ŞEHRİVAN HABER: ZENÜN YEŞİL-HAKAN İZGİ
Havaların ısınmasıyla birlikte Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün ve pek çok sulak alanın bulunduğu Van’da son aylarda boğulma vakaları yeniden artışa geçti. Van’da sıcaklıkların artmasıyla serinlemek isteyen vatandaşlar soluğu gölde, göletlerde ve yüzülebilir alanlarda alırken pek çok kişi ölüm riskine karşı yüzülmesi yasak olan yerlerde boğulma ve ölüm tehlikesi yaşıyor. Yasak olduğu halde vatandaşların yüzmeye gittiği yerlerden biri de Çarpanak Adası açıkları olurken son birkaç yıldır bölgeden gelen ölüm haberleri bitmiyor. Her yıl uyarılar yapılmasına rağmen yüzülmenin yasak olduğu Çarpanak Adası karşısında boğulma vakalarının bir yenisi de hafta sonu yaşanırken 2 kişinin daha canı yitirmesi sonrası alınmayan tedbirler bir kez daha hatırlandı. Son bir ayda birçok kez boğulma vakalarının görüldüğü Çarpanak Adası karşısındaki alanda yaşanan can pazarı çağrıların yeniden başlamasına sebep oldu.
ÖLÜMLER SONRASI ÇAĞRILAR ARTTI: O BÖLGEDE YÜZME YASAKLANMALI
Van Gölü’nde bulunan 4 adadan biri olan Çarpanak Adası’nda son aylarda boğulma vakaları arttı. Son aylarda pek çok kişinin boğularak hayatını kaybettiği, akıntının yüksek olduğu Çarpanak Adası adeta ölüm saçıyor. Her yıl boğulmaların olduğu Çarpanak Adası’na yüzmeye gidenlerin ölüm haberleri geliyor. ‘Ölüm Adası’ olarak nitelendirilen Çarpanak Adası ile ilgili tedbirlerin alınmaması da adeta pes dedirtiyor. Pazar günü Çarpanak Adası’nda 2 kişinin boğularak hayatını kaybetmesinin ardından tedbirlerin alınmamasına tepkiler çığ gibi büyürken sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan vatandaşlar adada yüzmenin tamamen yasaklanmasını talep etti.
ALIŞILMIŞIN DIŞINDA BİR BÖLGE!
Van’ın gözde bölgelerinden biri olan Çarpanak Adası, doğası ve tarihi kalıntıları ile ziyaretçilerini büyülemeye devam ederken, artan ölüm vakaları nedeniyle korku ve endişe yaratıyor. Son iki yılda Çarpanak Adası çevresinde boğulma vakalarının sayısında belirgin bir artış gözlendi. Bu vakaların çoğunda, kurbanların yüzme yeteneklerinin yeterli olduğu, ancak ani gelişen rüzgârlar ve akıntılar nedeniyle boğuldukları rapor edildi. Ada çevresinde bulunan kayalık bölgeler, dalış ve yüzme yapanlar için tehlike oluşturuyor. Özellikle de ada karşısından adaya kadar uzanan alanda bulunan ve yükseltisi olan bölümde yaşanan vakalar büyük sıkıntılar yaratıyor. ‘Kral Yolu’ olarak da bilinen ve adaya ulaşan uzantı geçtiğimiz yıllarda suların çekilmesi ile iyice belirginleşirken bu duruma aldanan vatandaşlar bu alan civarındaki akıntı ve çekimden bihaber bir şekilde akıma kapılıyor.
YAŞANAN ÖLÜMLERE RAĞMEN TEDBİR YOK
Bu yıl defalarca boğulma vakalarının yaşandığı, geçtiğimiz yıllarda da aynı şeklide can pazarı yaşanan bölgede yaşanan olumsuzluklara rağmen tedbir alınmaması ise tartışmaların başında geliyor. Özel bir mülkiyet olan ada karşısındaki nokta son dönemlerde yoğun ziyaretçi alırken bu bölümde denize girenlerin büyük bölümü boğulma tehlikesi yaşıyor. Bu durum defalarca yaşanmasına rağmen tedbir alınmaması, civarda önlemlerin olmaması vatandaştan da tepki alırken son yaşanan ölümlerden sonra kentteki isimler de konuyla ilgili çağrılar yaptı.
BOZKURT: ÇARPANAK’TA YÜZME YASAKLANSIN
Çarpanak Adası ile ilgili paylaşım yapan iş insanı Şemsettin Bozkurt, adada yüzmenin yasaklanması gerektiğini vurgulayarak, “Çarpanak'ta yüzme yasaklansın! Bugün 2 kişinin boğulması bu kaçıncı kez dedirtiyor. İnanın her pazar günü yüreğimiz ağzımıza geliyor. Anlaşılan bir yerde bir girdap ya da akıntı var. O yer tam neresi bilinmiyor ama olan canlara oluyor. Lütfen bu çağrıya kulak verin! Çarpanak Adasında göle girmek yasaklansın. Ya da o bölgede yüzülecek yerler şeritle belirlensin. Her hafta sonu ölüm haberleriyle karşılaşmak insanı kahrediyor” dedi.
SAYĞIN: HER ÖLÜMÜN ARDINDAN AH VAH EDİP, SONRAKİ ÖLÜMÜ MÜ BEKLEYECEĞİZ?
Çarpanak Adası’ndaki ölümlerle ilgili paylaşım yapan HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, “Bu Çarpanak’ta kaçıncı ölüm? Her ölümün ardından ah vah edip, sonraki ölümü mü bekleyeceğiz? Çarpanak çevresi incelemeye alınıp, boğulma sebepleri bilimsel olarak ortaya konulmalı ve burada denize girme yasaklanmalıdır” diye aktardı.
AYHAN: TÜM UYARICI TABELALAR İVEDİLİKLE ASILMALI
Çarpanak Adası ile ilgili açıklama yapan turizm bilim uzmanı Avşin Ayhan, tabelaların olmasına dikkat çekerek, “Çarpanak adasında RİP akıntısına karşıda insanlar için uyarıcı levha asılmalıydı! Bizler turistik bölgeler turizme kontrollü açılsın derken bu vb. kast ettiğimiz için linçler yedik. Ada eskiden bu kadar yüzen kişi sayısına sahip değildi. Tüm uyarıcı tabelalar ivedilikle asılmalı” diye konuştu.
VANLILAR ÇARPANAK ADASINDA ÖNLEMLERİN ALINMASINI TALEP EDİYOR
Adada yüzmenin yasaklanması gerektiğini vurgulayan Arslan Yılmaz adlı vatandaş, “Doğduğum köyü ikiye bölen ve Murat nehriyle birleşen küçük nehrimiz vardı. Kimi noktalarda derinliği yüksekti. İki genç o derin noktaların birinde boğulmuşlardı. Bu olaydan sonra o bölgeye Gola bêmiraz ismini koydular ve bir daha kimse orada yüzmedi. Çarpanak’ta yüzmek yasaklanmalı” ifadelerini kullandı. Recep Zengin adlı vatandaş sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, adada akıntıların yüksek olduğunu vurgulayarak, “Van Gölü'nde çok güçlü akıntı sistemleri var. Bu sebepten dolayı eğer iyi yüzme bilmiyorsak, can simidimiz, can yeleğimiz yoksa kıyıdan uzaklaşmamız gerekiyor. Çarpanak adası bu akıntıların olduğu bir bölge tedbir alınmalı” diye aktardı.
TEDBİR ALINMASI İÇİN DAHA KAÇ KİŞİNİN ÖLMESİ LAZIM!
Sunullah Yıldız adlı vatandaş, adada yüzmenin riskli olduğunu belirterek, “Çarpanak adası yüzmek için çok riskli bir bölge. Her seferinde bir ölümle sonuçlanıyor. O bölgede boğularak ölme vakaları bölgenin akıntı yapısından veya başka bir sebepten kaynaklanıyor olabilir. Güvenli yüzme alanları belirlenmeli” dedi. Sedad Bayık adlı vatandaş yaptığı paylaşımda tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizerek, “Çarpanak adası yakınlarında 3 genç daha boğularak ölmüş. Önlem almak için tam olarak kaç kişinin boğulması gerekir” ifadelerini kullandı. Gülay Özgökçe adlı vatandaş yaptığı paylaşımda, “Van Çarpanak Adasında ciddi bir önlem alınmalı, son zamanlarda artan ölümler hem üzücü hem de korkutucu, sadece bir tabela ile çözüm olmuyor. Ciddi bir güvenlik olmalı” diye aktardı.