Doğal ve tarihi güzellikleri, zengin kültürü ile binlerce yılda onlarca medeniyete başkentlik yapan Van’da sürece katkı sunacak önemli yatırımlardan birisi de Vanlı bir iş insanı olan Bekir Kaya eliyle yapılıyor. 20 yıl önce Van’dan ayrılıp Avrupa’ya giden ve başarılı bir kariyer oluşturan iş insanı Kaya, kente büyük katkı sunacak bir turizm, kültür ve gastronomi merkezi kurdu. İnşaatı Edremit ilçesinde yapılan ‘Tariria’ adlı özel merkezde çalışmalar sona ererken Kaya, “Doğduğum topraklara borcum var” diyerek dünyaca ödüllü mimarlar ve ekipler ile yaparken bu önemli yatırımı da binlerce yıllık bir hikâyeden yola çıkarak oluşturdu. Kaya, 10 milyon dolarlık yatırım ile memleketine karşı büyük bir vefa örneği göstermiş oldu.

EDREMİT’TE DEV BİR KÜLTÜR VE GASTRONOMİ MERKEZİ İNŞA EDİLDİ

Son Dakika... AFAD duyurdu: Isparta'da deprem Son Dakika... AFAD duyurdu: Isparta'da deprem

Uzun bir süredir Edremit’te inşa edilen ve titizlik ile inşa edilen yatırımda sonra gelinirken iş insanı Bekir Kaya ve ekibi bir gastronomi merkezi olarak inşa edilen merkezde son dokunuşları yapmak üzere Van’da buluştu. Geçtiğimiz günlerde büyük bir ekip ile Van’a gelen ve merkezi inşa eden ekip başta olmak üzere büyük bir heyet ile Van’da da gezi düzenleyen iş insanı Bekir Kaya, burada yatırımı ile ilgili de bilgiler verdi. Marketing Türkiye’den Günseli Özen’e Van’da yaptığı büyük yatırımı anlatan Kaya, hem kendisi hem de yatırımı ile ilgili konuştu.

VAN’A BORCUM VAR DEDİ, 10 MİLYON DOLARLIK YATIRIM İLE MEMLEKETİNE DÖNDÜ

Yıllar önce eğitim almak için İngiltere’ye gittiğini anlatan ve Türkiye’ye babasının yaşadığı rahatsızlık dolayısıyla döndüğünü anlatan Vanlı iş insanı Bekir Kaya, Türkiye’ye dönüşünde memleketi Van’a bir vefa yatırımı olarak Tariria adındaki merkezi kurmanın da planlarını yaptığını ifade etti. Hem işini hem de hobisini bir araya getirdiği hayal yatırımını Van’da yapan Kaya bu süreçte dünyaca ünlü bir mimar olan Kay Ngee Tan ile çalışırken, Van’daki yatırımında hem modern hem de kentin geçmişinden izler taşıyan kadim izler taşıyan bir yatırımın temellerini attı. Özen’e konuşan Kaya, 10 dolarlık dev bir yatırımı Van’a yapma sebebini ise “Doğduğum topraklara borcum var” sözleri ile cevapladı.

“KEŞKE DAHA ÖNCE YAPSAYDIM”

Kaya, Van’daki yatırımı ile ilgili olarak ayrıca şu ifadelere yer verdi; “Babamı kaybettiğimizde binlerce Vanlı hemşerimiz cenazemizi kaldırdı, taziyeye geldi. Bu benim için farkındalık anıydı. Doğduğum topraklara yatırım yapmaya karar verdim. Bu yatırım hem kent için ekonomik değer hem de sosyal etki yaratmalıydı. Şimdilerde Tariria benim olduğu kadar her birisi kendi alanında yetkin insanların kendini gerçekleştirme projesi. Hayaller ortak olunca aldığınız yol da sınırsız oluyor. Tariria’nın bugün geriye dönüp geldiği yere baktığımda keşke daha önce kendi toprağıma yatırım yapsaydım diyorum.”

VAN’DA KURULAN TARİRİA NEDİR?

Öte yandan Mareketing Türkiye’nin derlediği haberde o yatırım ile ilgili olarak şu detaylar paylaşıldı; “Homage Hospitality çatısı altında hayata geçirilen ve kültür, sanat, gastronomi alanlarını kapsayan Tariria projesi, Van’ın zengin mirasını modern bir perspektifle yeniden canlandırmaya hazırlanıyor. Turizm, kültür ve gastronomi alanlarında yürüteceği faaliyetlerle bölgeyi ulusal ve uluslararası turizm destinasyonu kılmayı hedefleyen proje aynı zamanda sürdürülebilir, yerel kalkınmaya öncülük edecek yeni bir referans merkezi olarak konumlanıyor.”

BU MERKEZ ÇOK FARKLI!

Gastronomiden eğitime, sanattan mimariye geniş bir yelpazenin bir araya geldiği hibrit bir proje olarak dikkat çeken Tariria, aslında Van’ı bir çekim merkezi haline getirme vizyonu taşıyan, çok uluslu bir girişim. Tariria projesinin Kurucu Ortağı Bekir Kaya yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırım bütçesi bulunan, bu çok yönlü projeyle yöre gençlerine gastronomi eğitimi alma fırsatı sunarken, bir yıl içerisinde en iyi işveren olma hedefiyle bölge halkına istihdam sağlamayı planladıklarını söylüyor. Projeyle bölgede yapılacak ilklere imza atacaklarından bahseden Kaya, Tariria’nın ziyaretçilerine bölgenin gastronomik unsurlarını muhteşem manzaranın eşliğinde deneyimleme şansı verdiğini de ekliyor. Aynı zamanda Van’a modern sanatı taşıyan Tariria, bir kültür merkezi gibi konumlanarak bölgenin kültürel dokusuna değer katmayı hedefliyor.

TARİRİA’NIN HİKAYESİ 2800 YILLIK BİR EFSANEYE DAYANIYOR

Tariria projesi, ilhamını Van topraklarına özgü, 2800 yıllık bir aşk efsanesinden alıyor. Rivayete göre, Anadolu ve dünya su mühendisliğinin bir harikası olan, 51 kilometre uzunluğundaki Menua Sulama Kanalı, Kral Menua tarafından eşi Tariria’ya olan aşkını ölümsüzleştirmek için yaptırılmış. Kanal, 700-800 yılları arasında Urartu Krallığı’nın tatlı su ihtiyacını karşılamak ve Van Ovası’nı sulamak amacıyla kullanılmış. Günümüzde bazı bölümleri hala faaliyette olan su kanalının çevresi ise yapay teraslar oluşturularak asma bahçeleriyle donatılmış. Kral Menua, kanalın etrafındaki bahçeleri tasarlarken ise Dünyanın Yedi Harikası’ndan sayılan Babil’in Asma Bahçeleri’nden esinlenmiş. Adını da bu efsaneye borçlu olan Tariria projesinin alanı da tarihi kanalın bulunduğu, “uğurla ayak basılan yer” anlamına gelen Kadem-bastı mevkii olarak dikkat çekiyor.

HEM GASTRONOMİ HEM DE BİR KÜLTÜR MERKEZİ

Tariria projesinin en önemli özelliklerinden biri de bölgenin yerel kültür, tarih ve doğal güzelliklerini modern ve sürdürülebilir bir yaklaşımla bir araya getiren bir turizm destinasyonu olarak tasarlanmış olması. Proje, Van ve çevresine yeni bir soluk getirirken, bölgenin turizm, kültür ve gastronomi potansiyelinin en üst düzeyde kullanılmasını amaçlıyor. Sürdürülebilirlik bilinciyle planlanan Tariria’nın hedefleri arasında kadim kültürlerin zengin tarihine ev sahipliği yapan bu coğrafyanın doğal ortamını korumanın yanı sıra geçmişiyle geleceği arasında bir köprü kurmak ve unutulmaya yüz tutan kültürel değerlerini yeni nesillere aktarmak yer alıyor. Bu kapsamda hem çevresel hem de kültürel sürdürülebilirlik ilkelerini benimseyen Tariria, şehrin ve bölgenin ekolojik, ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümüne katkı sağlıyor.

HER DETAYI AYRI GÜZEL: BİR ÜTOPİK MERKEZ…

Tariria’nın çevresel sürdürülebilirlik ilkelerinin temelini sıfır karbon hedefi ve enerji verimliliği odaklı yaklaşımı oluşturuyor. Bu hedef ve yaklaşımının kilit unsuru ise projenin enerji ihtiyacını karşılamak üzere tasarlanan güneş enerjisi tarlası. Tariria’nın tükettiğinin iki katı yenilenebilir enerji üretebilme kapasitesine sahip olan güneş enerjisi tarlası ile yaklaşık 7-8 ay içerisinde merkezin tüm ihtiyacının sürdürülebilir enerjiden sağlanması planlanıyor.

AA-20220601-28041255-28041238-VANIN_YORESEL_YEMEKLERININ_TANITILDIGI_GASTRONOMI_FESTIVALI_BASLADI

VAN MUTAFI BU MERKEZ İLE DÜNYAYA TANITILACAK

Van mutfağının temel taşları olan ürünleri yaşatmayı ilke edinen Tariria, Van ve çevresinde, geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini teşvik eden Slow Food’a bağlı bir convivium (yerel topluluk) oluşturulmasını hedefliyor. Yerel üreticilerden gastronomi tutkunlarına birçok kesimin üye olacağı bu Slow Food birliği ile hem geleneksel gıdaların kullanımının yaygınlaştırılması hem de Tariria mutfağının ürünlerinin Van’da yetiştirilen ürünlerden elde edilmesi amaçlanıyor.

VAN’IN LEZZETLERİ BU MERKEZ SAYESİNDE ULUSLARARASI LEZZET KATALOĞUNA GİRECEK

Tariria için bir diğer önemli öncelik, Van’ın geleneksel ürünlerini, Slow Food tarafından oluşturulan Ark of Taste listesine kaydettirebilmek. Üretimi az olan yerel ürünlerinin tanıtımına ve korunmasına katkı sağlamak adına oluşturulan Uluslararası Lezzet Kataloğu niteliğindeki bu liste, ürünlerin detayları hakkındaki bilgilere tüm dünyadan erişim sağlanabilmesi, bölgesi dışında bulunamayacak ürünlerin bilinirliğinin arttırılması, yerel olanı teşvik edip bu anlamda farkındalık yaratılması ve bu ürünleri yetiştiren küçük üreticilere destek olunması açısından büyük önem taşıyor. Bölgenin kültürüne de odaklanan Tariria, aynı zamanda bölgenin dokusuyla iç içe geçen özel etkinliklere ev sahipliği yapmak üzere kurgulanmış bir mekân. Haftalar süren bu özel etkinliklerde, sanatçılar, müzisyenler ve sporcuların katkılarıyla Van’ın kültürel kalbinde iz bırakan deneyimler yaratılması tasarlanıyor.

Manşet Tari̇ri̇a Yatirim (2)

DÜNYACA ÜNLÜ MİMARIN DOKUNUŞLA EŞSİZ BİR MİMARİ ESER OLARAK TASARLANDI

Eşsiz mimari tasarımıyla dikkat çeken Tariria, tamamen camla kaplı ve kolonsuz çelik yapısıyla da ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor. Tariria binasının en önemli özelliği ise çevreye duyarlı bir yaklaşımla bir tane bile ağaç kesilmeden inşa edilmiş olması. Projenin mimari tasarımı, Homage Hospitality ve Kaya on Coast markalarıyla Tariria’nın ortağı, Kay Ngee Tan Architects’in Kurucusu, ödüllü mimar Kay Ngee Tan’ın imzasını taşıyor. Proje için “pavilion in the garden” ekolüne uygun bir dizayn hazırlayan Kay Ngee, Tariria’nın Van’ın tarihi ve kültürel zenginliğine bir saygı duruşu niteliği taşıdığının altını çiziyor.

F4F V Q U Fa Q A Ah Ux C

DÜNYA O İSMİ TANIYOR

Kay Ngee’ın Kurucusu olduğu Kay Ngee Tan Architects ise UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Singapur Botanik Bahçeleri’nin sekiz hektarlık Gallop Yolu Uzantısı’nda (Gallop Extension) gerçekleştirdikleri projeyle Singapur Mimarlar Birliği’nin (Singapore Institute of Architects) verdiği 2023 Yılın Tasarım ve Tasarımcısı Ödülü’nün almaya hak kazanan, ünlü bir mimarlık firması. Kay Ngee ayrıca Singapur’un tüm disiplinlerdeki tasarımcılara ve tasarım projelerine verdiği en büyük ödül olan, prestijli Başkanlık Tasarım Ödülü’ndeki Yılın Tasarımcısı Ödülü’nün (President’s Design Award 2023) de sahibi.

(MARKETİNG TÜRKİYE-ŞEHRİVAN HABER MERKEZİ)

Editör: Necmettin Dursun