Yükseköğretim Kurumları Sınavı için tercih dönemi geçtiğimiz günlerde başladı. Tercih süreci 2 Ağustos’ta sona erecekken üniversiteler de bu kapsamda tanıtım günleri düzenliyor. 42 yıllık geçmişiyle köklü üniversitelerden biri olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde de Tanıtım ve Tercih Günleri başladı. Tercih verecek öğrencilere Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin tanıtımı yapılırken; Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, Cem Seymen’in sunuculuğunu yaptığı CNN Türk TV’de yayınlanan “Tercih Zamanı” programına konuk olup üniversite ve başarıları hakkında bilgi verdi.

 

REKTÖR ŞEVLİ: HER ALANDA DÜNYAYLA REKABET EDEBİLEN NİTELİKLİ GENÇLER YETİŞTİRİYORUZ

Rektör Şevli, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi hakkında bilgi vererek, “Anadolu’daki üniversitelerde son yıllarda müthiş bir trend var. Türkiye’deki üniversiteler artık dünya üniversiteleri sıralamalarına girmeye başladı. Dünyayla rekabet eder hale geldiler. Oralarda bir veri var. Önceden o veriler çok sağlıklı girilmiyordu. Şimdi artık üniversiteler bunu takip ediyor. Çok nitelikli bilgi üretiliyor, araştırmalar yapılıyor ve bunları dünyanın meşhur sıralama endeksi var. 11 tane saygın sıralama kuruluşu var. Geçen gün URAP bir rapor yayınladı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 11 sıralamanın 7’sinde yer aldı. Dünyanın en genç üniversiteleri arasında ilk 500’deyiz. Van YYÜ güzel bir kampüs. Van YYÜ köklü bir üniversite. Van YYÜ bir dünya üniversitesi diyoruz. Her alanda dünyayla rekabet edebilen hem nitelikli gençler yetiştiriyoruz hem de bu gençlere yeni ufuklar kazandırıyoruz. Çok yönlü yetiştiriyoruz. Disiplinler arası bir yaklaşımla ufuk açıcı bir şekilde gençleri yetiştiriyoruz” dedi.

VAN YYÜ’DE ÖĞRENCİLER AKADEMİK DERSLERİN YANI SIRA KURSLARDA EĞİTİMLER DE GÖRÜYOR

Üniversitede derslere ek olarak kursların da verildiğini belirten Şevli, “Biz 30 yıl sonra hangi mesleğin popüler olacağını bilmiyoruz. Şu an trend olan meslekler bir süre sonra düşüşe geçiyor. Öğrenciler artık daha rahat olacağı, mutlu olacağı meslekler ediniyor. Mesela tıptan bir uzaklaşma seziyoruz. Bilgisayar, yazılım bunlar biraz daha yükselişte. Öğrencilerin disiplinler arası bir yaklaşımla yetiştirilmesi lazım. Yazılım Van, Bilişim Van projelerimizde eğitimler veriyoruz. Her fakülteden öğrencimiz var. Hangi mesleği yaparsanız yapın önemli olan teknoloji okur-yazarlığın ön plana çıkmasıdır. Dijital okur-yazarlığın üst seviyeye çıkması lazım. Öğrencimiz hangi fakültede okursa okusun onlara ilave birkaç aylık kurslarla eğitimler veriyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÜNİVERSİTEDE ÜST DÜZEY MATEMATİK VE BİLİŞİM DERSLERİ VERİLİYOR”

Van’da yetişmez denilen meyveyi üretti! Şimdi para sayıyor Van’da yetişmez denilen meyveyi üretti! Şimdi para sayıyor

Öğrencilere üst düzey bilişim ve matematik derslerinin verildiğini dil getiren Şevli, “Valimiz eğitime dost, eğitimi önceleyen bir vali. Bize destek oldu. Bizzat yürütücüsü olduğum “Bugünün bilimi, yarının teknolojisi Van Mat-Bil projesini” yaptık ve ortaokuldan itibaren öğrencilere üst düzey matematik ve bilgisayar eğitimi verdik. TÜİK en çok kazandıran mesleklerden Matematik Mühendisliğini yazdı. Bilişim teknolojilerinde matematik altyapısının çok güçlü olması lazım ki üretken olabilsin. Yeni bir keşif yapılabilsin. Matematik mühendisliğinde öğrenciler ciddi bir matematik ve yazılım eğitimi görüyorlar. Matematik öğrenen birisi kendi kendine öğrenebilme yeteneği de kazanıyor. Biz de Van YYÜ’de Matematik Bölümünü bilgisayar destekli yaptık ve çok ciddi bilgisayar dersleri koyduk. Bilgisayar Mühendisliği bölümüne de çok ciddi matematik dersleri koyduk” diye konuştu.

“VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ’NE GELEN ÖĞRENCİLER ÇOK DONANIMLI, NİTELİKLİ, KALİTELİ YETİŞECEK”

Şevli, öğrencilerin Van YYÜ’de akademik çalışma yapabileceğinin altını çizerek, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne gelen öğrenciler çok donanımlı, nitelikli, kaliteli yetişecek. Çünkü 2 bine yakın genç, nitelikli bir akademik kadromuz var. Öğrenci sadece derste akademik bilgi ile yetinmeyecek üniversitemizin araştırma, uygulama merkezinde uygulamalı araştırma, akademik çalışma yapma olanağına kavuşacak. Sosyalleşecek, doğayla iç içe modern binalarda, modern laboratuvarlarda eğitim görecek. Öğrencilerimizin işe girme şansı çok yüksek. Van, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden bir tanesi. Van Gölünün kıyısında müthiş bir üniversitemiz var. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bilim, araştırma Türkiye’nin araştırma üniversitesi adayı olan güçlü bir akademik kadrosuyla çok nitelikli, donanımlı ve fiziki altyapısı olan bir üniversite. Van misafir dostu bir şehir. Öğrencilerin tercihlerinin kendileri için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ