Van’da dün öğle saatlerinde art arda 5 deprem meydana geldi. Deprem kentte büyük bir paniğe neden olurken depremlerin 2011 yılındaki yıkıcı depremi üreten fayın üzerinde olması kentte yaşayanları daha da endişelendirdi. Depremler sonrası AFAD, deprem riski en az olan illeri sıralarken MTA da aktif diri fay hattı üzerinde yer alan ile ve ilçeleri açıkladı.
VAN, DEPREM RİSK HARİTASINDA HANGİ BÖLGEDE?
Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı gibi aktif fay hatlarıyla sismik açıdan hareketli bir bölgede yer alan ülkemizde, hemen hemen her gün yeni depremler meydana gelmeye devam ediyor. Son olarak Van’da art arda meydana gelen depremler sonrası MTA, Türkiye’deki diri fay hatlarını güncellemesiyle 45 ilde 5 ve üzeri deprem üretebilecek potansiyelde 485 diri fay hattı olduğunu açıkladı. Peki, Van, deprem risk haritasında hangi bölgede? İşte en az ve en çok risk taşıyan iller...
VAN’DAKİ AKTİF DİRİ FAY HATLARI
MTA’nın güncellenen diri fay hattı haritasına göre; Türkiye'de 45 il ve 110 ilçe diri fay hatları üzerinde yer alırken Van'da 5 ilçe aktif diri fay hattı üzerinde yer alıyor.
İşte MTA’nın güncellenen diri fay haritasında Van’daki diri fay hatları;
Van Fay Zonu: 2011 yılında 7,2’lik deprem üretti.
Tuşba: Yeniköşk Fay Hattı,
Başkale Fayı,
Saray Fay Zonu,
Erciş Fay Hattı
MTA DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İL VE İLÇELER
Adıyaman- Gölbaşı
Afyon- Çay, Dinar, Kızılören, Sandıklı
Ankara- Şereflikoçhisar
Antalya- Demre
Aydın- Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar
Balıkesir- Gönen, Manyaz
Batman-Kozluk
Düzce- Çilimli, Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı
Elazığ- Palu, Sivrice
Erzincan- Üzümlü
Eskişehir- İnönü
Antep - İslahiye
Hakkari- Şemdinli
Hatay- Erzin, Hassa, Kırıkhan, Payas
Isparta- Eğirdir, Senirkent, Uluborlu
İzmir- Kemalpaşa, Seferihisar, Tire
Kahramanmaraş- Nurhak, Türkoğlu
Kayseri- Talas, Yeşilhisar
Kırıkkale- Keskin
Kırşehir- Akpınar, Mucur
Kocaeli- Başiskele, Derince, Gölcük, Kartepe
Konya- Akşehir, Altınekin, Doğanhisar, Ilgın
Kütahya- Gediz, Simav
Malatya- Akçadağ
Manisa- Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Sarıgöl, Soma, Turgutlu
Mersin- Çamlıyayla, Mut
Muğla- Menteşe, Milas
Muş- Korkut, Varto
Niğde- Altunhisar, Bor
Osmaniye- Düziçi, Toprakkale
Sakarya- Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karapürçek, Sapanca
Urfa-Bozova
Siirt- Eruh
Şırnak- Beytüşşebap
Sivas- Altınyayla, Yıldızeli
Tokat- Niksar, Pazar, Reşadiye
Van- Çaldıran, Özalp
Yalova- Altınova, Çınarcık
DEPREM RİSKİNİN EN AZ OLDUĞU ŞEHİRLER
AFAD, Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nı baz alarak yaptığı çalışmalar sonucunda deprem riskinin en düşük olduğu şehirleri kamuoyuyla paylaştı. AFAD tarafından açıklanan deprem riski en az olan şehirler şunlar: Aksaray, Ankara, Antalya, Artvin, Bartın, Edirne, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Mardin, Nevşehir, Niğde, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Trabzon, Yozgat, Zonguldak.
BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
İşte fay hattı üzerindeki birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derecedeki riskli bölgeler: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
TÜRKİYE’DEKİ ÜÇ BÜYÜK FAY HATTI
MTA’nın güncellenen Türkiye deprem risk haritası fay hattına göre; Türkiye'de Kuzey, Doğu ve Batı Anadolu diye adlandırılan üç büyük fay hattı yer alıyor.
EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?
Bu gelişmenin ardından vatandaşlar, evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulamaya başladı. AFAD internet sitesinde yer alan Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması ile hangi bölgelerin deprem riski taşıdığı ve fay hattı geçen sokakların kontrol edilmesi mümkün. E-Devlet üzerinden AFAD’ın “Deprem Riski Sorgulama” hizmeti ile bölgenizdeki deprem tehlikesini öğrenebilirsiniz.