ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ağustos ayı sıcaklık ve yağış raporu yayınlandı. 2023 yılı ağustos ayı alansal yağış raporlarını ve sıcaklıkları paylaşan Meteoroloji’ye göre Türkiye genelinde yağışlar uzun yıllar normali (1991-2021) ortalamasına göre yüzde 57, geçen yıl ağustos ayı yağışlarına göre yüzde 60 azaldı. Yağışlarda son yılların en düşük seviyelerinin görüldüğü süreçte Türkiye’nin birçok bölgesi şiddetli kuraklık haritasına girdi. Van ise Haziran-Temmuz ayında yer aldığı bu haritada yer alırken ağustos ayında ise bu bölgenin tamamen kıyısında yer aldı.

SICAKLIK ARTTI, YAĞIŞLAR DÜŞTÜ, TÜRKİYE BÜYÜK BİR KURAKLIĞIN ORTASINDA!

Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de iklim değişikliğinden dolayı kuraklık ve çölleşme yaşanıyor. Dünya nüfusunun büyük bir bölümünü ve geçim kaynağını tehdit eden kuraklık, Van’da da son 8 yıldır etkisini gösterdi. Türkiye’nin en az yeşile sahip 4’üncü ili olan Van’da kuraklık derinden hissedilip kent için alarm vermeye devam ediyor. Van’daki birçok sulak alanda özellikle son yıllarda çekilme yaşanırken, Van Gölü’nde de su seviyesi metrelerce azaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; Van’da Haziran-Ağustos döneminde yağışlar normaline göre düştü. Yaz mevsiminin 3 ayında da Van’da şiddetli kuraklık yaşanırken, kenti gelecek yıllarda bekleyen tehlikenin boyutu gözler önüne serildi. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, Van’ın büyük bir tehlikenin beklediğine dikkat çekerek, “Kuraklık Van’da ciddi bir sorun ve tehlikedir” dedi.

VAN’IN ÇEVRESİNDE DURUM KRİTİK…

Türkiye genelinde yağışlar sadece Van ve bölgede değil tüm bölgelerde düşerken, Van’ın yer aldığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise geçtiğimiz yıllara oranla az da olsa arttı. Buna rağmen illerin kuraklık haritasındaki durumu değişmezken yayınlanan haritaya göre Marmara Bölgesi, Karadeniz'in neredeyse tamamı, diğer bölgelerin de büyük kısmı için 'şiddetli kurak (acil durum)' olarak yer verildi. Ege’de sadece İzmir Aydın, Denizli, Muğla’nın, Akdeniz’de Antalya ve Mersin'in bir kısmının, Doğu’da ise Erzincan-Tunceli ile Muş, Bitlis, Van, Siirt ve çevrelerinin normal ve üzeri (risk yok) olarak görüldüğü haritada Van’ın çevresinin büyük bölümünde şiddetli kuraklık yaşadığı görüldü.

VAN 3 AYLIK KURAKLIK HARİTASINDA ŞİDDETLİ KURAKLIK YAŞAYAN İLLER ARASINDA YER ALDI

Öte yandan Meteoroloji’nin 3’er aylık sıcaklık ve yağışları dikkate alarak hazırladığı raporda ise Van’ın şiddetli kuraklık yaşayan iller arasında yer aldığı görüldü. Haziran-Temmuz-Ağustos ayını kapsayan 3 aylık kuraklık haritasında Türiye’nin büyük bölümü normal kategoride yer alırken yalnızca Van, Şırnak, Hakkâri gibi Doğu Anadolu illerinde ve Güneydoğu illerinin tamamında şiddetli kuraklık yaşandığı görüldü.

“KURAKLIK HAYATIMIZI 1’İNCİ DERECEDE ETKİLİYOR”

Bu araçları alanlar yarı yolda kalıyor! İşte sanayiden çıkmayan otomobiller Bu araçları alanlar yarı yolda kalıyor! İşte sanayiden çıkmayan otomobiller

Meteoroloji’nin açıkladığı raporlar üzerine konuşan, Van ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, kuraklığın olumsuz etkilerini dile getirerek, “Dünyada pek çok olumsuz olay yaşanıyor. Fakat dünyada en büyük felaket, en büyük sorun kuraklıktır. Kuraklık hayatı her anlamda tehdit ediyor. Bundan dolayı kuraklık ciddi bir sorundur. Kuraklığın olduğu yerde yaşam olmaz. Kuraklıkla birlikte su da bitme noktasına geliyor. Su olmayınca da hayat olmuyor. Sulak alanlarımız kuruyor. Kuraklık hayatımızı 1’inci derecede etkiliyor. Kuraklık olunca tarım, hayvancılık olmuyor. Kuraklık böylesine ciddi bir sorundur. Bu da yanlış uygulamalardan kaynaklanmaktadır. Geleceğimiz kuraklıktan dolayı iyi görünmüyor. Kuraklığı görmezden gelmemiz bizi felakete sürüklüyor” ifadelerini kullandı.

KALÇIK: VAN’DA KORKUTUCU ŞEKİLDE BİR KURAKLIK YAŞANIYOR

Kalçık, Van’da yaşanan kuraklığa değinerek şunları söyledi: “Türkiye’de olduğu gibi Van’da korkutucu şekilde bir kuraklık yaşanıyor. Van Gölü son yıllarda ciddi anlamda çekiliyor. Erciş’te Çelebibağ’da 4-5 kilometreden fazla su çekilmesi var. Van Gölü’nü besleyen bütün derelerin yüzde 80-85’i kurumuş. Geri kalanların da debileri düşmüş. Buralarda yaşayan bir sürü canlı var. Van Gölü Havzası sulak alandır. Sulak alanlarımız tahrip edildi. Bu bağlamda da ciddi bir sorun yaşanıyor. Ciddi bir felaket yaşanıyor. Hayati önem taşıyan sulak alanlarımız yok oldu. Böylesine önemli bir durumu yalnızca seyrediyor olmamız bizim felaketimiz olacak.”

“KURAKLIK VAN’DA CİDDİ BİR SORUN VE TEHLİKEDİR”

Kurakla ilgili hem vatandaşların hem de yetkililerin gerekli tedbirleri alması gerektiğini belirten Kalçık, “Başka bölgelerde yaşanan kuraklık belki onları çok etkilemiyor. Karadeniz’de, Akdeniz’de haftada bir kere de olsa yağmur yağıyor. Burada karasal iklim etkili olduğu için bu durum da bizi ciddi anlamda etkiliyor. Bütün canlılar bu kuraklıktan etkileniyor. Bunun önleminin alınması gerekiyor. Su politikalarımızın olması gerekiyor. Suyu israf etmememiz gerekiyor. Kuraklık devam ederse Vanlılar su bulamayacak. Hem küresel ısınmadan kaynaklı hem de yanlış su kullanımından dolayı ciddi bir felaket yaşıyoruz. Bu bağlamda özellikle kuraklık Van’da ciddi bir sorun ve tehlikedir. Herkesin bu konuda hassasiyet göstermesi lazım. Tarımın yapılmadığı, hayvancılığın yapılamadığı yerde hayat olmaz. Bu kadar hayati bir konudur. İnsanların bu konuda hassas olması gerekiyor. Bizi daha kötü günler bekliyor. Su hayattır, herkes suyuna sahip çıksın. Herkes bu hassasiyet içerisinde olmalıdır” diye konuştu.

Editör: Necmettin Dursun