VAN

Van’da konteyner kentten 13 yıllık acı manzaralar!

Van’da yüzyılın en büyük felaketi olarak adlandırılan 2011 depreminin üzerinden 13 yıl geçti. Aradan geçen 13 yılda Van depremin izlerini silse de depremin izlerini taşıyan yapılar ve hikayeler hiç bitmezken o acıyı unutturmayan yapılar arasında konteynerlerde yaşam mücadelesi veriyor.

Abone Ol

Van’da 2011 yılında meydana gelen yıkıcı iki büyük depremde 600’ün üstünde can gitti, binlerce insan yaralandı. O depremde binlerce bina yıkılırken, on binlercesi ise hasar aldı. Aradan geçen 13 yılda Van depremin izlerini silse de depremin izlerini taşıyan yapılar ve hikayeler hiç bitmedi. O acıyı unutturmayan yapılar arasında konteyner kentler de yer alıyor. Van’daki bir konteyner kentte birçok insan hala bu konteynerlerde yaşam mücadelesi veriyor.

"ONLARCA AİLE HALEN BURADA YAŞIYOR"

GazeteDuvar’dan Kadir Cesur, Van’da 13 yıllık konteyner kenti, bu konteynerde verilen yaşam mücadelesini ve orada yaşayan vatandaşların çilesini bir kez daha gündeme getirdi. Hala büyük bir yoksulluk yaşayan Tuşba ilçesinde kurulan Seyrantepe konteyner kentteki mağduriyeti gündeme getiren o haberde, “Yıllar içerisinde bu barınma alanları teker teker kaldırıldı ama Van’ın merkez ilçelerinden biri olan Tuşba’nın Seyrantepe mahallesindeki konteyner kent 13 yıldır olduğu yerde duruyor ve onlarca aile halen burada yaşıyor.” Denildi.

NÜFUS AZALACAĞINA ARTIYOR!

120 konteynerden oluşan bu alanda, geçtiğimiz yıl 72 aile yaşıyordu. Şimdi ise aile sayısı, neredeyse tüm konteynerleri dolduracak şekilde artmış durumda. Bir zamanlar buradan ayrılan aileler, yüksek kiraları karşılayamadıkları için geri dönmüş. Üstelik sadece onlar da değil. Evsiz kalan, sığınabileceği başka bir yeri ve maddi imkânı olmayanlar da son çare olarak buraya yerleşmiş. Deyim yerindeyse bu alan, ufak bir mahalleye dönüşmüş. Burada doğup büyüyenler olduğu gibi, son birkaç yıl içinde gelip yerleşenler de var.

KONTEYNER KENT MAĞDUR AİLELERLE DOLU

GazeteDuvar konteyner kentten farklı ailelerin mağduriyetini de dinledi. Kimi ayakkabı boyacısı kimi işi bile olmayan insanlardan oluşan büyük bir nüfusun mağduriyetinin dile getirildiği haberde bu bölgedeki çocukların okul okumakta sıkıntı çektiği, okula gidenlerin ciddi yoksulluk ve yoksunluklar yaşadığı ve uygun olmayan şartlarda ciddi sıkıntılar yaşandığı gibi hikayelere yer verildi. Vatandaşların çağrısına da yer verilen haberde, bir vatandaşın; “Yetkililer bizi de düşünsün. Bizi düşünürlerse, biz de diğer insanlar gibi yaşamayı severiz. Kimse bizi görmüyor, el uzatmıyor.” Şeklindeki cümleleri de paylaşıldı.