GÜNCEL

Van’da 2800 yıllık tarihi alanla ilgili önemli açıklama!

Van İl Kültür Müdürlüğü, Van’da tarihi alanın moloz doldurulması iddiası ile ilgili detaylı bir açıklama yaptı.

Abone Ol

İnşaat Yüksek Mühendisi Faruk Görünüş’ün geçtiğimiz günlerde paylaşımı ile gündeme gelen 2800 yıllık Urartular’dan kalma dikili taş, mezar odalar ve diğer eserlerle ilgili iddiaya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden açıklama geldi.

Tuşba İlçesi Kalecik TOKİ civarında bulunan Urartular’dan kalma dikili taşlar, mezar odaların da bulunduğu tarihi alana moloz döküldüğü görüntüler ve konuyla ilgili iddia gündeme bomba gibi düşmüştü. Civardan görüntüler paylaşarak konuya vurgu yapan İnşaat Yüksek Mühendisi Faruk Görünüş, sosyal medya üzerinden duruma tepki göstermişti. Birçok yayın organının gündeme aldığı konuyla ilgili yetkili kurumdan açıklama geldi.

ŞAHİN: KALECİK'DE TAHRİBAT SÖZ KONUSU DEĞİL

İddianın gündeme gelmesinin ardından konuyla ilgili araştırmalar başlatan Van İl Kültür Turizm Müdürlüğü, yapılan incelemelerin ardından il müdürü adına bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, konuyla ilgili olarak; “Van İli, Tuşba İlçesi, Kalecik Mahallesi’nde, Urartulara ait dikilitaşlar, taş halkalar ve ana kayaya oyulmuş oda mezarlar bulunmaktadır. Bu alanda Van Müzesi başkanlığında ve Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu’nun bilimsel sorumluluğunda, 2004–2007 yılları arasında arkeolojik kazı çalışmaları yürütülmüştür. Dikilitaşlar yaklaşık 39.30x40 m ölçülerinde kare bir alan içinde yer almaktadır. 2475 adetten oluşan dikilitaşlar (monolit), büyük bir özen ve matematiksel bir hesaplama ile 45x55 sıra düzeninde yaklaşık 0,50 m aralıkla yerleştirilmiştir. Taşların yükseklikleri 0,80 ile 1,30 m arasında değişmektedir. Yöresel kireçtaşından oluşan kabaca dikdörtgen prizma biçimindeki monolitler, Avrupa’daki pek çok megalitik anıtta olduğu gibi yerlerine hiç işlenmeden oturtulmuşlardır.” Denildi.

DİKİLİ TAŞLARLA BİRLİKTE, 25 ODA MEZAR BULUNUYOR

“Dikilitaşların hemen batısında, etrafı yumruk büyüklüğünde taşlarla çevrili ve pergelle çizilmişçesine düzgün, biri 13 m, biri 18 m, biri de 30 m çapında üç halka bulunmaktadır. Aynı yapıdaki dördüncü taş halka (40 m çapında) ise dikilitaşların yaklaşık 200 m batısında, nekropol (mezarlık) alanının hemen kuzeyindeki düzlükte yükselmektedir. Nekropol alanı, ana kayaya açılmış toplam 25 adet oda mezardan oluşmaktadır. Mezar odalarına çukur şeklindeki ön girişten açılan küçük bir kapı ile geçilmektedir. Oda içlerinde genelde sekiler ve nişler yer almaktadır.”

İNCELEME YAPILDI, TAHRİBAT BULUNMADI

Son olarak iddialarla ilgili olarak ise; “Son günlerde gerek yerel basında ve gerekse sosyal medya mercilerinde, bahsi geçen alanın tahrip edildiği bilgisi üzerine, Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Şahin’in talimatı üzerine, alan Van Müze Müdürlüğü uzmanlarınca alan incelenmiştir. Müze uzmanlarının yaptığı inceleme sonucunda, söz konusu alanda herhangi bir tahribatın olmadığıı anlaşılmıştır. Kamuoyunun bilgisine sunulur.”