ŞEHRİVAN ÖZEL - Arşiv belgelerinde birbirinden ilginç haberlerin rastlandığı Van şehri ile ilgili paylaşılan bir gazete küpürü Van'da bir dönemler ortaya çıkan ilginç bir hastalığı yeniden hatırlattı.

Sık sık eski gazete kapakları ve küpürlerini paylaşan bir hesabın yeniden gündeme getirdiği bir gazete haberi Van ile ilgili bir alışkanlığı hatırlattı. Son Posta adlı gazetenin 31 Mayıs 1923 tarihli bir sayfasında "Memleket Haberleri" başlığı altında Van'daki haber yazma hastalığı adı altındaki bir hastalığa vurgu yapıldı.

'Şiir Yazmak Hastalığı', 'Van'da Yeni Bir Moda Çıktı, Herkes Durmadan Şiir Yazıyor' başlıklı haber ile yayınlanan haberin bir kısmında geçen şu ifadeler dikkat çekti:

Narin Güran cinayetinde şüpheli olmayan tek akrabasından kritik karar! Narin Güran cinayetinde şüpheli olmayan tek akrabasından kritik karar!

"Bu sene burada bahar ve yazın ilk modası, gençlerimizin şiir yazmak modasile başladrı. Bu şairlik modası bugün şehrimizde salgın bir haldedir ve memleketin her tarafını istila etmiş gibidir. Genç ve münnevverler, hatta yaşlılar bile boş vakitlerinde derhal kaleme sarılarak şiir yazıp nazım düzüyorlar. O kadar ki genç birbirine tesadüf ettiği zaman ilk sual olarak yeni bir şiir yazıp yazmadığını soruyorlar. Buna şiir hastalığı da diyebiliriz. Bu moda veya bu hastalık bir müddet daha devam ederse şehrimiz bir (şiir beldesi) olacaktır. Umumi yerlerde, hatta ticarethanelerde müşteriler ve dükkan sahipleri boş vakitlerini şiir yazmak ve şiir okumakla geçiriyorlar"

İŞTE O GAZETE

I M G 7022

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN