ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, Malatya kent merkezi, Doğanşehir ve Akçadağ ilçeleri ile kırsal mahallelerde büyük yıkıma yol açtı. Malatya’daki depremde çok sayıda vatandaş hayatını kaybederken, on binlerce bina hasar gördü. Yaşanan depremlerden sonra tüm Türkiye deprem bölgesi için kenetlenirken, bu kentlerden biri de Van oldu. 2011 yılında iki yıkıcı deprem yaşayan Van da depremin yaşandığı ilk günden itibaren deprem bölgesi için seferber oldu. Depremin hemen ardından yaraların hemen sarılması için koordinasyon valisi olarak görevlendirilen Van Valisi Ozan Balcı başkanlığında Van’dan Malatya’ya çalışmalar yürütüldü.
KARDEŞLİK KALICI DOSTLUĞA DÖNÜŞÜYOR
Van, Malatya’da hayatın normale dönmesi için hayatın her alanına dokunurken, bu dostluğun yıllarca sürmesi için çok önemli bir projeye imza atıldı. Van Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi ve Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Van’daki bir caddeye Malatya’nın, Malatya’daki bir caddeye de Van’ın adı verilecek. Kent figür ve simgelerinin de yer alacağı caddelerle ilgili son noktaya gelinirken, bu projenin fikir babası olan Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, projeyle ilgili bilgi verdi.
VAN’DA ‘MALATYA’, MALATYA’DA ‘VAN’ CADDESİ KURULACAK
Güner, Van’ın deprem zamanında Malatya’nın yanında olduğunu dile getirerek, “Malatya depreme hazırlıksız yakalandı. O zaman ki şartlara baktığımız zaman bütün evler yıkılmış, valilik binası hasar almış, herkes depremzede olmuştu. 400- 500 bin insan, eksi 20 dereceyi bulan şiddetli bir kar yağışı ve hava soğukluğu altında kendini sokakta buldu. İlk etapta bu insanların tahliye edilmesi planlandı. O aşamada da Malatya’ya Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ozan Balcı koordinatör vali olarak atandı. Depremden edindiği tecrübeleri burada uygulamaya başladı. Van’dan Malatya’ya berberinden tutun temizlik birimlerine kadar birçok kişi geldi. 2-3 ay devamlı olarak Vanlı ekipler durmadı, konteyner kurdu, çadırlar kurdu. Van o günkü koşullarda şehrin toparlanması için büyük bir çaba sarf etti” dedi.
VAN-MALATYA DOSTLUĞU İSMİ YAŞAYACAK
Van’da bir caddeye Malatya, Malatya’da bir caddeye Van adının verilmesinin nasıl geliştiğini aktaran Güner, “Biz de o günlerde İkram Kali ile bu dostluğun kalıcı olması için görüşüyorduk. Malatya’da bir Van Caddesi, Van’da da bir Malatya Caddesi yapılsın diye düşündük. Malatya’dakini Van Valiliği veya Büyükşehir Belediyesi yapsın, Van’daki figürlere de yer verilebilir. Malatya’da da aynı şekilde yapılabilir diye konuştuk. Her yıl 6 Şubat’ta depremin anılması için böyle bir şey düşündük. Bunu da Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a ifade ettik. O da memnuniyetle karşıladı. İkram Bey de Van Valisine iletmişti. Malatya şu an planlama aşamasında. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları çarşı merkezin ayağa kaldırılması konusunda yarından itibaren bir çarşı projesini hayata geçiriyorlar. Bununla birlikte Malatya da o caddeyi belirleme aşamasına geldi. Bunu belirleyince oraya Van Caddesi adını verecekler. Van’da da Malatya Caddesi olmasını istiyoruz. Buna da Vanlı arkadaşlar hazır olduklarını söylediler” ifadelerini kullandı.
“MALATYA BİR ELİNİ VAN’A BİR ELİNİ BALIKESİR’E UZATMIŞ OLACAK”
Güner, projede sona gelindiğini belirterek, “Bu aşama devam ediyor. Malatya-Van dostluğunu böyle caddelerle geleceğe taşımak istiyoruz. Bunun bir örneği Kahramanmaraş’ta Trabzon, Trabzon’da da Maraş Caddesi vardı. Malatya ile Van’ı da birleştirelim istedik. Bu aşama da bir de Balıkesir var. Balıkesir Batı’da yer alıyor. Van Doğu’da yer alıyor. Malatya’da tam ortada. Malatya iki elini uzatmış olacak; biri Van’a, biri Balıkesir’e. Bir dostluk köprüsü kuralım istedik. Olumlu da karşılanıyor. Dinleyenler de memnuniyetle karşıladıklarını söylüyorlar. Malatya’da da bu konu belli bir aşamaya geldi. Van kültürünü yansıtan figürlerin de caddede yer almasını istiyoruz. Van’daki Malatya caddesinde de Malatya figürlerinin olmasını istiyoruz. Böyle bir köprü olsun istiyoruz” diye aktardı.