Van Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu Belediyesi, Edremit Belediyesi, Tuşba Belediyesi, Gevaş Belediyeleri de yüzlerce işçiyi işten çıkarmıştı. Van’daki belediyelerden işten çıkarılan işçilerin eylemi 4 aydır sürdürüken mahkemeden işçilere sevindirici bir haber geldi.

Seçimden önce Van'daki belediyelerde işe alınan ve 31 Mart yerel seçimlerinden sonra iş akdi kıdem süreleri ve ekonomik sebepler gösterilerek feshedilen işçiler ile ilgili mahkeme yeni kararlar almaya devam ediyor.

MAHKEMENİN KARARI DİĞER İŞÇİLERE DE UMUT OLDU

Van’da oto sanayi sitesinde yangın! Van’da oto sanayi sitesinde yangın!

Geçtiğimiz ay işten çıkarılan E.Y. isimli personel belediyeye dava açarken Van 2. İş Mahkemesi, İpekyolu Belediyesi'nde iş akitleri feshedilerek işten çıkarılan işçiler ile ilgili emsal niteliğinde bir karara imza attı. Van 2. İş Mahkemesi, İpekyolu Belediyesi'nde iş akitleri feshedilerek işten çıkarılan işçiler ile ilgili emsal niteliğinde bir karara imza atarken işçinin işe geri dönüşüne ve işten çıkarılan işçiye ayrıca tazminat ödenmesine karar verdi.

MAHKEMEDEN İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLER HAKKINDA YENİ KARAR

Van'daki belediyelerde seçimden önce işe alınan ve 31 Mart yerel seçimlerinden sonra belediyenin ekonomik durumu sebep gösterilerek birçok kişi işten çıkarılmıştı. Van Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Belvan A.Ş ile Tuşba Belediyelrinde işten çıkarılan 21 işçi belediyeye dava açarken Van 2. İş Mahkemesi işçilerle ilgili önemli bir karar imza attı. Mahkeme, işten çıkarılan 21 işçinin işe geri dönüşüne ve işten çıkarılan işçiye ayrıca tazminat ödenmesine karar verdi.

“MÜCADELEMİZE İŞÇİLERİMİZLE BERABER SÜRDÜRECEĞİZ”

Hak-İş sendikası olarak işçilerin yanında olacaklarını belirten Hak-İş Sendikası Başkanı Fatih Akdeniz, “Van ilinde yaşanan işçi çıkarmaları maalesef 4’üncü ayını geride bıraktık. 4 aydır Hak-iş ve Hizmet-İş işçi sendikası olarak işten çıkarılan arkadaşlarımızın işlerine geri dönemleri için sendika olarak mücadelemize devam ediyoruz. Bu zaman zarfı içerisinde eylen çadırımız da sabah gelip akşama kadar nöbet tutuyoruz. Bununla beraber hukuku süreçlerimizde devam ediyor. Hukuki süreçlerimizi sendikamızın hukuk işleri başkanlığına bağlı avukatlarla yürütüyoruz. Avukatlarımız işten çıkarılan işçiler için büyük bir mücadele içindeler. Bizler Sendika olarak mücadelemize işçilerimizle beraber sürdüreceğiz. Bunun yanında İpekyolu belediyesinde çalışan arkadaşlarımıza mobing uygulanıyor. Yaklaşık 4 aydır hiçbir mesai arkadaşımızın mesai ücretleri ödenmiyor. Pazartesi günü okullar açılıyor. Bu insanların çocukları okula gidecek. Evlerine ekmek götüremeyen bu insanlar çocukların nasıl giderlerini karşılasınlar. Hak-iş olarak Van’daki işçilerin yanında olmaya devam edeceğiz.” İfadelerini Kullandı.

SARI: BÜGÜN İTİBARIYLA 21 İŞÇİMİZİN İŞE İADE DAVASI KAZANILMIŞTIR

Mahkeme davacıların işe iadesine ve buna bağlı olarak tazminata hükmedildiğini söyleyen Avukat Osman Sarı, “Van büyükşehir olmak üzere Van’ın birçok ilçesinde haksız ve hukuksuz şekilde sendikamız üyeleri işten çıkarılmıştır. Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın talimatları doğrultusunda sendikamız hukuk dairesi olarak ilk günden itibaren üyelerimizin yanında olduk ve işe iade davalarını açtık. Bugün itibariyle Van Büyükşehir bağlı BELVAN şirketinde işten çıkarılan 18 üyemizin, Tuşba belediyesine bağlı çalışan 3 üyemizin işe iade davası kazanılmıştır. Mahkemece fesihlerin geçersizliğine, davacıların işe iadesine ve buna bağlı olarak tazminata hükmedilmiştir. Dolayısıyla söz konusu işten çıkarmaların haksız olduğu kanıtlanmıştır. Yerel seçimler sonrası birçok belediyede haksız ve hukuksuz şekilde işten çıkarmalar olduğundan bugünkü kararların söz konusu davalara emsal olacağını düşünmekteyiz.” Dedi.

Muhabir: VEYSEL İZGİ