Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü gibi büyük bir yatırım ve uygulayıcı kurumun bulunduğu Van’da ulaşım ve yol noktasında bu varlığa rağmen büyük krizler yaşanmaya devam ediyor. Nüfusu 1 buçuk milyona doğru ilerleyen kentte hala onlarca yıl öncenin planlaması ile açılan ve yapılan yollar ile idare edilirken kentte trafiğin kilidini çözecek yollar bir türlü açılamıyor. Yıllardır beklediği Çevre Yolu gibi diğer yatırım projelerinden istediğini alamayan Van, birisi 2012 birisi 2019 yılında yapılan köprülü kavşak dışında kente söz verilen hiçbir yeni proje gerçekleştirilmedi. 2018 yılından bu yana iki yeni kavşak sözünün yerine getirilmesine bekleyen Van’da, kurum bu gibi sıkıntıları çözmek yerine yeni hizmet binaları ve kendi kampüsüne yüzlerce milyonluk yatırım yapmayı tercih etti. Van’ın ulaşım sıkıntıları ise içinden çıkılmaz bir hal aldı.
VAN’IN TRAFİĞİ FELÇ
Son birkaç yıldır alarm veren kent trafiği son dönemlerde kentin yükünü kaldıramayacağını net bir şekilde göstermeye başladı. Gerek İpekyolu gibi şehir merkezin dışında kalıp yoğunluğu taşıyan gerekse de kent içi ulaşımı sağlayan yollarda günün her saatinde yaşanan tıkanıklar kenti yaşanmaz bir hale getirdi. Şehir içi ulaşımın kaosa dönüştüğü süreçte İpekyolu gibi caddeler de yükü kaldıramaz hale gelince, son dönemlerde Vanlılar bir kez daha köprülü kavşak ihtiyacını dile getirmeye başladı.
KOCA ŞEHRİN ÜÇ KAVŞAĞI VAR!
Büyükşehir statüsündeki kentlerin ulaşım rahatlığında en büyük yatırım olan köprülü kavşak projelerinde Van bir türlü istediğini alamadı. Son 20 yılda şüphesiz her dönemin sorunu olmasına rağmen kente sadece iki köprülü kavşak yapıldı. 2012 yılında İkinisan Kavşağı, 2019 yılında da Hastane Kavşağı, Eski Emniyet Kavşağı olmak üzere iki köprülü kavşağın yapıldığı kentte bu alanlarda büyük bir rahatlık sağlansa da devam gelmeyen çalışmalar bu alanların da yükü taşıyamamasına sebep oldu.
HEM KAVŞAK HEM IŞIK TRAFİĞİ TAM ANLAMIYLA KİLİTLİYOR
Sadece iki kavşağın bulunduğu ve Edremit ile Tuşba hattında uzanan caddede onlarca da ışık bulunurken hem kavşakların azlığı, trafiğin yoğunluğu ve trafik ışıklarının fazla olması nedeniyle kent adeta kilitleniyor. Daha önceleri işe gidiş ve geliş saatlerinde kapanan bulvar ve ışıklarda son dönemlerde günün her saatinde kuyruklar oluşuyor. Özellikle işe gidiş ve çıkış saatlerinde kuyruklar kilometrelerce uzanıyor. Bu sıkışıklık ise kentin yeni kavşak taleplerini tekrar tekrar gündeme getiriyor.
YILLAR ÖNCE MÜJDESİ VERİLDİ, MÜJDENİN ÖTESİNE GİDİLMEDİ
Kentin yıllar önce yaşadığı sorunla ilgili ilk adımlar 2018 yıllarında atıldı. Kentin en büyük sorunu olan konuyla ilgili Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı öncülüğnde girişimler başlatıldı ve dönemin Genel Sekreteri kent için yeni kavşak müjdeleri verdi. O dönem Karayolları Bölge Müdürlüğü ile toplantılar gerçekleştiren dönemin Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, “Şehrimizin trafik sorunlarını gündeme aldığımız ve çözüm ürettiğimiz bir zaman diliminde karayollarının kavşak ve köprü çalışmaları çok büyük hizmet olacaktır” diyerek iki yeni kavşağın sözünü vermişti. Buna rağmen bir proje yapılmazken 2020 yılında bu kez Van eski Valisi ve Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez aynı projelerin müjdesini paylaşmıştı.
2020 YILINDAKİ PROJELER DE KAĞIT ÜZERİNDE KALDI!
Dönemin Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez Eski Karayolları Kavşağı ile Otogar Kavşağının birleştirilerek üst geçit yapılacağını kamuoyuna açıklarken o projelerle ilgili şu sözlere yer vermişti; “Eski Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün olduğu ve yeni Emniyet Müdürlüğü binasının yapıldığı kavşak ile Özalp yol ayrımı, Otogar Kavşağı, birbirine bağlı tek kavşak olarak planlandı. Battı çıktı olmayacak, üstten geçecek şekilde projesi yapıldı, bakanlık tarafından da onaylandı, oda ödenek ve ihale aşamasında. Onu da güçlü bir müteahhide vererek yapım çalışması başlayacak. Yine, OSB Kavşağından Üniversiteye de bir giriş verilecek. İkinci kavşak ise Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nden sonra Erciş yolundan hastaneye girişi olacak. Kavşak düzenlemelerinin projesi yapıldı.”
VANLI ARTIK İSYAN EDİYOR
Trafik çilesinden dolayı her gün sosyal medyada onlarca vatandaş sıkışıklık görüntülerini paylaşıp krizin çözülmesi için çağrıda bulunuyor. Şehir içinde yaşanan tıkanıklığı ilgili kurumlar çözemezken anlık sıkışıklıkları vatandaşlar kendi imkanları ile çözmeye çalışıyor. Toplu taşıma araçları keyfi uygulamaları ile trafik çilesini ikiye katlarken yıllardır yapılan çağrılara rağmen minibüs ve otobüsçülerin yaşattığı büyük sorunlarla ilgili hiçbir adım atılmıyor. Sorunu çözeceği açıklanan Van Çevre Yolu için yeni bitiş tarihi 2025 olarak ilan edilirken, trafiğe takılıp kalan Van halkı acilen sorunun çözümü için yetkili isimlerden açıklama ve somut adımlar bekliyor.