GÜNCEL

Van’da işten çıkarılan işçiler meclis gündeminde!

Van’da yerel seçim sonrası büyükşehir ve İpekyolu Belediyesi’nde işten çıkarılan işçiler aylardır yeniden işe dönmeyi ve mağduriyetlerinin sona ermesini beklerken o işçiler bu kez de meclisteki görüşmelere konu oldu.

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER - Van'da işten çıkarılan yüzlerce işçi ile ilgili bir önemli gelişme daha yaşandı. Geçtiğimiz haftalarda mahkeme kararı ile haklı bulunan fakat işe dönme süreci başlamayan işçiler bu kez de mecliste konuşuldu.

Van’da Mart 2024 ayında yapılan seçimden sonra çoğunluğu İpekyolu Belediyesi’ndeki yüzlerce işçinin iş akti sonlandırıldı. Seçim sonrası işten çıkarılan işçiler o tarihten sonra yeniden işe dönmek için mücadele verirken belediye önünde kurulan çadırda eylemler başlattı. Van’a gelen bakanların, sendikacıların ve siyasilerin de destek verdiği işçiler hak mücadelesini sürdürürken geçtiğimiz aylarda da ülke gündemine taşınan işçilerin durumu bu kez de mecliste konuşuldu.

TÜRKOĞLU, VAN’DAKİ İŞTEN ÇIKARMALARI DİLE GETİRDİ

İyi Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu Van’da işten çıkarılan işçilerle ilgili yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bilindiği üzere Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde yerel seçimlerin hemen sonrasında yaşanan işçi kıyımı ile ilgili pek çok kez seslendim. Van’da işten çıkarılan 800 emekçi o günden bu yana 150 gündür eylemdedir. Lafa gelince emek mücadelesinde, işçi haklarında mangal kül bırakmayanların bu konuda nedense ağzını bıçak açmıyor. Van Büyükşehir, İpekyolu, Edremit ve Gevaş’ta 800’den fazla işçi ekmeğinden edildi. Bu hazin gerçek bütün gerçekliği ile ortada iken, bu çaresiz insanlar işsiz, güçsüz şekilde aç bırakılırken sendika işçiler adına açtığı davalarda bütün davaları kazandı. Tam 21 işçi işe iadeyi kazandı. Fakat beleyeler hemen iştirakleri aracılığı ile toplu sözleşmeyi yargıya taşıyarak süreci uzattı, işçileri yıldırma ve bıktırma üzerine süreci uzatmaya çalıştı.”

“PERSONEL FAZLALIĞI DEYİP YENİ ELEMAN İLANINA ÇIKTILAR”

“İşten çıkarılanların davaya kazanma ve işe iade süreçlerini uzatmak, işçileri yıldırmak ve yıpratmak istediler. Buradan bir kez daha vurgulayalım: Emek ve hak mücadelesi verenlerin büyükşehir ve İpekyolu başta olmak üzere bu planları boşa çıkaracaktır. Onlar da çok iyi biliyorlar, haklılar ve kazanacaklar. Bu arada belediyede personel fazlalığı var, maaş ödemeyecek duruma geleceğiz diyen belediye 168 kişi ilan açmış ilanı 1 saat tutmuş ve eleman alıyor.”

“BENDENSEN BAŞIM ÜSTÜNE, BENDEN DEĞİLSEN CANIN CEHENNEME”

“Bütçe ve işçi fazlalığını bahane edenler, hiç de vicdanı sızlamadan yeni işçi alımı yapmaya devam ettikleri de samimiyetsizliğin bir göstergesi. Meselenin özü şu, bendensen başım gözüm üstüne, benden değilsen canın cehenneme. Acı gerçek ete kemiğe büründü. Başka mahalledensen sana yol gözüktü. Sözün özü hak, hukuk, özgürlük diye çalım satanlar için de işçinin, emekçinin alın terinin savunucusuyuz diye kasım kasım kasılanlar için de takke düştü, kel göründü.”