ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-AYDAN KAYHAN

Artan enflasyon ve maliyetler esnafı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Pandemiden sonra yüksek enflasyonla mücadele etmek zorunda kalan esnaflar zor günlerden geçiyor. Artan maliyetler karşısında dayanamayan çoğu esnaf iflas bayrağını çekiyor. İşsizliğin ve yoksulluğun had safhada olduğu Van’da da esnaf özellikle son yıllarda çok zor günlerden geçiyor. Kazandığı para günlük gıda masrafını karşılamaya yetmeyen Van esnafı, maliyetlerini karşılayamayınca kepenk kapatıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre, Van’da son 2 yılda 434, bu yılın Eylül ayında ise 11 yeri kapandı. Van’da kapanan iş yerlerinin yanı sıra artık kimse iş yeri de açmıyor. Öyle ki verilere göre, geçen yılın Eylül ayında kurulan sayısı 105 iken bu rakam bu yılın Eylül ayında 87’ye düştü.

VAN’DA ŞİRKET KURAN YOK, KAPATAN VAR!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Eylül ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. TOBB’un verilerine göre, Van’da Eylül ayında kapanan şirket sayısı 10, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı 1 olurken, kapanan kooperatif ise olmadı. Böylece Van’da Eylül ayında kapanan iş yeri sayısı (şirket+kooperatif+gerçek kişi ticari işletme) 11 oldu. Kapanan şirketlerin yanı sıra Van’da kurulan şirket sayısı da düşüyor. Öyle ki verilere göre, geçen yılın Eylül ayında kurulan (şirket+kooperatif+gerçek kişi ticari işletme) sayısı 105 iken bu rakam bu yılın Eylül ayında 87’ye düştü. 

VAN’DA ESNAFLAR ÇOK GÜNLERDEN GEÇİYOR!

Van'da hayata tutunan Kurt, doğaya dönmeye hazırlanıyor Van'da hayata tutunan Kurt, doğaya dönmeye hazırlanıyor

12 yıldır Van’da esnaflık yapan Ergül Bilici adlı vatandaş, dükkânlarını kapatmamak için direndiklerini dile getirerek, “Un fiyatları şu an en pahalı Van’da diye biliyorum. Van uzak olduğu için nakliye parası çok ekleniyor. Biz Vanlı esnaflar olarak bu durumdan mağdur oluyoruz. Un fiyatı şu an 550-750 TL. Şimdiye kadar yüzde 300 zam geldi. Bu durum da bizi ister istemez etkiliyor. 5 tane ekmek alan adam artık 2 tane ekmek alıyor. Böyle olunca bizim işlerimiz de düşüyor. Bu sefer küçültmeye gidiyoruz. Devletin biz esnaflara bazı imkânları sunmasını talep ediyoruz. Biz şu an burayı kapatmamak kendimizi zor tutuyoruz” diye konuştu. 

VAN’DA ESNAFLAR KEPENK KAPATMAMAK İÇİN DİRENİYOR…

25 yıldır Van’da esnaf olan Güner Coşkun adlı vatandaş, artan maliyetlerden dert yanarak, “Para kazanamıyoruz, giderler çok fazla. Etin fiyatı yüksek. Vatandaş alamıyor. Ben satamıyorum. Esnaf zor durumda. Ben tek değil piyasa geneli böyle durum. Alım gücü çok düştü. Eskiye oranla yüzde 60-70 fark vardır. Daha önceleri ciromuz azdı ama kazancımız çoktu. Şu an tam tersi. Piyasanın düzene girmesini talep ediyoruz. Denetim getirilmesi lazım. Fiyatlara baksınlar. Müşteriden fazla mı alıyoruz, eksik mi denetlesinler. Herkes kafasına göre bir fiyat belirlerse düzensizlik olur. Böyle giderse bir seneyi dolduramayız. Kepenk kapatmak zorunda kalırım” ifadelerini kullandı.

Editör: Necmettin Dursun