ŞEHRİVAN HABER: BÜŞRA TEKNAZ - CEYLAN KARA
Ekonomik kriz, hayat pahalılığının yanı sıra dar gelirli kesimin önemli bir sorunu da yüksek kira artışları oluyor. Türkiye’de olduğu gibi Van’da da konut kira fiyatları sorunu toplumsal bir krize dönüşürken, keyfi yapılan kira artışları da vatandaşların belini bükmeye devam ediyor. Denetimin olmaması kira fiyatlarını uçuşa geçirirken, kentin merkez ilçeleri dahil olmak üzere birçok ilçede de bütçeye uygun kiralık ev bulmak giderek zorlaşıyor. Son dönemlerde ise ev sahipleri tarafından getirilen memur şartı, memur statüsü taşımayan vatandaşları zor duruma sokarken, kira krizi de büyüyor. 2018 yılında kurda yaşanan atakla hareketlenmeye başlayan kira fiyatları gün geçtikçe derinleşmeye devam ederken, Şehrivan aracılığıyla kira fiyatlarına dikkat çeken vatandaşlar da denetimlerin şart olduğunu belirtti.  

KİRA FİYATLARI ARTIYOR, VATANDAŞ PERİŞAN!

Kira fiyatların ile ilgili Şehrivan’a konuşan vatandaşlardan İsa Eriş, “Herkes halinden memnun bir şikâyet yok. Artan zamlar hakkında kimseden ses çıkmıyor. Denetimler yapılmıyor. Herkes kafasına göre zam yapıyor. Devlet hiçbir kontrolde bulunmuyor. Sistem yok, böyle iş mi olur? Özelikle son yıllarda Van’da kira fiyatlarında da ciddi artışlar yaşandı. Ev sahibi kiracıyı düşünmeden keyfi bir zam yapıyor. Ev sahiplerinin gerekçeleri de her gün her ürüne gelen zamlar oluyor. Aslında hem ev sahibi hem de kiracı haklı ama bu duruma müdahale edilmesi gerekiyor. 500 TL’den 3 bin TL’ye çıkan kiralara denk geliyoruz. Çoğu zamanda birbirlerinden esinlenerek zamlar yapılıyor. Ülke genelinde bir sorun var ama Van’daki sorun daha büyük ve büyümeye de devam ediyor.” diye ekledi.

VATANDAŞ: EV SAHİPLERİ KENDİ KAFASINA GÖRE FİYAT BELİRLİYOR

Kira fiyatların giderek arttığına vurgu yapan vatandaşlardan Ahmet Saatçıoğlu, “Yalnız Van geneli değil. Türkiye genelinde bir sıkıntı var. Ekonomik krizden dolayı bazı iş yerleri ve ev sahipleri istedikleri fiyatı vatandaştan talep ediyorlar. Bu seferde mahkemelik oluyorlar. Hükümetin çıkarmış olduğu yüzde 25 kira oranı var ve buna uyan ev sahipleri de var uymayan da var. Buna uyanlar tarafından bir sıkıntı yok. Benim iş yeri sahibim çok iyi Allah ondan razı olsun. Tabii iyi insanlara denk gelmekte şans diyebilirim. Artık bu da kiracı ve ev sahibi arasındaki ilişkidir. Denetim maliyeyle hükümet tarafından yapılırsa o zaman yanlışı doğruyu bulabilirler. Haklı olarak vatandaşlarda serzeniş içerisindeler. Fazla kira vermek istemiyorlar, şikayette bulunuyorlar. Mülk sahibi 10 milyonluk daire alıyor ve kendi kafasına göre fiyat değişikliği yapıyor.” dedi.

“VATANDAŞLARIN VİCDANLI DAVRANMASI GEREKİYOR”

Kredi kartı kullanıcılarına 'para puan' uyarısı Kredi kartı kullanıcılarına 'para puan' uyarısı

Her gün yeni bir zamla uyandıklarını dile getiren vatandaşlardan Ertekin Ateş şöyle konuştu: “Her şey pahalılaşmış. Tüm ürünler bire bin olmuş durumda. Hayat şartları zaten pahalı, ev sahipleri 2 milyon verip bir daire alınca mecbur kirayı 5 bin olarak veriyorlar. Onların cephesinden baktığımızda aslında onların da haklı payları var ama insanın biraz vicdanlı olması gerekiyor. Benim de evim var, kiraya verdim, millet kirayı 8-10 bine çıkarmış durumda ama ben evimi halen 3 bin TL’ye kiraya veriyorum. Özellikle son yıllarda ciddi bir sorun haline gelen kira fiyatları artık denetlenmeli. İlgili kurum ve kuruşlar tarafından yeni bir yasa çıkartılıp keyfi artışlara müsaade edilmemelidir. Herkes bir taraftan bağırıp, çağırıyor ama hiçbir çözüm üretilmiyor. Bu durumda olan kiracılara ve kiralık ev arayanlara oluyor.”

VATANDAŞLARIN CANINA TAKETTİ!

Hayat pahalılığına değinen Cüneyt Utancık, “Herkes mağdur sadece kira fiyatları değil, hayat pahalı ev geçindirme, gıda fiyatlarındaki artış gibi birçok sorun artık herkesin ortak problemi oldu. Çalışma olanakları çok zorlaştı özellikle de ev sahiplerinin keyfi bir şekilde fahiş fiyat artırmaları vatandaşların ve bizim canımıza tak etti. Bir sisteme sahibiz ki denetim tamamen serbest bir hale geldi ve bunu da fırsat bilen bazı kiracılar kafasına göre fiyat biçmeye başladılar. Kira fiyatları günlük değişiyor, 5 bin TL’den 8 bin TL’ye bir günde çıkabiliyor. Asgari ücrete zam gelmesinden sonra her şey iki katı artmış durum. Artık kimse asgari ücreti bile beklemeden zam yapıyor. Van’da artık serbest piyasa hakim, kimin ne kadar fiyat biçeceği belli olmuyor.” İfadelerini kullandı.

VATANDAŞLARDAN YETKİLİLERE ÇAĞRI!

Hayat pahalılığın yanı sıra her gün gelen zamlara dikkat çeken Ferhat Dönmez, “Van’a gelen turistlerden dolayı kira fiyatları artmış durumda. İş imkânları da olmadığından insanlar çok mağdur, Van’da en kötü 1+1 evlerin kirası 6 bin veya 7 bin TL arasında değişiyor. Asgari ücrette 11 bin 500 TL bu para bizim masraflarımızı karşılayacak rakam değil. Her şeyin fiyatı bu kadar yükselmişken, nasıl geçimimizi sağlayacağız. Bunun yanı sıra elektrik, su, doğalgaz bu kadar pahalıyken, bizler bunun nasıl altından kalkacağız. Çok zor durumdayız yetkililerin bu durumu müdahale etmesi gerekiyor. Serbest piyasandan çıkıp, denetimlerin olacağı bir sistemin getirilmesi gerekiyor. Her gün ev sahipleri ve kiracılarla ilgili kavgalara şahit oluyoruz, ileri süreçlerde bu durum daha da kötü bir hale gelecek.” Dedi.

KİRALAR YÜZDE 100 ARTIŞ GÖSTERİYOR

Ev sahiplerinin keyiflerine göre zam yaptığını belirten Remzi Yaprak, “Kira fiyatlarına baktığımızda çok yüksek bize verilen asgari ücrette bunu karşılamıyor. Son gelen zamlardan sonrada geçinmekte zorlanıyoruz. Kira sözleşmeleri de geçerliliğini korumuyor ev sahipleri kendilerine göre fiyat belirliyorlar. Denetimler olmadığından 3 bin TL olan kira fiyatları şu an da 6 bin TL mecbur kabul ediyoruz. Bu konuda devlet yetkililerinden bu durum için müdahale etmeleri gerekir. Sonumuz hiç hayırlı gözükmüyor. Herkes bir dar boğazın içinde ve dar boğaz giderek daralıyor. ” Şeklinde konuştu.

Editör: Necmettin Dursun