HEDEP’in Van Milletvekilleri Pervin Buldan, Zülküf Uçar, Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Sinan Çiftyürek, Gülderen Varlı, Mahmut Dindar ve Bitlis Milletvekileri Semra Çağlar Gökalp ve Hüseyin Olan Van Gölü ve Havzasının Korunması Hakkında Kanun Teklifi sundu. Van Gölü hakkında detaylı bir rapor ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir teklif sunan 8 milletvekili kanun teklifini meclise sundu.

Van Gölü’nün karşı karşıya olduğu tehlikelere dikkat çeken Milletvekilleri, Van Gölü’ndeki çekilme, göle dökülen atıklar, dip çamuru temizliği gibi onlarca konuyu gündeme alarak hazırladığı gerekçede kentte göl için hazırlanan raporlara ve çalışmalara da atıfta bulunarak bilimsel veriler ışığında gölün karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekti. Koruma Kanunu için hem genel hem madde gerekçelerini sıralayan vekiller aynı zamanda TBMM’ya sunulan kanun teklifini de paylaştı:

İşte meclise sunulan o teklifin gerekçeleri ve tüm detayları:

GENEL GEREKÇE

Artan nüfus, küresel ısınma ve atık suyun yeterince arıtılmadan doğaya bırakılması gibi sebepler, su döngüsünde gözlemlenen azalmanın evrensel ölçekteki görünümlerdir. Sayılabilecek başkaca genel sebeplerin yanında hükümetlerin yanlış eko-politikaları ve sermaye döngüsünün doğaya kontrolsüz müdahalesi de  mevcut sonuca etki etmektedir. Tüm bu faktörler ve yerele ilişkin özel sebeplerin sonucunda son yıllarda korkutucu bir geri çekilmenin gözlemlendiği Van Gölü’nün yok olma tehlikesi altında olduğu görülmektedir. Öyle ki 3.755 km2’lik alanı ve 430 km’lik kıyı uzunluğuyla Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün hızla yok olabileceği ifade edilmektedir. Öte yandan Van Gölünün karşı karşıya bulunduğu tehlikeyi göstermesi bakımından, bölgedeki Akgöl, Değirmigöl, Sıhke Gölleri ile Zernek ve Koçkiri barajlarının kuraklık ve diğer etkenler nedeniyle kuruduğunu hatırlatmak gerekmektedir. Ayrıca yer yer 1000 metreyi aşan çekilmeyle beraber Van Gölü derinliklerinde bulunan mikrobiyalitlerin ilk defa yüzeye çıkması söz konusu tehlikenin başka bir göstergesidir.

Van ÇEVDER’in aktardığı verilere göre; havzada bulunan Çelebibağı Mahallesinde çekilme 5 kilometreyi bulmuştur. Gölün en önemli su kaynaklarından olan yüzü aşkın derenin %85’i tamamen kururken geri kalan dereler %80 oranında debi kaybına uğramıştır. Arıtılmadan deşarj edilen kanalizasyon atıkları sebebiyle gölde çok ciddi bir dip çamuru oluşmuştur. Dip çamuruna karşı yürütülen çalışmalar bilimsel yöntemlerle gerçekleştirilmemekte ve çoğunlukla geçici nitelikli olmaktadır.

Evrensel ve yerel pek çok sebebin yanında gölün ekosistemini bozan en büyük etken olarak ‘kirlilik’ faktörü gösterilmektedir. Van Gölü’nün kirlenmesinde; ilgisizlik, nüfus artışı, düzensiz yapılaşma, yetersiz kanalizasyon hizmeti, aşırı kömür tüketimi, evsel atıklar gibi etkenler özel sebepleri teşkil etmektedir. Nitekim Van Gölü kıyısında iki il, dokuz ilçe, 136 köy ve mahallede yaklaşık 1 milyon 200 bin insan yaşamaktadır. Bu yerleşim yerlerinin neredeyse tamamının kanalizasyon ve evsel atıkları doğrudan veya dolaylı olarak göle akıtılmaktadır.

Gazeteci Semra Demirelli 48 günlük yaşam mücadelesini kaybetti Gazeteci Semra Demirelli 48 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

Uzun bir süre boyunca Kıyı Kanunu ve Çevre Kanununun genel hükümleri kapsamında olan göl havzasında, özel yapılar ve çeşitli kamu kurumlarına ait hizmet binaları ile sosyal tesisler gibi pek çok yapı inşa edilmiştir.  Bu yapıların yarattığı kirliliğin yanında, göl havzasında faaliyetlerini yürüten beton tesisleri, çimento fabrikaları, taş ve kum ocaklarının, “Hafriyat Toprağı İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinin” ilgili hükümlerinin hilafına olacak şekilde asfalt, moloz ve diğer atıklarını göle boşaltmaları da ciddi bir kirlilik nedeni durumundadır.

Van Gölü sahiline en 150 metre uzaklıkta olması gereken çimento fabrikasının kıyı kanununa aykırı bir şekilde inşa edildiği, ve kurulduğu 1970’li yıllardan beri gölü kirletmeye devam ettiği, son

zamanlarda ise fabrika çevresinde ve fabrikaya yakın sahil bandında gözle görünür düzeyde

kirliliğin arttığı gözlemlenmektedir. Benzer bir kirletme sorunu da şeker fabrikasının olduğu bölgede yaşanmaktadır. 24 saat vardiyalı olarak çalışan fabrikalardan aralıklarla büyük toz dumanları yükselmektedir. İki fabrikanın da atıklarının periyodik olarak denetlenmesi, arıtma sistemlerinin bakım ve denetlemelerinin yapılması ve gölü kirletmeyecek şekilde işletilmesi için gerekli girişimlerin başlatılması gerekmektedir. Mevcut haliyle fabrikalardan çevreye pis kokuların yayıldığı, etraftaki yerleşim yerlerinin, bitki dokusunun fabrika kirliliğinden olumsuz etkilendiği bu durumun sadece çevresel ve ekolojik bir sorun değil aynı zamanda işçi sağlığı ve güvenliği açısından da önemli bir sorun olarak ele alınması gerektiği bilinmelidir.

Van Gölü sahili boyunca, Vali Yazlığı, Edremit Kaymakamlığı, Devlet Su İşleri Kampları, Karayolları Genel Müdürlüğü Kampı, Maliye Bakanlığı Kampı, Diyanet İşleri Kampı, Milli Eğitim Bakanlığı Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü, Kızılay Kampı, Vepsaş Elektrik Enerjisi Üretim Merkezleri ve Lojmanları, Çimento Fabrikası ve Çimento Fabrikası Kampı gibi onlarca kurum, kuruluş ve işletme kıyı kanununu ihlal etmektedir. Bu yapıların Van gölü havzasında kirliliğe yol açtığı, çöp ve atıkların arıtılmadan göle karıştığı bilinmektedir. Bu yapılara ilave olarak Ahlat ilçesindeki Saray’ın kıyı kanununu birçok açıdan ihlal ettiği yargı kararları ile açığa çıkmıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, kampüs ve lojmanları ile birlikte göle kirletici bir etki yapmaktadır.  Sadece Van’da değil Bitlis ve özellikle Tatvan tarafında da kanalizasyon atıkları, mezbaha işletmelerinin atıkları, polis kampı tesislerinin atıkları arıtılmadan göle karışmaktadır. Mevcut ve yapılmakta olan yapıların göle daha fazla zarar vermemesi için koruyucu ve önleyici bazı tedbirler derhal alınmalıdır.

Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan raporda; evsel ve endüstriyel atıkların herhangi bir arıtmaya tabi tutulmaması nedeniyle göle ulaştığı, göle akan dere yataklarından inşaat amaçlı kum ve çakıl çıkarılması sonucunda oluşan kum ve toprağın göle taşındığı, şehir merkezi ve ilçelerin atık sularının %80’inin arıtılmadan deşarj edilerek göle karıştığı ve kıyılarıyla birlikte bir ekosistem oluşturan gölün kenarında kıyıların tahrip edilerek insanların gölle ilişkilerinin kesildiği tespitleri yer almıştır. Yine Van ÇEV-DER tarafından 2022 yılının Şubat ayında yayımlanan raporda benzer tespitlere yer verilmiş olup Van Gölü havzasına günde 56 bin 400 ton metreküp kanalizasyon atığı akıtıldığı ifade edilmiştir. Aynı raporda, havzaya akan dere ve akarsular üzerinde kurulan HES’ler ve kışın yaygın bir şekilde kullanılan kömür de diğer kirletici faktörler olarak sıralanmıştır. Bahsi geçen raporlarda yenilenebilir enerji kullanımın teşvik edilmesi gerekliliğine vurgu yapılmıştır.

Van Gölünde görülen kirlilik, kuraklık ve çekilmenin ulaştığı vahim düzeye rağmen henüz somut bir adım atılmaması yaşanan endişeyi daha da artırmaktadır. 21.07.2022 tarih ve 4157995 sayılı Bakanlık Oluru ile onaylanarak 30.07.2022 tarih ve 31908 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan karar uyarınca Van Gölü, 3. derece Sit alanı niteliğinde Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescil edilmiştir. Ancak yapılaşmaya, endüstriyel ve tarımsal faaliyetlere ilişkin düzenleme içermeyen ve taş, toprak, kum alınmasına; kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden gibi ocakların açılmasına; toprak, cüruf, çöp, hafriyat, sanayi atığı ve benzeri malzemenin dökülmesine yasak getirmeyen bu statünün Van Gölü’nün mevcut sorunlarına çözüm olmasının mümkün olmayacağı ifade edilmektedir. Zira Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları, kesin korunacak hassas alanlarda ve nitelikli doğal koruma alanlarında izin verilen faaliyetlere ek olarak doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetlere, tarım ve hayvancılık amaçlı entegre tesislere, rüzgar ve güneş enerji santralleri ile turizm ve yerleşimlere izin verilen alanlardır. “Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmeliğe” dayanan 3. derece doğal sit alanı ilanı genel ve soyut nitelikli korumaya yöneliktir. Bu sebeple Van Gölü Havzasında görülen sorunların doğrudan çözümü olma niteliği taşımadığı ifade edilmelidir. Gerekçede uzunca bahsedilen soruların çözümü ancak somut çözüm olanakları içeren Van Gölü Havzasına ilişkin bir kanunla mümkündür.

Bünyesinde ihtiva ettiği endemik bir balık türü olan İnci Kefali ve içerdiği sazlıklarda yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Van Gölü’nün günümüzde karşı karşıya bulunduğu sorunlar bu canlı türleri için büyük bir risk yaratmaktadır.  Yapılan bilimsel çalışmalar Van Gölü sularının sodalı ve tuzlu olması nedeniyle besin zincirini çok kısa tuttuğunu ve bunun, sucul ekosistemin hassasiyetini arttırdığını göstermektedir. Dolayısıyla artan kirlilik gölün besin zincirinin herhangi bir düzeyini olumsuz yönde etkilediğinde bu zincirin diğer halkaları bundan çok daha hızlı ve telafisi imkansız bir şekilde etkilenecektir. Bu nedenle Van Gölü’nün ve havzasında bulunan sazlık ve sulak arazilerin biyolojik yapısı tamamen bozulmadan gerekli tedbirlerin derhal alınması gerekmektedir. Van gölü ve havzasındaki Erçek,  Süphan, Arin, Aygır, Batmış, Turna (Keşiş) ve Nemrut göllerinin de korunması ve etrafındaki kirliliğin önlenmesi gerekmektedir.

Anayasal düzenlemeler ve uluslararası hukuk metinleri doğal çevrenin korunması ve geliştirilmesi konularında devlete çok boyutlu yükümlülükler getirmektedir. Anayasa madde 43/2 “Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.” demektedir. Madde 56, "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir" demektedir. Madde 63 “Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır.” düzenlemesini ihtiva etmektedir. Öte yandan 23.05.1982 tarihinde uygun bulunan ‘Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi’ ve 07.10.2021 tarihinde uygun bulunarak yayımlanan ‘Paris Anlaşması’ ile birlikte doğanın korunmasına ilişkin yükümlülüklerin uluslararası çerçevesi çizilmiş ve doğal varlıkların korunması bakımından devlete çeşitli görevler yüklenmiştir.   

Özetle, on binlerce yıllık tarihiyle pek çok medeniyete tanıklık etmiş olan Van Gölünün korunması ve iyileştirilmesi kültürel, ekonomik, sosyal ve biyolojik gerekçelerle zorunluluk arz etmektedir. Bu nedenlerden dolayı Van Gölü Havzasında gittikçe artan kirlenmenin önüne geçilmesi, gölün doğal dengesinin, kültürel değerlerinin korunması ve iklim değişikliğinin bölgeye etkisinin azaltılması amacıyla, Anayasa ve Uluslararası Sözleşmeler de dikkate alınarak bu kanun teklifi hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1- Kanunun amacının Van Gölü ile etkilediği coğrafyada yer alan doğal varlıklar ile kültürel ve tarihi değerleri, canlı yaşamının ve biyoçeşitliliğin devamının sağlanması adına korumak ve geliştirmek, yapılacak işlem ve faaliyetleri düzenlemek, sürdürülebilir kullanımın sağlanması için havzadaki her türlü faaliyetin düzenlenmesini sağlamak ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görevlerini tespit etmek olduğu düzenlenmiştir.

Madde 2- Kanunun kapsamı, koruma altına alınacak alanların belirlenmesi, belirlenen alanların iyileştirme süreçlerinin başlaması, bu alanlara ilişkin yapılacak tasarruflarda her türlü izin, denetleme faaliyetlerinde temel ilkeler, uyulacak esaslar, alınacak önlemler, bu önlemleri almaya yetkili kurumlar ve bunlarla ilgili gerçek ve tüzel kişilerin görev ve sorumlulukları şeklinde belirlenmiştir.

Madde 3- Madde 4/1-a ile tanımlanan heyetin Van Gölü Koruma Planının hazırlanması sürecinde takip edeceği esaslar, koordinasyon içinde olacağı kurumlar ve planın hazırlanma süresi düzenlenmiştir. 

Madde 4- Tanımlar maddesidir.

Madde 5-  Kanunun uygulanmasında takip edilecek genel esaslar belirlenmiştir.

Madde 6- Van Gölü Havzası alanında inşa edilecek yapılar hakkında uygulanacak kanunlar sayılmış ve ilgili yönetmeliklere atıf yapılmış,  kıyı çizgisinden geri görünüm bölgesine uzanan alanda diğer kanunlarda öngörülen zorunlu sebepler dışında hiçbir yapı inşa edilemeyeceği düzenlenmiş ve Van Gölü Havzasının korunması, geliştirilmesi ve imar mevzuatının uygulanmasında bu hükmün esas alınacağı belirtilmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesinden önce yapılmış yapılar ile zorunlu sebeplerle inşa edilecek olan yapıların amaçlarına aykırı kullanılamayacağı, aksi halde Van Gölünü Koruma İdaresince yıktırılacağı düzenlenmiş ve mevcut yapılaşma biçiminin yarattığı zararların aşılması, olası risklerin ortadan kaldırılması amaçlanmıştır.

Madde 7-  Van Gölü Havzasını koruma altına almak amacıyla kurulması yasaklanan ticari işletmeler sayılmış, yasaklar kapsamında olmayan işletmelerin izin alarak kurulabileceği, denetim periyotları ve faaliyet süreleri düzenlenerek işletmelerden kaynaklı atıklar başta olmak üzere her türlü riskten Van Gölünün korunması amaçlanmıştır.

Madde 8-  Van Gölü Havzasına çöp, hurda ve atıklar bırakılamayacağı, engeller ve kazılar yapılamayacağı örnekleyici nitelikte sayım ile düzenlenmiş ve dolgu yapılacak alanların özel izne tabi olduğu belirtilmiştir.

Madde 9- Atık su arıtma tesislerinin kurulması, verimli çalıştırılması, denetim ve kontrolü ile Van Gölüne akıtılan atık su sorununa çözüm bulmak amaçlanmıştır. Anılan tesislerin işleyişine ilişkin idari yaptırım kararlarının uygulanmasında 2872 Sayılı kanun uyarınca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve ilgili idari sınırlarda yerel yönetimler yetkilendirilmiştir.

Madde 10- Sera gazı emisyonlarının azaltılması, atıkların değerlendirilmesi, çevrenin korunması amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi ve konut ısıtma faaliyetinde kullanılması için Van Gölünü Koruma İdaresinin bakanlık ve belediyelerle koordinasyon kurarak faaliyette bulunacağı düzenlenmiştir. 

Madde 11- Van Gölü havzasında mevcut yeşil alanların koruma altına alınarak geliştirilmesi, uygun alan ve ağaçların tespiti ile orman kazandırma faaliyetlerinin başlatılması ile uzun vadede hem yağış miktarını artırarak göl sularının dengelenmesini sağlamak hem de havzaya estetik bir görünüm kazandırmak amaçlanmıştır.

Madde 12- Van Gölünü Koruma İdare Heyeti ve Van Gölünü Koruma İdaresi Müdürlüğünün, Van Gölü Havzasında yerleşme ve yapılaşmanın planlanması ile imar uygulamalarının denetlenmesinde ilgili kurumların koordinasyonunu sağlamak üzere kurulduğu düzenlenmiştir.

Madde 13- Van Gölünü Koruma İdare Heyetini oluşturacak 19 üyenin hangi kurumlardan seçileceği düzenlenmiştir. Sekretarya görevinin Van Gölünü Koruma İdaresi Müdürlüğünce yürütüleceği belirtilmiştir. Toplantı periyotları, toplanma usulü ile karar alma ve çalışma esaslarına ilişkin düzenlemelere yer verilmiş ve Van Gölünü Koruma İdare Heyetinin görevleri sayılmıştır.

Madde 14- Van Gölünü Koruma İdaresi Müdürlüğünün kamu tüzel kişiliğini haiz bir kuruluş olarak organik bakımdan teşekkülü, üyeleri, birimleri düzenlenmiştir. Müdürün, müdür yardımcısının ve personelin sahip olması gereken vasıflar sayılmış ve atama usulü düzenlenmiştir. Atanacak meslek grupları sayılmış ve müdürlük bünyesinde görevli müdür, müdür yardımcıları ile diğer görevlilerin 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabi olduğu öngörülmüştür.

Madde ile son olarak müdürlüğün görevleri düzenlenmiştir.

Madde 15-Taban Alan Kat Sayısı yöntemi kullanılarak öngörünüm ve etkilenme alanlarında konut yapımının standartları belirtilmiştir.  İmar işlemlerinin onay makamı olarak Van Gölü İmar Müdürlüğünün kuruluşu öngörülmüştür.  Van Gölü Havzası için yapılan planların revize edilmesi sürecinde Van Gölü İdare Heyeti ile Van Büyükşehir Belediyesi ve Bitlis Belediyesinin görev ve yetkileri düzenlenmiş ve aralarında koordinasyon sağlanması amaçlanmıştır.

Madde 16- Van Gölü Havzası alanında yapıların inşa edilmesi sürecinde Van Gölü İmar Müdürlüğünce yapılacak denetimin, denetim esnasında kanuna aykırılıkların tespiti ve kaydı ile aykırılıklar üzerine yapılacak işlemlerin usul ve esası düzenlenmiş, ilgili belediye başkanlıkları ile Van Gölünü Koruma İdaresi Müdürlüğünün görevleri belirtilmiştir. 

Madde 17- Kullanma izni verilen yapıların Van Gölünü Koruma İdaresi Müdürlüğünce yapılacak denetimin, denetim esnasında kanuna aykırılıkların tespiti ve kaydı ile aykırılıklar üzerine yapılacak işlemlerin usul ve esası düzenlenmiş, imar mevzuatına aykırı olarak yapılan değişiklikler ile eklentilerin, kanunun 13 üncü maddesinde belirtilen esaslara göre Van Gölü İmar Müdürlüğünce yıktırılacağı belirtilmiştir.

 Kanunun dördüncü maddesinde tanımlanan heyet tarafından kullanılan yapıların denetim esasları ve denetim elemanlarının görev ve yetkileri ve ilgili diğer hususların yönetmelik ile düzenleneceği öngörülmüştür.

Madde 18- Yıkım kararı vermeye yetkili makamlar ve yıkım kararının usulü belirlenmiş ve yıktırılacak yapılar sayılmıştır.

Madde 19-  Van Gölünü Koruma İdaresi Müdürlüğü bütçesinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçesi içinde ayrı bir program ile düzenlenmesi öngörülmüştür. Bu madde ile yapılması gereken harcamaların doğrudan müdürlük kararı ile ivedilikle gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır.

Madde 20- Van Gölü İmar Müdürlüğünün gelirleri düzenlenmiştir.

Madde 21- Emlak vergisinden muaf tutulması öngörülen arsalar sayılmış ve olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

Madde 22- Belediyelerce belirlenen alanların dışında ateş yakmak, anız ya da bölgenin bitki örtüsünü yakmak; ruhsatsız inşaat yapmak veya inşaat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapı inşa etmek; imar mevzuatına ve bu kanuna aykırı ruhsat vermek, verilmesine müsaade etmek; kanunla verilen görevleri yapmamak veya bu görevleri belirtilen süre içinde yapmamak ve görevi kötüye kullanmak; tarihi ve doğal güzelliklerin yoğunlaştığı kıyı, sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde doğal yapıyı tahrip etmek veya niteliğini bozmak  suç olarak düzenlenmiş olup hapis cezası ve adli para cezası ile yaptırıma bağlanarak caydırıcı olması amaçlanmıştır.

Madde 23-  Van Gölü Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde hazırlanması ve Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi öngörülmüştür.

Geçici Madde 1- Kanunun öngördüğü kuruluş ve teşkilatlanma sürecinin tamamlanması beklenmeden faaliyetlerin doğrudan başlatılması için çeşitli önlemler öngörülmüştür. 

Madde 24- Yürürlük maddesidir.

Madde 25- Yürütme maddesidir.

Van Gölü ve Havzasının Korunması Hakkında Kanun Teklifi 

BİRİNCİ KISIM

BİRİNCİ BÖLÜM 

Amaç, Kapsam, Tanımlar

 Amaç

MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; Van Gölü ile etkilediği coğrafyada yer alan doğal varlıklar ile kültürel ve tarihi değerleri, canlı yaşamının ve biyo-çeşitliliğin devamının sağlanması adına korumak ve geliştirmek, yapılacak işlem ve faaliyetleri düzenlemek, sürdürülebilir kullanımın sağlanması için havzadaki her türlü faaliyetin düzenlenmesini sağlamak ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görevlerini tespit etmektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Kanun; Van Gölü ve etkilediği coğrafyada koruma altına alınacak alanların belirlenmesini, belirlenen alanların iyileştirme süreçlerinin başlamasını, bu alanlara ilişkin yapılacak tasarruflarda her türlü izin, denetleme faaliyetlerinde temel ilkeleri, uyulacak esasları, alınacak önlemleri, bu önlemleri almaya yetkili kurumları ve bunlarla ilgili gerçek ve tüzel kişilerin görev ve sorumluluklarına ilişkin esasları kapsar.

MADDE 3- (1) İşbu kanunun dördüncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde ifade edilen heyet tarafından Van Gölü Koruma Alanı’ndaki ekosistemi, tarihi ve kültürel değerleri koruyacak şekilde ilgili sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarından da görüş alınmak suretiyle Van Gölü Koruma Planı hazırlanır. Bu plan Kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren altı (6) ay içerisinde hazırlanır.

Tanımlar  

MADDE 4- (1) Bu Kanun kapsamında;

a) Van Gölü Havzası; Kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Van Büyükşehir Belediyesi, Bitlis Belediyesi’nin ikişer temsilcisinden müteşekkil olan heyet tarafından belirlenecek olan Van Gölü kıyı şeridi, öngörünüm bölgesi, geri görünüm bölgesi ve etkilenme bölgelerinden oluşan sınırlarını,

b) Öngörünüm Bölgesi: Van Gölü sahil şeridine bitişik olan alanı,

c) Geri Görünüm Bölgesi: Öngörünüm bölgesine bitişik olan alanı,

ç) Etkilenme Bölgesi: Öngörünüm ve Geri Görünüm bölgeleri dışında Çevre düzeni planında sahil şeridi, Öngörünüm ve Geri görünüm bölgelerinden etkilenen alanı,

d) Kıyı: 4/4/1990 tarihli ve 3621 sayılı Kıyı Kanununda tanımlanan kıyı alanını,

e) Sit: 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununda tanımlanan sit alanını,

f) Van Gölü’nü Koruma İdaresi: Bu Kanunda belirtilen görev ve yetkileri kullanan kamu kuruluşunu ifade eder.

İKİNCİ KISIM

Genel esaslar

MADDE 5- (1) Bu Kanunun uygulanmasında genel esaslar aşağıda belirtilmiştir:

a. Van Gölü Havzasında yer alan doğal güzellikler ile kültürel ve tarihi değerler muhafaza edilir; bu kanunun amaçlarına uygun olarak, doğal ve tarihi çevreye uyumu gözetilerek geliştirilir ve doğal yapı korunur.

Van Gölü Havzası'ndan yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. 


Van Gölü Havzası, canlı yaşamına ve doğal yapının devamlılığına zarar verilmediği sürece herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır.

d. Van Gölü havzasında yapılan ve yapılacak yapıların kullanım amacına bağlı olarak yapım koşulları bu kanunun amaç ve hükümlerine uygun olarak yönetmelikle düzenlenir. Bu yönetmelik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Van Büyükşehir Belediyesi ve Bitlis Belediyesi’nin tam imzasıyla yayımlanır.

e. Van gölü öngörünüm ve geri görünüm bölgesinde büyükbaş̧ ve küçükbaş̧ hayvancılık faaliyetleri yapılamaz. Mandıra ve mezbahalar kurulamaz.

ÜÇÜNCÜ KISIM

Yapılar, Yeşil Alanlar ve Yenilenebilir Enerji

 MADDE 6- (1) Van Gölü Havzası alanında yapılacak yapılar hakkında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve ilgili Yönetmeliklerin hükümleri uygulanır.

(2) Diğer kanunlarda düzenlenmiş bulunan zorunlu sebepler saklı kalmak kaydıyla kıyı çizgisinden geri görünüm bölgesine uzanan alanda doğal dokuya ve gölün devamlılığına zarar verebilecek hiçbir yapı inşa edilemez. Van Gölü Havzasının korunmasında, geliştirilmesinde ve imar mevzuatının uygulanmasında bu husus esas alınır.

(3) Mevcut yapılar ile zorunlu sebeplerle inşa edilecek olan yapılar amaçlarına aykırı olarak kullanılamaz, bu kanunlara aykırı olarak inşa edilen yapılar ile Van gölü havzasının doğal görünümünü bozan yapılar Van Gölü’nü Koruma İdaresince yıktırılır.

Ticari işletmeler

MADDE 7- (1) Van Gölü Havzasında maden işletmesi, kum, taş ocağı, kömür ve akaryakıt depo ve tesisleri kurulamaz. Bunlar dışındaki ticari işletmelerin kurulması ise Van Gölü’nü Koruma İdaresi’nden alınacak ve 6 ayda bir düzenli olarak kontrol edilmek üzere en fazla 5 yıl süreli özel izne tabidir.

Çöp, atık ve benzeri şeyler

MADDE 8- (1) Van Gölü Havzasına hurda gemi ve benzeri araçlar bırakılamaz.

(2) Van gölü kıyısında duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz.

(3) Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Kıyılara moloz, toprak, hafriyat, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıklar dökülemez.

(4) Van Gölü Sahilinde dolgu yapılamaz, dolgu yapılacak alan veya bölgeler özel izne tabidir.

Atık su arıtma tesisi

MADDE 9- (1) Van Gölü Havzasında bulunan belediyelerce atık su arıtma tesisi kurulur ve bu tesislerin etkin ve verimli bir şekilde çalıştırılması sağlanır. Atık su arıtma tesislerinin denetim ve kontrolü ile idari yaptırım kararlarının uygulanması 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve ilgili idari sınırlarda yetkili olan yerel yönetimler tarafından uygulanır.

Yenilenebilir Enerji

MADDE-10 (1) Kanunun 4. maddesi ile tanımlanan Vangölü’nü Koruma İdaresi; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Van Büyükşehir Belediyesi ve Bitlis Belediyesi arasında koordinasyon sağlayarak, sera gazı emisyonlarının azaltılması, atıkların değerlendirilmesi, çevrenin korunması amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi ve konut ısıtma faaliyetinde kullanılması için gerekli çalışmaların yapılması ve kullanımın yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaları gerçekleştirir. 

Yeşil Alan

MADDE 11- (1) İşbu kanunun üçüncü maddesinde ifade edilen  Van Gölü Koruma Planı ile muhafaza altına alınması gereken yeşil alanlar belirlenir. Bu yeşil alanlarda yer alan  kamu kurum ve kuruluşları veya özel mülkiyete ait koru, bostan, çayır, mesire yeri ve benzeri alanlar ile doğal dokuya uygun diğer bitki türleri koruma altına alınır ve geliştirilmesi için gerekli önlemler alınır.

(2) Koruma alanında yer alan ormanlık alanlar tespit edilerek muhafaza altına alınır ve geliştirilmesi için gerekli çalışmalar yapılır. Havzada ormanlaştırmaya uygun alanlar ile havzanın doğal yapısında yetiştirilmeye uygun ağaç türleri belirlenir ve ağaçlandırma yapılır.

DÖRDÜNCÜ KISIM

Organlar ve Uygulama Hükümleri

BİRİNCİ BÖLÜM

Organlar

Kuruluş

MADDE 12- (1) Van Gölü Havzasında yerleşme ve yapılaşmanın planlanması, imar uygulamalarının denetlenmesi ilgili kurumların koordinasyonunu sağlamak üzere Van Gölünü Koruma İdare Heyeti ve Van Gölünü Koruma İdaresi Müdürlüğü kurulmuştur.

Van Gölünü Koruma İdare Heyeti

MADDE 13 – (1)  Van Gölünü Koruma İdare Heyeti Başkanlığında, Van ve Bitlis illeri Van Gölü havzasında yer alan il ve ilçe Belediye Başkanları, Van Gölünü Koruma İdaresi Müdürü, Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu Başkanı, Van ve Bitlis İlleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürleri, Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek ilgili altı (6) bilim dalı öğretim üyesi olmak üzere on dokuz (19) üyeden oluşur. Gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri toplantılara çağrılabilir. Van Gölünü Koruma İdare Heyetinin sekretarya hizmeti Van Gölünü Koruma İdaresi Müdürlüğünce yapılır. Van Gölü İdare Heyeti ayda en az bir defa, Van Gölü İdare Heyeti Başkanlığı’nın çağrısı üzerine toplanır, çalışma ve karar alma esasları Van Gölü İdare Heyeti Başkanlığınca belirlenir.

(2) Van Gölünü Koruma İdare Heyetinin görevleri şunlardır:

a) Van Gölü Havzası İmar planını ve diğer ilgili planlarını görüşmek ve mütalaası ile birlikte işbu kanunun dördüncü maddesinde ifade edilen heyete sunmak.

b) Van Gölü Havzası kamu yatırımlarını planlamak ve işbu kanunun dördüncü maddesinde ifade edilen heyete sunmak

c) Van Gölü İdaresi Müdürlüğünün bütçesini görüşmek ve karara bağlamak,

ç) Bu Kanun hükümlerine göre tespit ve teklif edilen yıkım işlerini görüşmek ve karara bağlamak,

d) Van Gölü Havzası İmar Müdürlüğünce gündeme getirilen konuları görüşmek ve karara bağlamak,

e) Doğal dengenin korunmasının sağlanması, endemik türlerin korunmasının sağlanması Çevre Kanunu, Kıyı Kanunu ve İmar Kanunu kapsamında Van Gölü Havzasının korunması ile ilgili kararlar almak,

f) Van Gölünde bilinçsiz ve kaçak avlanmanın engellenmesini sağlamak ile bu konuda merkezi ve yerel yönetim organlarıyla işbirliği yapmak,

g) Çevre Kanunu ile ilgili yapılacak denetim çalışmaları sonuçlarını işbu kanunun dördüncü maddesinde ifade edilen heyete sunmak

ğ) Bu Kanunla verilen diğer görevleri yapmak.

Van Gölünü Koruma İdaresi Müdürlüğü

MADDE 14 – (1) Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı kamu tüzel kişiliğine sahip Van Gölü İdaresi Müdürlüğü; Van Gölü İdare Müdürü, en az iki müdür yardımcısı ile gerekli planlama, plan uygulama, yapı kontrol, idare ve destek birimlerinden oluşur. Van Gölü Alanında bu Kanunun amacına uygun olarak faaliyetlerin planlanmasından, koordinasyonundan ve uygulanmasından, Van Gölü Alanının genel görünüm ve estetiğinin ve tarihi ve doğal mimari özelliklerinin korunmasından birinci derecede sorumlu olan Van Gölü İdaresi Müdürü, en az lisans düzeyinde yükseköğrenim görmüş kişiler arasından, Van Valisinin teklifi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca atanır.

(2) Müdür Yardımcıları, Müdürde aranan şartları taşıyan kişiler arasından aynı usulle atanır. Diğer görevlilerin atanması genel hükümlere göre yapılır. Atanacak Meslek grupları; Çevre Mühendisi, Şehir Plancısı, İnşaat Mühendisi, Jeoloji Mühendisi, Makine Mühendisi, Harita Mühendisi, Elektrik Mühendisi, Maden Mühendisi, Ziraat Mühendisi, Biyolog, Kimyager, Avukat ve diğer teknik personeller ile İdari kadro personelleridir. Van Gölü İmar Müdürlüğünde görevli müdür ve yardımcıları ile diğer görevliler 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabidir.

(3) Van Gölü İmar Müdürlüğünün görevleri şunlardır:

a) Van Gölü imar planlarını ve Van gölü havzası bu Kanunun amacına uygun yatırımları ve ilgili diğer faaliyetleri düzenleyen imar uygulama programlarını ve ilgili diğer planları hazırlamak ve Van gölü Havzasında mevcut belediye başkanlıklarına sunmak.

b) Van Gölü İmar Müdürlüğünün bütçesini hazırlamak, Van Gölünü Koruma İdare Heyetine sunmak.

c) Van Gölü Alanında imar uygulamalarını, ruhsat ve izin işlemlerine onay vermek.

ç) Van Gölü Alanında yapılan ve yapılacak olan yapıları ve inşaatları kontrol etmek

d) İmar mevzuatına aykırı yapılar hakkında alınan yıkım kararlarını uygulamak.

e) Bu Kanunla verilen diğer görevleri yapmak.

f) Gerek görüldüğünde Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Kurulu ile bilgi alışverişinde bulunulması kurul görüşünün alınması gereken yerlerde görüşünün alınması,

İKİNCİ BÖLÜM

Uygulama Hükümleri

Yapılaşma

MADDE 15- (1) "Geri görünüm" bölgesinde Taban Alan Kat Sayısı (T.A.K.S.) azami %20 ve 2 katı (H = 12.50 m. irtifaı), "Etkilenme" bölgesinde ise gene Taban Alanı Kat Sayısı (T.A.K.S.) %25 ve 3 katı (H = 9.50 m. irtifaı) geçmemek şartı ile konut yapılabilir. Daha önce belediyeye bila bedel terk edilmiş veya edilecek olan alanlar bu hesaba dâhil edilir. Hesabat brüt alan üzerinden yapılır. İmar işlemleri ile ilgili iş ve işlemler Van Gölü İmar Müdürlüğü’nün onayına müteakip ilgili Belediye Başkanlığı tarafından gerekli izin ve ruhsatların verilmesine, ancak, kat alanı ve irtifa ne olursa olsun İmar Kanununun ilgili maddelerine göre yapı sahipleri ruhsat ve iskan alma mecburiyetinde olup, bu işlemler yalnızca ilgili Belediye Başkanlıklarınca avan ve tatbikat projelerine göre verilir. Gerekli görüldüğü takdirde "Van Gölü Havzası" için yapılan planların revize edilmesi "geri görünüm" ve "etkilenme" bölgelerinde Van ili için 3030 sayılı Kanuna göre, "sahil şeridi" ve "öngörünüm" bölgelerinde Van İli ve Bitlis İli sınırları dahil Belediye Başkanlıkları (Van gölü havzasın da bulunan belediyeler) ve Van Büyükşehir Belediyesince hazırlanarak Belediye Meclisinin kararı ve Belediye Başkanlarının teklifi ile "Van Gölü İdare Heyeti" onayı ile yürürlüğe girer. İlgili kamu kurum ve kuruluşları ile meslek kuruluşları, Büyük Şehir Belediye Başkanlığında bir ay süre ile ilan edilen "Sahil Şeridi" ve "Öngörünüm" bölgeleri ile ilgili planlara itiraz edebilir. Belediye Başkanlığı planı itirazları ile inceler ve görüşünü de ekleyerek Belediye Meclisine sunar.

Belediye Meclisi durumu bir ay içinde inceleyerek karara varır. Netice, Büyükşehir Belediye Başkanının sonrasında Van Gölü İmar Heyeti onayı ile kesinleşir. Plan değişiklikleri de aynı usule göre yapılır.

Yapıların denetimi

MADDE 16– (1) Van Gölü Alanındaki yapılar, kazı izni verildiği günden itibaren Van Gölü İmar Müdürlüğünce inşaat ruhsatına ve eklerine ve bu Kanunla ve 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu'nda esaslara göre denetlenir. Van Gölü İmar Müdürlüğü, denetleme sırasında inşaat ruhsatına ve eklerine ve bu Kanunla belirlenen imar mevzuatına aykırılıkları bir tutanakla tespit eder. Tutanak tanziminde mal sahibi veya müteahhit veya fenni mesulün bulunması esastır. Bunların bulunmamaları halinde inşaatta çalışan herhangi bir kişinin bulunması da yeterlidir. Terk edilmiş bir inşaatta tutanak, Van Gölü İmar Müdürlüğünce görevlendirilecek asgari üç görevli tarafından tanzim edilir. İnşaat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırılığı tespit edilen yapılar için, tutanak tanzimi ile birlikte inşaat mühürlenir. Yapının mühürlendiğini belirten belge ve levhalar yapının muhtelif cephelerine asılır. Bu suretle durum mal sahibine veya müteahhide veya fenni mesule tebliğ edilmiş sayılır. Tanzim edilen tutanak ve yapının mühürlendiğini belirten belge, bir kroki ile birlikte derhal Van Gölü İdare Müdürlüğüne ve ilgili belediye başkanlığına gönderilir. Yapı sahibi veya müteahhit inşaat ruhsatı ve eklerini denetlemeye hazır bir şekilde inşaat mahallinde bulundurmakla yükümlüdürler. Denetleme usulleri, yapıların denetiminde kabul edilebilir hata payları ve ölçüleri, tarafların yükümlülükleri ve inşaat mahallinde bulundurulması gereken belge ve levhalar ve denetime ilişkin diğer hususlar iş bu kanunun dördüncü maddesinde ifade edilen heyetçe yönetmelikte belirtilir.

Kullanılan yapının denetimi

MADDE 17 – (1)Kullanma izni verilen yapıların, Van Gölünü Koruma İdaresi Müdürlüğünce tespit edilecek önceliklere göre ve bir program dâhilinde, projelerine ve imar mevzuatına uygunluğu denetlenir. Denetleme sırasında tespit edilen aykırılıklar bu Kanunun 11 inci maddesinde belirtilen esaslara göre tespit edilir ve derhal Van Gölü İmar Müdürlüğüne bildirilir. Tutanak tanziminde yapı sahibi veya yönetici veya kiracının bulunması esastır. Terkedilmiş yapılarda tutanak Van Gölü İdare Müdürlüğünce görevlendirilecek asgari üç görevli tarafından tanzim edilir. Yapıda imar mevzuatına aykırı olarak yapılan değişiklikler ve eklentiler, bu Kanunun 13 üncü maddesinde belirtilen esaslara göre Van Gölü İmar Müdürlüğünce yıkılır veya yıktırılır.

(2) Kullanılan yapıların denetim esasları ve denetim elemanlarının görev ve yetkileri ve ilgili diğer hususlar dördüncü maddesinde ifade edilen heyetçe hazırlanacak yönetmelikte belirtilir.

Yıkım işleri

MADDE 18 – (1) Aşağıda belirtilen yapılar Van Gölü İmar İdare Heyetinin kararı ve Van Gölü İmar Müdürünün yazılı emri ile yıkılır veya yıktırılır:

a) İnşaat ruhsatı olmayan yapılar.

b) Yapının, inşaat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılmış bölümleri.

c) Van Gölü İmar Müdürlüğünce mühürlenerek yapımı durdurulmuş yapıların mühürlendikten sonra yapılan ilaveleri.

ç) Yapılarda kullanma izni verildikten sonra imar mevzuatına aykırı olarak yapılan değişiklikler ve eklentileri.

(2) Bu Kanun hükümlerine göre yıkılması gereken yapılar tespit edildiğinde Van Gölü İdare Müdürlüğünce derhal Van Gölü İdare Heyetine bildirilir. Van Gölü İdare Heyetini en geç yedi gün içinde toplanarak konunun karara bağlanmasını sağlar ve kararı Van Gölü İdare Müdürlüğüne gönderir. Yıkım emri 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine bağlı kalınmaksızın güvenlik kuvvetleri veya belediye zabıta kuvvetleri tarafından mal sahibine veya müteahhide tebliğ edilir. Bu tebligat on beş gün içinde tamamlanır. Tebligatın bu şekilde yapılması mümkün olmadığı takdirde, yıkım emri yapı mahallinde görülebilecek bir yere on beş gün müddetle asılır ve bu işlem bir tutanakla belirlenir. Bu suretle durum mal sahibi veya müteahhide tebliğ edilmiş sayılır. Tebligatın tamamlanmasından itibaren on beş gün içinde yapı, sahibi veya müteahhit tarafından yıkılmadığında, yıkım işlemi Van Gölü İdare Müdürlüğünce yerine getirilir ve yıkım masrafları %20 fazlası ile mal sahibi veya müteahhitten tahsil edilir.

BEŞİNCİ KISIM

Çeşitli Hükümler

Bütçe

MADDE 19 – (1)Van Gölü İdare Müdürlüğü bütçesi; Van Gölü İdare Heyetinin kararını müteakip, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçesi içinde ayrı bir program olarak yer alır. İta amiri Van Gölü İdare Müdürüdür.

Gelirler

MADDE 20 – (1)Van Gölü İmar Müdürlüğünün gelirleri şunlardır:

a) Genel bütçeden yapılacak yardımlar, genel bütçeden, ilgili Bakanlık bütçesi kanalıyla yapılacak yardımlardan Van Gölü İdare Müdürlüğüne ayrılacak miktar, bütçe kanunlarında tasrih edilir.

b) Van Gölü havzası Alanında plan ilkelerine uygun olarak yapılacak inşaat veya tadilat projelerinin uygulanmasında Belediye Gelirleri Kanununda yer alan imar ile ilgili harçlar ve harcamalara katılma paylarının bir misli oranında alınacak harç ve harcamalara katılma payları,

c) Van Gölü Alanında kullanılmak üzere, yurt içi ve yurt dışından yapılacak her türlü mal, para ve benzeri bağışlar ve yardımlar ve bu Kanuna göre tahsil edilecek diğer gelirler.

Muafiyet

MADDE 21 – (1) Bu Kanun hükümlerine göre yapı hakkı verilmeyip ticari geliri de olmayan arsalar ile üzerinde kültür ve tabiat varlığı bulunan arsalar emlak vergisinden muaftır.

ALTINCI KISIM

Yaptırımlar

MADDE 22 – 1. Van Gölü etrafında ilgili belediyelerce belirlenen alanların dışında ateş yakmak, anız ya da bölgenin bitki örtüsünü yakmak suçtur. Aksi davranışta bulunanlar hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılır.

2. Van Gölü Havzası Alanında inşaat ruhsatı alınmadan yapılan yapıların tamamı, inşaat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılan yapıların aykırı kısım ve bölümleri, bu Kanunun 13 üncü maddesine göre yıktırılmakla beraber, yapı sahipleri, fenni mesulleri ve müteahhitleri bir aydan altı aya kadar hapis ve bin güne kadar kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Bu fiillerin tekrar edilmesi halinde söz konusu kişilere verilecek cezalar 1/3’ünden az olmamak üzere üç katına kadar artırılabilir. Fenni mesullere ayrıca bir yıla kadar meslekten men cezası verilir.

3. İmar mevzuatına ve bu Kanuna aykırı ruhsat verenler, verilmesine müsaade edenler, bu Kanunla verilen görevleri yapmayanlar veya bu görevleri belirtilen süre içinde yapmayanlar veya görevini kötüye kullananlar fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Çevre kirliliği ile ilgili uygulamalar dahil idari yaptırım kararlarında Çevre Kanununun 20’nci maddesi uygulanır.

4. Van Gölü Havzası Alanında tarihi ve doğal güzelliklerin yoğunlaştığı kıyı, sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde doğal yapıyı tahrip eden veya niteliğini bozanlar fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde iki aydan bir yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

YEDİNCİ KISIM

Diğer Hükümler

Yönetmelik

MADDE 23 – 1. Van Gölü Havzası Alanında bu Kanunla belirlenen İmar uygulamalarını düzenleyen Van Gölü Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde hazırlanarak Resmi Gazetede yayımlanır ve yürürlüğe girer. Van Büyükşehir Belediyesinin ve Van gölü İmar Müdürlüğünün Van Gölü Havzası Alanı ile ilgili yönetmelikleri, dördüncü maddede ifade edilen heyetin onayından sonra yürürlüğe girer.

a.     Diğer kanunların bu kanuna aykırı hükümleri uygulanmaz.

Geçiş hükümleri

GEÇİÇİ MADDE 1 – (1) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde Van Gölü İmar Müdürü atanır ve Van Gölü İdare Heyeti kurulur.

(2) Van Gölü İmar Müdürlüğünün kadroları ihdas edilip, bu kadrolara personel atamaları yapılıncaya kadar ihtiyaç olan personel Taşra Teşkilatından Van Gölü İmar Müdürlüğü emrinde geçici olarak görevlendirilir. Van Gölü İmar Müdürlüğünün bina, araç, gereç ve benzeri ihtiyaçları da Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca sağlanır.

(3) Bu Kanuna göre düzenlenecek tüzük ve yönetmelikler yürürlüğe konuluncaya kadar, mevcut tüzük ve yönetmeliklerin bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.

Yürürlük

MADDE 24- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 25 - (1) Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER-HABER MERKEZİ