ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL
Van’ın Başkale ilçesinde, 1989 yılında komşu ülke İran ile ticari ve ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla açılan fakat yaklaşık bir yıl olmadan kapanan Gelincik Sınır Kapısı ile ilgili önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Yaklaşık 35 yıldır kapalı durumda olan sınır kapısının yeniden açılması konusunda birkaç ay önce başlatılan süreçte önemli bir yol alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İranlı mevkidaşları ile görüşmesi, Türkiye-İran ticari ilişkileri kapsamında atılan adımlarla yeniden açılması süreci başlayan kapıda Ticaret Bakanlığı tarafından ilçede hazırlıklar başlamıştı. Van’a gelen heyet Gelincik bölgesinde arazi keşif ve kontrolü yapıp çalışmaların startını vermişti. O sürecin üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen çalışmalar hızla deva metti ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Sezai Uçarmak, beraberindeki heyetle Van’ın Başkale ilçesinde açılması planlanan Gelincik Sınır Kapısı bölgesinde incelemelerde bulundu.
İNCELEMELER VE BAŞKALE’NİN HEYECANLI BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR
Halihazırda İran ile tek kapısı olan Kapıköy ile ticaretini yürüten Van’ın ikinci kapısı ile ilgili heyecanı sürüyor. Aylar önce startı verilen kapının yeniden açılması çalışmaları sürerken Ticaret Bakanı Yardımcısı Sezai Uçarmak, beraberindeki heyetle Van’ın Başkale ilçesinde açılması planlanan Gelincik Sınır Kapısı bölgesinde incelemelerde bulundu. Başkale Kaymakamlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ile beraberindeki heyet ve Kaymakam Mustafa Çelik, sınır hattına gitti. 364 Nolu nihai hudut taşının bulunduğu Gelincik Sınır Kapısı yapılacak olan sınır hattında arazi keşif ve kontrolü konusunda incelemelerde bulunulup, istişare gerçekleştirildi” denildi.
İŞ İNSANI ERBAY: VAN’DA YENİ BİR SINIR KAPISININ AÇILMASI KENT AÇISINDAN ELZEMDİR
Bu gelişmelerle birlikte sınır kapısının açılmasıyla ilgili umutlar yeniden artarken DOĞUSİFED Başkanı Müslüm Erbay, Şehrivan’a yaptığı değerlendirmede kentin bu yöndeki heyecanını paylaştı. İş insanı Erbay, Van’da yeni bir sınır kapısının açılmasının elzem olduğunu dile getirdi. Erbay, sürece değinerek şunları söyledi: “İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin aylar önce Türkiye’yi ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından Gelincik Sınır Kapısı yeniden gündeme geldi. Cumhurbaşkanlarının yaptığı görüşmenin ardından Ticaret Bakanlığından 4 daire başkanı ve Başkale protokolü sınır kapısının açılacağı gelincik bölgesinde inceleme yaptı. Yine geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanı Yardımcısı Sezai Uçarmak, beraberindeki heyetle Başkale ilçesinde açılması planlanan Gelincik Sınır Kapısı bölgesinde incelemelerde bulundu. Heyet, 364 nolu nihai hudut taşının bulunduğu Gelincik Sınır Kapısı yapılacak olan sınır hattında arazi keşif ve kontrolü konusunda incelemelerde bulundu.”
“GELİNCİK VAN İÇİN ELZEMDİR”
Erbay, kapının önemine de değinirken; “Van’ın sınır kenti olması hasebiyle komşumuz İran’la ticari ilişkilerimiz bizim için çok önemlidir. Ticaret açısından çok önemlidir. İran’la 300 kilometre sınırı olan bir iliz. Ama sadece Kapıköy Sınır Kapımız var. Kapıköy Sınır Kapısı’ndan her ay on binlerce İranlı Van’a geliyor. Gelen turistler kentin ekonomisine katkı sağlıyor. Bir sınır kapısının bir kente nasıl katkısının olduğuna en yakın şahit olan kentiz. Bu yüzden Van’da yeni bir sınır kapısının açılması kent açısından elzemdir” dedi.
35 YILLIK RÜYA GERÇEKLEŞECEK
Gelincik Sınır Kapısı’na değinen Erbay, “Bu bağlamda en orta noktada bulunan sınır kapısı da Gelincik Sınır Kapısı’dır. İran’ın Salmas kentine açılmaktadır. Çok kestirme bir yoldur. İki tarafta da ciddi bir geniş bir araziye hükmeden bir noktadadır. Gelincik Sınır Kapısı 1989 yılında açılmış, 7-8 ay açık kaldıktan sonra güvenlik sorunundan dolayı tekrar kapandı. Malatya’dan, Erzurum’dan birçok insan gelir sınır kapısında ticaret yapardı. STM kapsamında ticaret yapardı. Sınır kapısı kapandı ve bir daha da açılmadı. Daha sonra insanlar kaçakçılık yaparak geçimini sağlamaya başladı. Bu da yasaklanınca bölgedeki insanlar suyu çekilmiş balık misali ortada kaldı” ifadelerini kullandı.
VAN’A KATKISI BÜYÜK OLACAK!
İlçedeki göçün arttığının altını çizen Erbay, “Sınır hattındaki ticaret de kesilince insanlarımız göç etmeye başladı. Başkale nüfusu o tarihlerden itibaren gittikçe azaldı. Sadece Başkale değil Özalp ilçesi de aynı şekilde göç vermeye başladı. Neden göç vermeye başladı bu ilçeler? Çünkü insanlar geçimini sağlayamadı. Tarım ve hayvancılık son yıllarda dip yaptı. Hayvancılık da gelişmeyince aksine her geçen gün daha da kötüye gidince bölge ciddi manada bir nüfus göçü verdi ve nüfusumuz artacağı yerde azaldı. Şu an Başkale’de korkutucu derecede bir nüfus azalması var. Nüfus göçünü sınır mahallelerdeki işsizliğe, yoksulluğa bağlayabiliriz. Dolayısıyla Gelincik Sınır Kapısı’nın açılması Başkale halkı için can suyu olacaktır. Sınır kapısının açılması çok önemlidir. Ciddi bir ekonomik rahatlama olacaktır. Esnafı kazanacak, şoförü kazanacak. Karşılıklı ticaret olacak. Bunun Van’a büyük bir katkısı olacak” diye konuştu.
BAŞKALE HALKI DA HEYECANLI
Sınır kapısı için bölge halkının beklentide olduğunu vurgulayan Erbay, “Biz yıllardır Gelincik Sınır Kapısı’nın açılması için mücadele ediyoruz. Bölge halkı ve Van’da sınır kapısının açılması için bir beklenti oluştu. İlk defa bu kadar yüksek bir beklenti içerisine girmiş bulunmaktayız. Bölge halkı bir an önce Gelincik Sınır Kapısı’nın açılmasını bekliyor. İran da bu sınır kapısının açılmasını bekliyor. Onlar bizden daha heyecanlı. Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak’ın oraya gelmesi, keşif yapması heyecan verici. Bölge halkı da bunu müjdeli haber olarak karşıladı. Bir sevinç kaynağı oldu. Altyapı çalışmalarının bir an önce hızlandırılması lazım. Sınır kapısının en kısa zamanda açılmasını talep ediyoruz” dedi.
“SINIR KAPISININ AÇILMASIYLA GÖÇ DE DURMUŞ OLUR”
Erbay, taleplerinin sınır kapısının bir an önce açılması olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Umuyor ve diliyoruz ki sınır kapısı bir an önce açılır. İnsanlarımız Batı’ya göç ediyor. Gönül isterdi ki insanlarımız burada iş bulabilsin ama maalesef kentte iş olanakları yok. Sınır kapısının açılmasıyla Başkale’deki göç de durmuş olur. Mevcut durum zaten biliniyor. Hükümet bu konunun üzerinde duruyor. Yol, bina vs. devletimiz için çok maliyetli şeyler olmaz. Bizim ülke olarak 3 ayda on binlerce yapı yapmış bir deneyimimiz var. Bir an önce talimat gelirse bunlar tamamlanır ve inşallah sonbahara girmeden bu kapının açılmasını talep ediyoruz.”