ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL 

Van’da binlerce paket kaçak sigara ele geçirildi! Rakam dudak uçuklattı Van’da binlerce paket kaçak sigara ele geçirildi! Rakam dudak uçuklattı

Okullarda eğitim-öğretim yılının tamamlanması ve Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olarak açıklanması ardından ülke genelinde son dönemlerin en büyük hareketliliği yaşandı. Türkiye’nin dört bir yanında vatandaşlar memleketlerine akın etmek için yollara çıkarken Van Türkiye’de bayramda en çok ziyaret edilen 5 il arasına giren Van’a büyük bir akın gerçekleşirken otobüs firmaları yine en çok ek seferleri Van için bıraktı. Otobüs, uçak ve diğer ulaşım araçları ile Van’a büyük bir akın yaşansa da geçen bayram olduğu gibi Van bu bayram da turizm açısından istediğini alamadı. Vatandaşlar bayram için kente akın etse de tatil amacıyla Akdeniz ve Ege ile birlikte yine Güneydoğu illeri başı çekti. Güneydoğu illerinde yine turist ve ziyaret rekorları kırılırken Van’da ise son dönemlerin en durgun bayramı yaşandı. 

VAN’A GELEN ÇOK TURİST YOK!

Doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla cezbeden bir kent olan Van, Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi Kurban Bayramı’nda da beklediği turist yoğunluğunu yaşayamadı. Kurban Bayramı için uçak bileti satışlarında 81 il arasında 4’üncü sırada yer alan Van’da otellerin doluluk oranı yüzde 50’yi bile aşmazken, Van’a gelen turistlerin büyük çoğunluğunu yine İranlılar oluşturdu. Bayram tatilinde Van’dan Karadeniz ve Güneydoğu turlarına yoğun rağbet olurken, bu durum ‘Vanlı bile bayramda Van’da durmadı’ dedirtti. Van’ın bayramda yoğunluk yaşamaması ile ilgili Şehrivan’a konuşan tur rehberleri, turistin kente gelmemesinin en önemli nedeninin tanıtım ve ulaşım sorunu olduğunu söyledi. 

BAŞKAN UMAN, TANITIM EKSİKLİĞİNE VURGU YAPTI!

Van’ın bayramda turist çekememesi ile ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Şanlıurfa Rehberler Odası (ŞURO) Van Şubesi Başkanı Ebru Uman, Van’ın tanıtım eksikliğinin olduğuna dikkat çekerek, “Güneydoğu ile Doğu Anadolu Bölgesi’ni çok da kıyaslamamak lazım. Çünkü oradaki reklam ve tanıtım çalışması buradaki tanıtım çalışmaları asla karşılaştırılamaz. Biz insanları Van’da coğrafyaya, arkeolojiye, gastronomiye çekiyoruz ama bu konularda yeterince reklam yapılmıyor. Uğraşıyoruz, geniş çaplı çalışmalar yapmaya çalışıyoruz ama Van’ın yeterince reklamı olmadığı için insanlar buraya gelmiyor. Biz Van’da yaklaşık 40 rehberiz. Gelen turistleri en iyi şekilde ağırlamaya çok özen gösteriyoruz. Gelenler gittikten sonra yenilerini gönderiyor. Yalnız biz bunu yaparken çok zorlanıyoruz. Ama Güneydoğu Anadolu Bölgesi böyle değil. Onların her yerde reklamları yapılıyor” diye aktardı. 

“VAN TANITILMALI VE ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLMELİ”

Başkan Uman, tanıtım ve ulaşım sorunun çözüme kavuşması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Van’da son zamanlarda restoranlar, oteller, turistik amaçlı eğlence mekânları çok güzel bir ivme kazandı. Çok güzel şekilde ilerliyor. Herkes elinden geleni yapıyor. Van’ın insanları da turiste ilgi ve alaka gösteriyor. Biz bununla ilgili çalışmalar, görüşmeler yapıyoruz ama Van’ın ulaşım ve tanıtımı çok büyük problem. Tanıtıma ihtiyaç var. Uçuş seferlerinin arttırılması gerekir. Bölge illerin de ulaşım sorunlarının çözülmesi gerekir. Ulaşım kolaylığının sağlanması gerekiyor.” 

VAN’IN ULAŞIMI BÜYÜK ENGEL!

Van’ın ulaşım sorununun turizmin önünde büyük bir sorun olduğunu dile getiren Uman, “Tanıtımla beraber insanlar merak edip oralara gidiyorlar. Bir de ulaşım kolaylığı var. Ulaşım rahat olunca insanlar planlarını yaparken zorlanmıyor. Ama Van öyle değil. Van’da uçuş seferleri çok sıkıntılı. İzmir’den Van’a gelmek isteyen biri sadece SunExpress aracılığıyla direkt geliyor. İnsanlar bunun yerine Güneydoğu iyi fikir diyor. Turizm sadece tek bir olgudan oluşmaz. Biz bu işi yalnız paydaşlarımızla yürütebiliyoruz. Zincirin bir halkasında sıkıntı olunca sadece bayramda değil diğer günlerde de Van daha az rağbet görüyor. Yoksa Van’a gelen insanlar buranın havasını çok seviyor” dedi. 

PİŞKİN: VAN BAYRAMDA SADECE DIŞARDAN GELEN VANLIYI AĞIRLADI

Van’ın bayram tatilinde turizmde yaşadığı olumsuzluk ile ilgili Şehrivan’a konuşan Gagik Tour Yönetim Kurulu Başkanı ve profesyonel turist rehberi Engin Pişkin kentteki bayram yoğunluğu ve turist azlığı ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi; “Van’da bayramda tur acenteleri yaklaşık 10 otobüs Güneydoğu ve Karadeniz’e tur yaptı. 4 günlük süreçte. Mardinli, Diyarbakırlı, Urfalı bile şu an bu sıcaklarda kentlerinde duramazken turistler orayı tercih ediyor. Bu iller Kurban Bayramı tatilinde de akın akın turist çekti. Van’dan bile insanlar o illere tatile gitti. Van ise bayramda sadece dışardan gelen Vanlıyı ağırladı. Başka illere çalışmaya giden veya Van’dan göç edenler bayram tatilinde Van’a geldi. Onun haricinde Van turist çekemedi. Bizde bir kısır döngü var ve bu döngü sürekli sürüyor” ifadelerini kullandı. 

“KENTTE BU KADAR EKSİK VARKEN TABİİ Kİ TURİST GELMEZ!”

Van’ın bayram tatilinde turizmde yaşadığı olumsuzluk ile ilgili Şehrivan’a konuşan Gagik Tour Yönetim Kurulu Başkanı ve profesyonel turist rehberi Engin Pişkin kentin tanıtımının yapılmadığını dile getirerek, “Van’ın tanıtımı yapılmıyor. Van’da serinliğin olduğunu insanlar bilmiyor. 1980 ve 1990’lı yıllarda Van’da doğal plajlar vardı. İnsanların gidip denize girdiği plajlar vardı. Bugün Van’da halk plajı yok. Van’ın doğal güzelliklerinden bahsediyoruz. Van’ın muhteşem bir doğası var. 40 kişiyi denize girmek için Van’a getirip getirmek isteseniz bunların denize gireceği bir yer yok. Bunlar olmayınca insanlar buraya gelmek istemiyor. Van Gölü’nde bir dönem offshore yapıldı ve bu uluslararası bir etkinlikti. Üzerinden yıllar geçti. Daha iyi etkinliklerin olması gerekirken şu an neredeyse etkinlikler bitti. Bunlar bitince Van’a neden turist gelmiyor diyemezsiniz” dedi. 

“VATANDAŞ ULAŞIMDA SORUN YAŞAMAMAK ADINA VAN’A GELMİYOR”

Vatandaşların yaşanan ulaşım sorunundan dolayı da Van’a gelmediklerini dile getiren Pişkin, “Van’ın ulaşım sorunu her sene daha da büyüyor. Van Ferit Melen Havalimanı son yıllarda sürekli sefer sayılarının azlığı ve bilet fiyatlarının yüksek oluşuyla gündeme geliyor. Her yıl Van Ferit Melen Havalimanının kapanacağı ile ilgili haberler yapılıyor. Kapanacak olan veya sürekli bununla gündeme gelen havalimanı ile o bölgeye tur programı koyamazsınız. Elinizde bir olumsuzluk varsa bunu deneyimlemek istemezsiniz. Havalimanının kapanmayacağını açıklayan bir yetkili yok. Hal böyle olunca insanlar ulaşımda sorun yaşamamak adına başka illere gidiyor” dedi.

Editör: Necmettin Dursun