İran'ın İslam Devrim Muhafızları Ordusu, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Hamas'ın en üst düzey liderlerinden İsmail Haniye'nin Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan'ın göreve başlama törenine katılmak için bulunduğu başkent Tahran'da öldürüldüğünü açıkladı.

Olayın ardından Hamas'ın yaptığı bir açıklamada, Haniye'nin İsrail'in Tahran'da düzenlediği bir saldırıda öldürüldüğü doğrulandı.  Olay sonrası İran ile İsrail arasında tansiyonun yükselmesine sebep olurken Van’a komsu olan İran’ın olası savaş senaryosunda Van nasıl etkilenir? sorusu merak konusu oldu. Peki olası savaş senaryosunda Van nasıl etkilenir? İşte Van’ın etkileneceği 5 madde…

Vanlı gençten örnek hareket! Mutluluk dağıtıyor... Vanlı gençten örnek hareket! Mutluluk dağıtıyor...

1. FİZİKSEL GÜVENLİK VE ASKERİ HAREKETLİLİK:

İran’da oluşa bilecek çatışmalar, Van’da güvenlik endişelerini yaratır. Ülke ’de sınır güvenliğinin sağlanması için askeri harekâtlar yoğunlaşıp ve bu durum sivil yaşamı etkiler. Çatışmaların sınır bölgelerine yayılması, sivil altyapının zarar görmesine neden olur.

2. MÜLTECİ AKINI:

Savaş nedeniyle İran’dan kaçan mülteciler en yakın sınır komşusu konumunda olan Van’a sığınabilir. Bu durum, barınma, gıda ve sağlık hizmetleri gibi alanlarda yoğun bir talep oluşur. Ülke yönetimi ve yerel yönetimler, mülteci krizini çözmek için hızlı bir şekilde harekete geçmek zorunda kalacak.

3. EKONOMİK ETKİLER:

Van’ın ekonomisi, İran ile olan sınır ticareti ve turizme büyük ölçüde bağımlıdır. Savaş durumunda ticaret yollarının kapanması, ithalat ve ihracatta ciddi kesintilere yol açıp yerel esnaf ve işletmeler üzerinde olumsuz bir etki bırakacak.

4. SOSYAL VE PSİKOLOJİK ETKİLER:

Bölgedeki çatışmalar, Van halkı arasında endişe ve stresin artmasına neden olacak. Bu durum güvenlik kaygıları ve toplumsal huzursuzluklar, sosyal dinamikleri olumsuz etkileyecek.

5. LOJİSTİK VE İLETİŞİM:

Savaş durumu, ulaşım ve iletişim altyapısında aksamalara, nakliye ve lojistik hizmetlerinde yaşanacak kesintiler, günlük yaşamı ve ticari faaliyetleri olumsuz etkilenecek.

Muhabir: ZENÜN YEŞİL