Ülke genelinde barınma sorunu büyümeye devam ederken, nüfusu her geçen gün artan Van’da da konut sorunu içinden çıkılmaz bir hal aldı. Van’da konut fiyatları ve yüksek kiralar, pandemiyle birlikte yükselişe geçip ekonomik krizle adeta zirve yaptı. Yıllardır imar sorunuyla boğuşan Van’da konut almak adeta hayal olurken, kiralar ise almış başını gidiyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Van’da bu yılın ilk 5 ayında konut satışları geçen senenin aynı dönemine göre azalırken (151 konut), BETAM’ın araştırmasına göre Van 1 yıl içerisinde konut kira fiyatlarının en çok arttığı 3’üncü il oldu. Van’da konut fiyatları ile kiraların yüksek olmasından hem vatandaşlar hem de emlakçılar dertliyken yaşanan sorunla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, “Acilen eylem planları hayata geçirilmeli” diyerek konunun önemine dikkat çekti. 

YÜKSEK FİYATLARDAN DOLAYI VAN’DA KONUT SATIŞLARI DÜŞTÜ, KİRA FİYATLARI İSE UÇTU!

Van’da konut fiyatlarının yüksek oluşu satışlara da yansıyor. Öyle ki Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Konut Satış İstatistiklerine göre Van’da ilk 5 ayda 2 bin 916 konut satışı yapılırken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 3 bin 67 konut satıldı. Bu senenin ilk 5 ayı ile geçen sene arasında 151 konut düşüşü yaşandı. Öte yandan Van’da kira fiyatları da son 1 yıl içerisinde uçuşa geçti. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) araştırmasına göre Van 1 yıl içerisinde konut kira fiyatlarının en çok arttığı 3’üncü il oldu.

Orhan Ozdek-2​​​​​BAŞKAN ÖZDEK: VAN’DA KONUT FİYATLARINDA ÇOK CİDDİ YÜKSELİŞ VAR

Başkan Özdek, konut fiyatlarının yüksek oluşuna dikkat çekerek, “Türkiye’de ve Van’da konut fiyatlarında çok ciddi yükselişler var. Konut fiyatlarının artışıyla beraber artık konut almak da adeta hayal oldu. Konut kredileri çok yüksek. Böyle olunca vatandaşın konut alması geriledi. Van’da konut satışlarında düşüş var. Piyasanın mevcut düzeni içerisinde ticaret olgusu tamamen bitti. Alım-satımlar durmuş durumda. Van’da emlakçılar iş yapamaz hale geldi. Van’da vatandaşlar konut alamıyor. Ev ihtiyacı olan insanlar konut alamadığı için yalnızca kiracı olabiliyor. İnsanlar ömür boyu kiracı olarak yaşamak zorunda kalmaktadırlar” dedi. 

“VAN’DA GEÇEN SENEYLE BU SENE ARASINDA KONUT SATIŞLARINDA 3’TE 1 ORANINDA BİR DÜŞÜŞ VAR”

Van’da konut satışlarının düşmesi ile ilgili konuşan Özdek, “Van’da geçen seneyle bu sene arasında konut satışlarında 3’te 1 oranında bir düşüş var. Bu kayda değer bir gerilemedir. Ciddi bir gerilemedir. Bu gerileme ticaret olgusunun ne durumda olduğunu, emlak sektörüyle uğraşan insanların ne kadar dar boğaz içerisinde olduğunu göstermektedir. Bu tablo acı verici bir tablodur. Gönül isterdi ki Van gibi coğrafyası güzel bir il bu kadar dar gelirli insan olmasın. İnsanların artık konut alamaz duruma gelmesi bizi üzmektedir. Bu konuda bir an önce önemli adımlar atılmalıdır” diye aktardı. 

Van Genel 4

VAN’DA KİRA FİYATLARI DA UÇTU! 

Özdek, kentte kira fiyatlarının yüksek oluşuna değinerek, “Van her gün göç alan, her gün büyüyen bir il. Bu kadar tercih edilen bir ilde kiraların bu kadar yüksek olması insanları canından bezdirdi. Bu konuda çok fazla şikâyet alıyoruz. Van’da kira fiyatlarının her geçen gün artması insanları fakirliğe itiyor. İnsanlar bu sorunlardan dolayı psikolojik sorunlar yaşıyor. Barınma sorunu yaşamda büyük sorunlara neden oluyor. İnsanlar Van’da kira sorunundan dolayı sıkıntıdalar. Her gün bu konuda şikâyetler almaktayız. Van bu kadar sorunların yaşandığı, dar boğazlı insanların yaşadığı bir il olmamalıydı” diye konuştu. 

raw_van39daki-deprem-konutlarinin-teslimine-baslandi_958821974

BAŞKAN ÖZDEK: VAN’DA SATIN ALINAN KONUTLARIN YÜZDE 80’İNİN 2’NCİ EL

Van Çatak'ta eğitim öncesi önemli hazırlık! Van Çatak'ta eğitim öncesi önemli hazırlık!

Özdek, Van’da satın alınan konutların yüzde 80’inin 2’nci el olduğunu belirterek, “Van’da sıfır 3+1 evler 4 milyondan başlıyor çok yüksek fiyata konutlar var. 2’nci el konutlar ise 3 milyon 200 binden başlıyor 4 milyona kadar yükseliyor. Van’da yüzde 80 oranında 2’inci el konutlar satılmaktadır. Bu da küçümsenecek bir rakam değil. Van’da insanların sıfır konut alması adeta imkânsız hale geldi. Fiyatlar binanın yapısı, metrekaresi ve durumuyla ilişkili. Van şu an ekonomik anlamda kargaşa ili oldu. Ekonomik olarak insanlar ihtiyaçlarını alamaz duruma geldi. İnsanlar dar gelirli olduğu için bu yüksek fiyatlar herkesin canını sıkıyor. Fiyatların bir an önce aşağı çekilmesi lazım. Bu da mümkün değil çünkü konutların maliyeti çok yüksek. İnşaat kalemlerinin fiyatları çok yükseldi. Arsa fiyatları çok yüksek. Arsa ve inşaat kalemlerinin fiyatı yüksek olunca konut fiyatları da uçtu” ifadelerini kullandı. 

“VAN YENİ İMARINA KAVUŞUNCA BARINMA SORUNU ÇÖZÜLECEK”

Başkan Özdek, Van’ın yeni imara kavuşunca konut sorununun çözüme kavuşacağının altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı: “Herkesin barınma ihtiyacı var ama fiyatlar yüksek olduğundan kimse konut alamıyor. Bizler bunu birebir gördüğümüz için çok üzülüyoruz. Van yeni imarına kavuşunca, yeni arsalar Van’ın imarına dahil edilince o zaman Van’da konut fiyatlarında normalleşme olacaktır. Şu aşamaya baktığınızda problemler çok fazla. Gerek vatandaşlar gerekse de müteahhitler çok şikâyetçi. Bu sorunların bir an önce minimalize olması gerektiğini düşünüyorum. Problemler her gün büyümekte. Yetkililerin bunun için acilen birtakım eylem planlarını hayata geçirmesi lazım. Bu konuda ciddi adımlar atılmalıdır. Dar gelirli vatandaşı da düşünmek lazım.”  

Editör: Necmettin Dursun