Her yıl belli dönemlerde grip salgını ve bulaşıcı hastalıklardan dolayı belli başlı dönemleri sıkıntılı geçiren Van’da grip mevsimi başladı. Kış mevsiminin yağışın az ama sert geçtiği kentte havaların soğumasıyla birlikte grip vakaları da artmaya başladı. Son bir ayda Van’daki hastanelere grip şikâyetiyle başvuranların sayısında artış yaşanırken, grip vakasıyla hastanelere başvuranlarda ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, eklem ağrısı gibi şikâyetler görülüyor. Soğuk havaların etkisiyle kapalı alanlarda geçirilen sürenin artması hastalığın yayılmasını kolaylaştırırken, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlar salgından en fazla etkilenen gruplar arasında yer alıyor. Van’daki salgınla ilgili Şehrivan’a konuşan Van-Hakkâri Tabip Odası Başkanı Ahmet Koç, vatandaşların dikkatli olması gerektiğini dile getirdi.
BAŞKAN KOÇ: VAN’DA GRİP VAKALARI CİDDİ BİR ARTIŞ GÖSTERDİ
Başkan Koç, Van’da grip vakalarının ciddi bir artış gösterdiği belirterek, “Son günlerde Van’da grip vakalarının ciddi bir artış gösterdiğini görmekteyiz. Van’da grip vakalarında belirgin bir artış söz konusu. Kış aylarının gelmesiyle birlikte mevsimsel grip vakalarında bir yoğunluk var. Mevsim değişikliği ve soğuk havaların gelmesiyle birlikte hastanelerde yoğun bir üst solunum enfeksiyonu, gribal enfeksiyonlar ortaya çıkmış durumda. Bunda kışın çok etkisi var. Özellikle aralık ayından bu yana vaka sayılarında artış var. Vatandaşlarımızın gerekli önlemleri alması şart” dedi.
RİSK ALTINDAKİLER İÇİN UYARI
Van’da salgın nedeniyle hastanelere gidenlerin sayısında artış olduğunu dile getiren Koç, “Van’da acillere, aile hekimliklerine bu şikâyetler dolayısıyla giden vatandaşlarımızın arttığını görüyoruz. Bunu bize ileten hekim arkadaşlarımız var. Onlardan aldığımız bilgiye göre halsizlik, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş, vücut ağrısı şikâyetiyle hastanelere gidenler var. Hastalık her yaşta görülüyor. Ama özellikle tansiyon, kalp hastası, şeker hastalığı, kemik erimesi gibi hastalığı olan yaşlıların öncelikle dikkat etmesi lazım. Gebelerin ve çocukların da ayrıca dikkat etmesi lazım. Yaşlıların kapalı alanlarda, toplu taşıma araçlarında, bir yerlere giderken mutlaka maske kullanmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
“SOĞUK HAVA VE KAPALI ALANLARDA VAKİT GEÇİRİLMESİ HASTALIĞIN YAYILMASINI HIZLANDIRIYOR”
Koç, salgının hava koşullarıyla bağlantılı olduğunu aktararak şunları söyledi: “Hastanelerde özellikle acil servislerde ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. Hem grip vakaları hem de diğer mevsimsel hastalıklar nedeniyle hastanelerimizde yoğunluk var. Van, coğrafi yapısı gereği uzun ve sert kışlara sahip bir bölgedir. Soğuk hava ve kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirilmesi, hastalığın yayılmasını hızlandırıyor. Salgın ve hava koşullarının birbiriyle bağlantılı olduğunu söyleyebiliriz. Ekonomik koşullar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf vatandaşların daha fazla risk altında olduğunu görüyoruz. Dengeli beslenme ve hijyen önlemlerine dikkat etmek bu nedenle hayati önemdedir.”
UZMAN İSİMLER MASKE, MESAFE VE TEMİZLİK KONUSUNDA UYARIYOR…
Hijyen kurallarına ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Koç, “Gripten korunmanın en etkili yolları arasında hijyen kurallarına dikkat etmek, dengeli beslenmek ve toplu alanlarda maske kullanmak geliyor. Ayrıca ellerin sık sık sabunla yıkanması, bağışıklığı destekleyici besinlerin tüketilmesi ve hasta olan kişilerden uzak durulması oldukça önemlidir. Yaşlılar, çocuklar, hamileler ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımız grip açısından en riskli gruplardır. Bu gruptaki vatandaşlarımızın kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durması gerekiyor” diye aktardı.
RİSK GRUPLARI DAHA DİKKATLİ OLMALI!
Yaşlı ve çocukların daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Koç, “Vatandaşlarımız hijyen kurallarına ekstra özen göstermelilerdir. Bol sıvı tüketip, bağışıklık sistemini destekleyen vitaminler açısından zengin besinler tüketmelilerdir. Ebeveynlerin çocuklarını kalabalık ortamlardan uzak tutması ve düzenli uyku, beslenme gibi konularda dikkatli olması gerekiyor. Yaşlı bireylerin de maske kullanımını ihmal etmemesi çok önemlidir” şeklinde konuştu.
“BİRLİKTE HAREKET EDERSEK BU SÜRECİ DAHA AZ HASARLA ATLATABİLİRİZ”
Koç, salgınla mücadele için alınması gereken tedbirleri dile getirerek, “Van halkına çağrımız şudur; grip basit bir hastalık gibi görünebilir ancak özellikle risk grubundaki vatandaşlar için çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Lütfen maske kullanımı, mesafe ve hijyen kurallarına uyalım. Kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için bu önlemleri almak zorundayız. Ayrıca hasta olan vatandaşlarımızın, diğer bireyleri riske atmamak adına kendilerini izole etmeleri de çok önemli. Birlikte hareket edersek bu süreci daha az hasarla atlatabiliriz” diye konuştu.