÜJ VE KALDIRIMLAR BAKIMSIZLIKTAN YOK OLUYOR

Kalçık, Van’da orta refüjlerin bakımsızlıktan yok olduğunu dile getirerek, “Bir ili il yapan bazı şeyler vardır. Bulvarlar, caddeler, refüjler, kaldırımlar… Eğer bunlar yoksa bu il koskoca bir köydür. Van’ın bu halleri de bir köyü andırıyor. Şehir olmanın koşulları vardır. Van’da birçok yolda refüj ve kaldırımlar bakımsızlıktan yok oluyor. Orta refüjlerin önemli bir işlevi var. O da yeşil alanların olmasıdır. Çoğu 3194 imar kanunu uygun yapılmamış. Yapılanlar da bu süre içinde ciddi sorunlarla karşılaşmış. Her yönetim geldiğinde orta refüj sorununu yok sayıyor. Sonuçta belediyeciliğin temel bir ilkesi var” dedi.

“ONARILMAMIŞ VE BOZULMUŞ BÜTÜN REFÜJLERİN VE KALDIRIMLARIN ONARILMASI GEREK”

Refüjlerin onarılması gerektiğinin altını çizen Kalçık, “Mutlaka bu teknik özelliklerin yerine getirmesi gerekiyor. Bu bağlamda bizim de çağrımızdır; Bir ilde şehircilik anlamında önemli bir etken olan kaldırımlar ile refüjlerdir. Bunların mutlaka 3194 sayılı imar yasasına uygun hale getirilmesi gerekiyor. Refüjü olmayan yolun olmaması gerekiyor. Onarılmamış ve bozulmuş bütün refüjlerin ve kaldırımların onarılması gerek. Bunlar şehri güzelleştiren en önemli etkenlerdir. Mutlaka refüjlerin ve kaldırımların önemsenmesi gerekiyor. Orta refüjler bir şehrin vitrinleridir” ifadelerini kullandı.

Van İl Defterdarlığına yeni atama! İşte yeni atanan isim… Van İl Defterdarlığına yeni atama! İşte yeni atanan isim…

“BÜTÜN KURUMLAR, YETKİLİLER BU KONUDA HASSASİYET İÇERİSİNDE OLMALI”

Kalçık, orta refüjlerdeki yeşilliklerin sulanması gerektiğini belirterek, “Bu görüntüler sadece Van’a değil hiçbir şehre yakışmıyor. Eğer refüjlerimiz, kaldırımlarımız tekniğine uygun değilse bu şehir değil büyük bir köydür. Van’a yakışacak şekilde orta refüjlerin, kaldırımların bakımdan geçirilmesi lazım. Van’ın en temel sorunu yeşil alanların az olmasıdır. Orta refüjlerin önemsenmesi gerekiyor. Orta refüjlerin yeşillendirilmesi gerekiyor. Yeşil alanlar bizim vazgeçilmemiz olmalıdır. Bütün kurumlar, yetkililer bu konuda hassasiyet içerisinde olmalı. Her canlının sağlıklı bir ortamda yaşayabilmesi için yeşil alana ihtiyaç vardır. Yeşil alanların olması gerekiyor. Herkesi duyarlı olmaya, hassasiyete davet ediyorum” diye konuştu.

D S C F0349D S C F0351D S C F0343D S C F0347D S C F0341D S C F0336D S C F0337D S C F0332D S C F0333D S C F0329D S C F0320D S C F0327D S C F0302D S C F0304-1D S C F0299D S C F0290

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER