2019’da ortaya çıkan ve yıllarca devam eden Koronavirüs pandemisi den bu yana düşen sefer sayıları ile bilet fiyatlarının yüksek oluşuyla gündeme gelen Van Ferit Melen Havalimanı 2023’ü şaşırtıcı rakamlarla kapattı. Her ne kadar içerisinde sorunlar yaşansa da Van Ferit Melen Havalimanı’ndaki yolcu ve uçak trafiğinde artış yaşandı. Geçtiğimiz günlerde 3 ay boyunca kapalı olacağı haberiyle gündeme bomba gibi düşen Van Ferit Melen Havalimanı geçen yıl hem yolcu hem de uçak sayısını geçmiş yıllara göre büyük oranda arttırdı. Van Ferit Melen Havalimanı’ndaki bu gelişmeler ve son günlerde gündemden düşmeyen geçici kapanma tartışmaları sürerken Şehrivan’a konuşan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, havayolu ulaşımının önemine dikkat çekerek, “Van Ferit Melen Havalimanını gündemde tutmalıyız” dedi. 

VAN FERİT MELEN HAVALİMANINDA YOLCU SAYISI VE UÇAK TRAFİĞİ ARTTI AMA…

Şehrivan’ın, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünden derlediği bilgilere göre, 2022 yılında Van Ferit Melen Havalimanı’nda 1 milyon 311 bin 14 olan yolcu trafiği geçen sene artış göstererek 1 milyon 548 bin 327 oldu. 2023 yılında Van Ferit Melen Havalimanı’nı 1 milyon 545 bin 115 kişi iç hatlardan, 3 bin 212 kişi ise dış hatlardan kullandı. Verilere göre, Ocak-Aralık döneminde Van Ferit Melen Havalimanı’nı iç hatlardan kullanan kişi sayısı yüzde 18, dış hatlardan kullanan kişi sayısı ise yüzde 73 arttı. 

Havalimanı Manşet (2)

VAN FERİT MELEN HAVALİMANINDA UÇAK TRAFİĞİ 17 BİN 668 OLDU

Van Ferit Melen Havalimanı’nda geçen sene yolcu trafiğinin yanı sıra uçak trafiği de arttı. Sefer sayılarının azlığı ile sık sık gündeme gelen Van Ferit Melen Havalimanı’nda uçak trafiği 2022 yılına göre artış gösterdi. 2022 yılında Van Ferit Melen Havalimanı’nda 15 bin 572 olan yolcu trafiği 2023 yılında 17 bin 668’e yükseldi. Bu yolcu trafiğinin 17 bin 605’ini iç hatlar, 63’ünü ise dış hatlar oluşturdu. 

TİCARİ UÇAK SAYISI DA ARTTI…

Geçen sene Van Ferit Melen Havalimanı’nda ticari uçak sayısı da 2022 yılına göre artış gösterdi. Öyle ki 2022’de 7 bin 807 olan ticari uçak trafiği 2023 yılında 9 bin 40’a yükseldi. 2023 yılında Van Ferit Melen Havalimanı’nda ticari uçak trafiği 2022 yılına göre iç hatlardan yüzde 16, dış hatlardan ise yüzde 71 arttı. 

Meteorolojiden Van dahil 10 il için kar uyarısı! İşte kar yağışı uyarısı yapılan iller Meteorolojiden Van dahil 10 il için kar uyarısı! İşte kar yağışı uyarısı yapılan iller

“HAVAYOLU ULAŞIMI VAN İÇİN OLMAZSA OLMAZDIR”

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, havayolu ulaşımının Van için önemine dikkat çekerek, “Havayolu ulaşımı zamanla gelişmiş ve dünya genelinde yoğun ilgi gören ulaşım sistemi olmuştur. Türkiye bu sektörde söz sahibi olmuştur. Bu sektör, turizm için de son derece önemlidir. Mühim bir konudur. Van da turizm kenti olma yolunda emin adımlarla yürürken, turizmini olumlu anlamda etkileyecek sektörlerin başında havayolu ulaşımı gelmektedir. Havayolu ulaşımı Van için son derece mühim bir konudur. Çünkü Van’ın nüfusu 1 milyonu aşmıştır ve Van sürekli olarak bölge illerden göç almaktadır. Yerli turistlerin yanı sıra Van her yıl yüzbinlerce yabancı turiste de ev sahipliği yapmaktadır. Bu yüzden havayolu ulaşımı Van için olmazsa olmazdır” dedi. 

“METROPOL İLLERE GİDEN İNSANLAR BİZİM ÖDEDİĞİMİZ UÇAK BİLETİNİN YARISINI ÖDÜYOR”

Özgökçe, pandemiden önce Van Ferit Melen Havalimanında uçak seferlerinin fazla olduğunu dile getirerek, “2022 yılında pandemi devam ediyordu. O yüzden seyahat kısıtlamaları vardı. 2019’da yolcu sayısı da sefer sayısı da çok daha fazlaydı. Van’ın uçak sefer sayıları pandemiyle birlikte çok düştü. Günlük 23-24 olan uçak seferleri pandemiden sonra 10-11’e kadar düştü. Sefer sayılarımız çok düştü. Van’ın nüfusunun hızla artması, kentin göç alması, komşu ülkelerden gelen turistlerin Van üzerinden metropol şehirlere gitmesi gibi birçok etken var. Van Ferit Melen Havalimanı’nda uçak seferlerinin az olması nedeniyle arz-talep meselesi yüzünden bilet fiyatları da çok yüksek oluyor. Van’da uçak seferleri az olduğu için komşu illerle kıyaslama yaptığımızda yanı başımızdaki illerden metropol illere giden insanlar bizim ödediğimiz uçak biletinin yarısını ödüyor” ifadelerini kullandı. 

“UÇAKLARIMIZDA YER YOK”

Van’ın marka değerinin olmadığını belirten Özgökçe, “Sezonun en kötü ayları olmasına rağmen, turizm dilinde ölü sezon diyoruz bu sezona, uçaklarımızda yer yok. Van’daki bütün siyasi bileşenlerin, STK’ların, iş dünyasının, halkın bu konuda gerekli mercilerle görüşüp bunun hassasiyetinin iletilmesi lazım. Gördüğümüz kadarıyla kimse bu konuda emek sarf etmiyor ve herkes halinden çok memnun. Kimse bu konu için efor sarf etmiyor. Van’da imaj kalmadı. Van’ın bir marka değeri yok, bir karşılığı yok. Van varken, Kars, Batman mı vardı? Van bundan 25-30 sene önce Türkiye’nin sayılı bir kentiyken bugün koca bir harabe oldu” diye aktardı. 

THY-Bilet-uçak-bilet-696x406

“VAN FERİT MELEN HAVALİMANI’NI GÜNDEMDE TUTMALIYIZ”

Özgökçe, uçak sefer sayılarının arttırılması gerektiğini aktararak, “Kentin hali ortada. 30 yıl önce Van ilklerde yer alırken geçen gün GSYH’de 81’inci sırada yer aldı. Hakkari, Ağrı ve Van’dan nüfus olarak küçük olan kentler bile daha iyi sıralarda yer aldı. Van ile ilgili konuşacak bir şey kalmadı. Van’ın marka değeri bitti. Van’ı yeniden ayağa kaldırmak istiyorsak havayolu ulaşımında yaşanan sorunların bitmesi için çaba sarf edeceğiz. Van her anlamda gelişmek ve bilinmek istiyorsa uçak sefer sayısını arttırmalı. Bilet fiyatları da bu kadar yüksek olmamalı. Van Ferit Melen Havalimanı’nı gündemde tutmalıyız” dedi.

Muhabir: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ