Son dönemlerde yüksek fiyat artışları ile gündeme gelen, artışlar kaynaklı turizmin zor bir süreçten geçtiği kentte konaklama büyük bir problem olmaya devam ediyor. Turizmde yüksek otel fiyatlarının turistleri kaçırdığı kentte, konut fiyatlarında da durum otellerden farksız ilerliyor. Maliyetlerden dolayı inşaat sektörünün durma noktasına geldiği, ev fiyatlarının uçtuğu, kira fiyatlarının ise birkaç ayda bir yükseldiği kentte barınma en ciddi sorunlardan biri haline gelmeye başladı. Öte yandan Temmuz ayı itibariyle kira fiyatlarında uygulanan yüzde 25 sınırı kalkınca kentteki kira konusu yeniden tartışma konusu oldu.

Orhan Ozdek-2

YÜKSEK KİRALAR VAN’I OLUMSUZ ETKİLİYOR!

Van’da barınma sorunu büyümeye devam ederken, yüksek kira fiyatları da bu sorunun içinden çıkılmaz bir hal almasına neden oluyor. Kira fiyatlarında metropol şehirlerle yarışan Van’da 1+1 evlerin kira fiyatları 8 bin TL’den başlayıp 11 bin TL’ye kadar yükseliyor. Ülke genelinde yaklaşık iki yıldır uygulanan yüzde 25 zam sınırı, 1 Temmuz itibarıyla sona ererken, sınırın kalkmasıyla zam yapmak isteyen Vanlı ev sahiplerine de gün doğdu. Yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Emlaklar Derneği Başkanı Orhan Özdek, bu sınırın kalkmasıyla ev sahipleri ile kiracılar arasında anlaşmazlıkların arttığının altını çizerek, “Yüksek kiralar Van’ın gelişimine ket vuruyor” dedi.  

0x0-illere-gore-sayilari-belli-oldu-sosyal-konut-projesinde-yer-alan-is-yerlerinin-listesi-1663235500048

Van yeni döneme hazır! Van yeni döneme hazır!

ÖZDEK: VAN’DA KONUT YETERSİZLİĞİ VAR, KİRALIK EV BULUNAMIYOR!

Başkan Özdek, Van’da yaşanan kira sorununa değinerek, “Van’da ciddi anlamda kiralık ev sorunu yaşanmaktadır. Van’da kiralık evler bulunamamaktadır. Van bu kadar nüfusu kaldıramamaktadır. Çünkü Van sürekli başka illerden göç almaktadır. Kiraların yüksek oluşuyla karşı karşıya kaldığımız aşikârdır. Zaten Van’ın konut stokunda erime söz konusudur. Dolayısıyla bundan dolayı şu an Van’da ciddi anlamda konuta ihtiyaç var. Günde yüzlerce kişi kiralık evler için bizi arıyor. Maalesef kiralık ev bulamıyoruz, vatandaşlarımıza yardımcı olamıyoruz. Bu da bizi çok üzüyor. Vatandaşlarımızın bu kadar mağdur olmasını istemiyoruz. Biz Van’daki emlakçılar olarak vatandaşlarımıza yeterince katkıda bulunamıyoruz. Bu da bizi üzüyor” dedi. 

Van Genel 1 (1)

“VAN’DA YÜKSEK KİRALAR KENTİN GELİŞİMİNE KET VURUYOR”

Özdek, kira fiyatlarının yüksek oluşunun kentin gelişimine ket vurduğunun altını çizerek, “Van’da kira fiyatlarının yüksek oluşu Van’ın gelişimine ket vurmaktadır. Van kira fiyatları metropol şehirlerle yarışıyor. Fiyatlar neredeyse aynı. Kiraların bu kadar yüksek oluşu kabul edilemez bir durumdur. Yüksek fiyatlar göçe neden oluyor. Yüksek kira fiyatları Van’ı yaşanamaz bir hale getiriyor. Yüksek kiralar geçim sıkıntısı oluşturduğu için insanlar Van’da kalmak istemiyor. Bu defa çeşitli alternatifler aramak sorunda kalır. İnsanları bu çeşitli alternatiflere yönlendirmeyelim. Yaşanılır bir Van olsun. İnsanlarımız başka yerlere gitmesin. Bu da empati ve duyarlılıkla olacak” diye konuştu. 

raw_van39daki-deprem-konutlarinin-teslimine-baslandi_958821974

YÜZDE 25 SINIRI DA KALKINCA SORUN DAHA DA BÜYÜDÜ!

Yüzde 25 sınırının kalkmasıyla kira sorununun daha da büyüdüğünü belirten Özdek, “Van’da ciddi bir barınma kaosu var. Van’da 1+1 evlerin kira fiyatı 8-11 bin TL, 2+1 evlerin kira fiyatı 12-13 bin TL, 3+1 evlerin kira fiyatı 13-15 bin TL, 4+1 evlerin kira fiyatı 15-18 bin TL’dir. Vatandaşlarımız kiranın yanı sıra başka ödemeler de yapıyor. Dar gelirli bir vatandaş nasıl bu kadar ödemeye yetişecek? Yüzde 25 sınırı da kalkınca ev sahipleri keyfine münhasır ev kiralarını istedikleri şekilde yükseltebiliyorlar. Bu da piyasanın alt üst olmasına neden oluyor. İster istemez insanlarımız sıkıntılar yaşıyor. Günde bu konuyla ilgili sayısız şikâyet alıyoruz. Ev kiraları arttı diye. Van’da barınma sorunu içinden çıkılmaz bir hal aldı. Biz de maalesef yardım edemiyoruz. Çünkü kiralık ev yok. Olanlar da çok yüksek” ifadelerini kullandı. 

650x344-bddkdan-konut-kredisi-karari-2022-konut-kredileri-faiz-orani-dustu-mu-son-durum-ne-yeni-karar-nedir-1656052282529

ANLAŞMAZLIKLAR ARTTI!

Van’da kiracılar ile ev sahipleri arasında anlaşmazlıkların arttığını dile getiren Özdek, “Van’da yüzde 25 sınırı kalkınca kiracılar ile ev sahipleri arasında anlaşmazlıklar arttı. Şu an bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğumuzu ülkece bilmekteyiz. Bu ekonomik kriz barınma sorununa da neden oluyor. Bununla birlikte yaşamsal sorunlar da meydana gelmektedir. Birçok insan şu an hayatını idam ettirememektedir. Kiraların artması Van gibi nüfusu artan bir ili olumsuz etkilemektedir. Van’da bir insan normal fiyatlarda kiralık bir ev bulup geçimini sağlayamaz. Bu da üzüntü verici bir durum. Aynı memlekette yaşıyoruz. Kendi hemşehrilerimiz kiralık ev bulamıyor. Şu an binlerce insan bu durumda. Dışardan Van’a gelen insanlarda kira fiyatlarının yüksek oluşundan şikâyetçi” dedi. 

vandaki_konut_ve_kira_fiyatlari_ucuyor_h77690_5ff3f

BÖYLE BİR ZAMANDA, BU DURUM KABUL EDİLEBİLİR GİBİ DEĞİL!

Özdek, bir an önce önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: “İnsanlarımız bu kadar dar boğazlı iken kira fiyatlarının bu kadar yüksek olması kabul edilir değil. İnsanlarımız ekonomik sorunlar yaşamaktadır. Bu kabul edilemez bir durum. Bu vicdanlardan uzak bir durum. Ev sahiplerinin empati yapması lazım. Daha duyarlı olmaları lazım. Dar gelirliyi de düşünmek lazım. Dolayısıyla yetkililerin bir an önce barınma problemine çözüm bulması lazım. Bu önemli bir sorundur. Yetkililerin bu soruna daha da eğilmeleri ve çözüm odaklı çalışmaları gerekmektedir.”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL