Geçmiş yıllarda yapılan ve kentte önemli istihdam sağlayan fabrikalar yeninden hatırlandı. Van’da üretime büyük katkı sağlayan Van-Et, Van-Yün, Sümerbank, Kundura Fabrikası gibi devasa tesisler son zamanların en çok konuşulan konuları arasında yer almaya başladı. Vatandaşlar Van bir zamanların üretim üssü olurken son dönemler tüketimde ilk sıralarda yer almaya başladığını belirti. Kentte sanayi yatırımlarının artırılması ve eski fabrikaların tekrar kurulması için çağrıda bulunan Vanlılar, yeni fabrikaların kurulması ekonomik açıdan kalkınmayı hızlandıracağını söyledi.
VAN BİR DÖNEM ÜRETİYORDU!
Bir dönem Van’da yer alan birçok fabrikadan eser kalmadı. 2000’li yıların ardından teker teker kapanan fabrikalar sadece üretimi bitirmekle beraber işsizliği de beraberinde getirdi. Son dönemlerde zamların gündeme geldiği Van’da üretim fabrikalarının olmaması işsizliği de zirveye çıkardı.
MEVCUT FABRİKALAR YETERSİZ!
Mevcut fabrikaların yetersiz kaldığını belirten Özgür A. “Van Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan işletmelerin sayısı her geçen gün artsa da yatırımcılar için daha fazla teşvik ve destek sağlanması gerekiyor. Özellikle tarım ve hayvancılık alanına dayalı sanayinin geliştirilmesi, hem istihdam artması hem de bölgenin ekonomik gücünü artırabilir.” Dedi.
1980’Lİ YILLARDA İSTİDAMIN EN YÜKSEK OLDUĞU İLLER BAŞINDA VAN GELİYORDU!
Van’da bir zamanlar birçok fabrika olduğunu söyleyen Süleyman K. “Van’da bir dönem istihdam konusunda ilk iller arasında gelirken günümüzde bu sayı yok denecek kadar azaldı. Van depreminden önce birçok fabrika kapanırken geriye kalan fabrikalar ise deprem sonra kapatıldı. 1981 yılında Deri ve kundura fabrikası yanı sıra birçok fabrikanın adının hatırlandığı Van’da bu fabrikalar yeniden kurulması istihdam için büyük bir fırsat olacak” ifadelerini kullandı.
“VAN HALKININ DA UNUTMADIĞI O ÜRETİM ÜSLERİ EKONOMİK OLARAK ZOR GÜNLER YAŞANAN SÜREÇTE BİR KEZ DAHA GÜNDEM OLDU”
Pahalılıktan dert yanan 67 yaşındaki Mehmet D, “1980 yıllarında Van’da yer alan birçok fabrikadan eser kalmadı. Bir zamanlar kentte ardı ardın açılan ve hem istihdama hem de üretime katkı sağlayan fabrikaların sadece ismi hatırlanır oldu. 2000’li yılların ardından teker teker kapanırken fabrikalar sadece üretimi bitirmekle kalmayıp işsizliği de zirveye çıkardı. Şu sıralar yaşanan pahalılık ve gıda ürünlerindeki dengesizlik ile birlikte değerleri bir kez daha anlaşıldı. Van halkının da unutamadığı o üretim tesisleri ekonomik olarak zor günler yaşanan şu süreçte kapanan fabrikalar yeniden kurulması ekonomiye büyük katkı sunacak” şeklinde konuştu.
SINIR İL OLMA POTANSİYELİNİ KULLANAMIYORUZ!
Ticaretle uğraşan Burak Yılmazöz ise Van İran’a sınır olmasının potansiyelini kullanmadığını belirti. Yılmazöz, “Van, İran’a sınır olması ve İpekyolu’na bağlı olması dış ticarete önemli bir konuma sahiptir. Aynı zamanda tarım ve hayvancılık sektöründe de büyük bir potansiyele sahip. Sınır il olmamıza rağmen bunu tam anlamıyla kullanamıyoruz. Verilere baktığımda ihracatımız yerinde sayıyor. Bölge illere baktığımızda bizden iyi olan illerin olduğunu görüyoruz” dedi.