9 Eylül 2024 Pazartesi günü başlayacak olan 2024-2025 eğitim öğretim yılı öncesi kırtasiyelerde hareketlilik başladı. Geçtiğimiz yıla göre fiyatların yüzde 100 arttığı kırtasiye ürünlerinde kırtasiyelere akın eden veliler, temel ihtiyaçları alarak öğrencilerini eksiksiz bir şekilde okula göndermenin hesabını yapıyor. Peki, Van’da okul çantası kaç TL’ye doluyor? İşte Van’da kırtasiye ürünlerinin velilere maliyeti…

Kırtasiye yetkilisi Ömer Faruk Arslan, eğitim öğretim sürecine kısa bir süre kala tatlı bir hareketliliğin başladığını ifade ederek, “Bu tam anlamıyla bizim beklediğimiz bir hareketlilik değil ama erkenden işlerini halletmek isteyen müşterilerimiz var. Bizde bu konuda ne kadar erken gelen müşteri kitlesi varsa o kadar karlı olur. Hem fiyatlar konusunda hem de malzemelerin kalitesi açısından da faydası olur” dedi.

VAN’DA OKUL ÇANTASI KAÇ TL’YE DOLUYOR?

Fiyatlarda geçen seneye oranla yüzde 100 bir zammın söz konusu olduğunu vurgulayan Arslan, geçen sene bir ilkokul öğrencinin maliyetinin bin 500 TL iken bu sene 3 bin TL’lik bir maliyetle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Kırtasiye malzemesi alacak olan vatandaşları özellikle korsan ürünlere karşı uyaran Arslan, “Kırtasiye ürünleri kırtasiyeden alınır.

“KORSAN GRUP İÇERİSİNDE BOYA VARSA BU ÇOK TEHLİKELİ”

Diğer yerlerden alınan kırtasiye malzemelerinin korsan mı, orijinal mı olduğu belli değil. Bazı markalar barkot sistemiyle kendi ürünlerinin korsanlarının önüne geçme adına bir adım atmışlar. Tabi bu her ürün için geçerli değil. Birçok ürün bu konuda korsan mağduru. Özellikle boya grubu, çok kimyasal madde içeren bir gruptur. Korsan grup içerisinde boya varsa bu çok tehlikeli. Çünkü çocukların dokunduğu, ağzına, eline, yüzüne sürdüğü bu boyalar; şayet kimyasalları eğer çocuklara zarar verici madde içeriyorsa, bu çocukların sağlığını tehlikeye atıyor. Bizde bu konuda korsanlığın önüne geçme adına halkımıza çağrımız; kırtasiyeyi kırtasiyecilerden, orijinal ve bu işin ehli olan yerlerden alsınlar. Böylece hem maddi açıdan hem de sağlık açısından karlı olurlar” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK FAHİŞ FİYATLAR İÇİN 81 İLDE DENETİM YAPTI

MEB duyurdu: LGS'de puanlar sil baştan hesaplanacak! MEB duyurdu: LGS'de puanlar sil baştan hesaplanacak!

Yeni eğitim ve öğretim döneminin başlamasına kısa bir süre kala öğrenci ve velileri okul alışverişi telaşı sardı. Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı ekipleri, 2024-2025 eğitim öğretim yılı öncesi 81 ilde eş zamanlı olarak denetimler başlattı. Bu çerçevede Van dahil 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlene denetimde kalem, defter, çanta, silgi gibi kırtasiye ürünleri denetildi.

FİYAT, ETİKET VE ÜRÜN GÜVENLİĞİ İNCELENDİ

Kırtasiye dükkanlarında denetim yapan ekipler; fiyat, etiket ve ürün güvenliğini inceledi. Denetimde ürünlerin etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark bulunup bulunmadığına, etiketlerdeki ürün fiyatının son değişim tarihi ile önceki fiyatına bakıldı.

ÇOCUKLAR İÇİN ÜRETİLMİŞ ÜRÜNLERE DE BAKILDI

Denetimlerde çocuklar için üretilmiş kırtasiye ürünleri de incelendi. Bu kapsamda ürünlerin oyuncak yönetmeliğinde yer alan ‘CE’ sertifikası ve yaş uyarısı gibi bilgilerin olup olmadığı kontrol edildi. Öte yandan denetlenen işletmede mevzuata aykırı bir duruma rastlanmadı.

Kaynak: ŞEHRİVAN-İHA-EN SONHABER